De minder fraaie tuinmomenten

Winterkoninkje leeft laag bij de grond en zingt uitbundigEen tuin kent ook minder fraaie momenten. Hoe pak je dat aan?
Boeken en tijdschriften schotelen je altijd de mooiste tuinfoto’s en plaatjes voor. Het is net als het volgen van een recept uit een kookboek. Het mislukt wel eens of wordt niet altijd zoals beschreven is. Dus oefen je nog maar eens en bekijk je of je de juiste ingedriënten gebruikt hebt. Zo doe je dat ook met de tuin. Kom je er dan niet uit dan kun je ‘natuurlijk’ advies vragen. Soms is het echter wijs om even af te wachten.
Een tuin groeit en ontwikkelt zich over een aantal jaren.

Het is vaak een kwestie van aandacht, verzorging en geduld. Doe een stapje achteruit, bekijk wat nodig is en begin daarmee. Je kunt ook maandelijks notities maken van de planten die het niet goed doen en de problemen die je ziet. Het is immers niet altijd het goede seizoen om meteen in te grijpen. Heesters verplant je in het najaar, bomen in de winter en vaste planten kun je het beste delen of verplanten in het voorjaar.

Bedenk verder dat uitgebloeide planten er op dit moment misschien niet zo mooi uitzien. In de winter zullen de zaaddozen en bloemschermen met een laagje rijp of zelfs sneeuw er op fantastisch zijn. Een tuin leeft en dat mag je best zien. Evaar deze natuurlijke rijkdom die aan verandering onderhevig is.

Heel veel vogels en kleine dieren, zoals egels, zijn in de winter blij met wat rommel. Ze vinden er een schuilplaats en leven van de aanwezige insecten. Dat is de charme van een tuin. Je beleeft de seizoensinvloeden door de veranderingen in de aanwezige bomen, heesters, siergrassen en vaste planten waar te nemen. Het licht verandert, de bladeren verkleuren in de herfst, het blad valt af en verteert gedurende de winter en in het voorjaar komt alles pril en fris groen weer tevoorschijn. Wacht af, kijk en geniet!

© 2010-2012 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De minder fraaie tuinmomenten

 1. Thea zegt:

  Dat klopt helemaal!
  Genieten, dat zouden we veel meer moeten doen.
  Gelukkig is het nu al 2 dagen droog, dat maakt het genieten een stuk aangenamer.
  Groetjes Thea

 2. Marie-Bernadette zegt:

  Ja Mariëtte met je eens!
  Maar als je vanuit de overheid door dreigend watertekort het verbod krijgt om de tuin te sproeien, zoals ik vandaag, terwijl het gazon al zo droog en verschroeid is door de hitte….. dan zeg ik: “on verra”…..

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.