Herfstbloeiers heerlijk!

Anemone AlbaduraHerfstbloeiende planten kleuren van nature naar het lage licht: krachtig en warm, verzadigd, soms sereen. De herfstbloeiers onder de vaste planten zijn opvallend vaak hoog. Hun groeitijd is langer en daardoor valt hun bloeitijd later.

Veel planten die de zomerse border kleurden, hebben hun best al gedaan. Het is oogsttijd in de natuur. De cyclus wordt voltooid. Langzaam begint de voorbereiding op de rust die winter heet. Maar juist in deze overgangsperiode zijn prachtig bloeiende planten uiterst welkom. We laten er een aantal de revue passeren.

Herfstasters
Aster Pink CloudVlinders (Atalanta’s) en bijen bezoeken graag twee soorten herfstasters: de ruwbladige Aster novae-angliae en de gladbladige Aster novi-belgii. De vele variëteiten van de eerste soort vormen sterke, houtachtige stengels (tussen de 1,5 en 2 m hoog!) die geen steun nodig hebben. Ze woekeren niet en ze hebben weinig last van meeldauw. Bekende vanaf september bloeiende variëteiten zijn bijv. ‘Andenken an Alma Pötschke’ (karmijnrood), ‘Purple Dome’ (paars), ‘Barr’s Pink’ (roze) en ‘Herbstschnee’ (wit). De variëteiten van Aster novi-belgii groeien uit een kruipende wortelstok, ze blijven wat lager (75-150 cm) en vragen soms wat steun. Bij deze groep zijn met name de blauwe bloeiers uitzonderlijk mooi. Voorbeelden: ‘Blue Bouquet’ (slechts 75 cm hoog!), ‘Plenty’ (lavendelblauw), ‘Eventide’ (grote blauwe, halfgevulde bloemen). Er zijn ook prachtige wit, roze, rood en paars bloeiende vormen. Maar er zijn meer herfstbloeiende asters, bijv. de wit bloeiende sluieraster (Aster ericoides) die in september-oktober geweldige pluimenwolken kleine bloemen vormt (1 m hoog). Goede variëteiten: ‘Golden Spray’ (geel), ‘Erlkönig’ (violet) en ‘Pink Cloud’ (roze). Ook roze en overvloedig bloeit de hoge (120-150 cm) hybride-herfstaster ‘Pink Spray’. (Tuincoach: Herfstasters verschijnen pas laat boven de grond en vullen de tuin niet, vergeet dus niet waar je ze in het voorjaar plant en geef ze een duidelijke ‘buurman of -vrouw’. ;-))

Andere, prachtige herfstbloeiers
Het zijn er zo veel dat we maar een greep doen uit de Japanse en herfstanemonen (Anemone hybrida en Anemone hupehensis). (Tuincoach: Herfstanemonen behoren tot mijn favoriete tuinplanten! Ze bloeien lang en stevig en hebben prachtig blad.)
De roze bloeiende ‘Königin Charlotte’ kan wel 150 cm hoog worden. ‘Honorine Jobert’ bloeit zuiver wit met gele meeldraden; de Hupehensis-variëteit ‘Prinz Heinrich’ warm wijnrood. Prachtplanten zijn het!
Vergeet ook de monnikskappen niet. (Tuincoach: Denk er aan dat deze planten giftig zijn.) De tot wel 2 m hoge Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’ bloeit pas in oktober volop (violetblauw). Vanaf augustus bloeit de vaste-plantzonnebloem Helianthus decapetalus ‘Capenoch Star’ met citroengele bloemen (175 cm hoog). Een echte laatbloeier is ook de zilverkaars Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ (150 cm). Pampagras (Cortaderia) en prachtriet (Miscanthus sinensis) dragen nu hun rijke pluimen. Ook de armelui’s orchidee Tricyrtis formosana bloeit volop. Bij sommige vaste planten zorgen niet de bloemen, maar de bessen nu voor kleur, bij Actaea rubra (50 cm) zijn ze bloedrood. (Tuincoach: Deze plant is ook in alle delen giftig. Mooi maar niet geschikt in tuinen met kinderen en dieren.)

Verzorging
Vaste planten (meerjarige kruidachtige planten) zijn gemakkelijk te verzorgen. Laat ze rustig afsterven. Schoon de straks afgestorven stengel- en bladermassa pas in het voorjaar op. Het geeft de overlevende wortels winterbescherming. Zorg alleen dat groenblijvende soorten niet worden afgedekt. Geef in het voorjaar een goede organische basisbemesting.

Tuintips voor September
Niet meer mesten, de planten moeten afharden. Lelies nu (ver)planten. Uitgebloeide balkon- en perkplanten weghalen. Van allerlei planten kunt u nu zaden oogsten. (Tuincoach: Door de zon aan de plant gedroogde zaden bezitten alle kracht die ze van de natuur kunnen meekrijgen.) Breng een verse mulchlaag aan. Gazon niet meer mesten. Ranken van klimplanten aanbinden. Groenblijvende heesters en bomen nu planten. Hagen dit jaar voor de laatste maal knippen. Vijvervissen minder gaan voeren. De hazelnoten (en veel andere vruchten) zijn rijp!

Bron: PPH.nl / Colour your life (Met opmerkingen van Tuincoach)

© 2010-2012 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Vaste planten en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Herfstbloeiers heerlijk!

  1. Pingback: 2010 in review | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Tweets that mention Herfstbloeiers heerlijk! | Tuincoach Blog -- Topsy.com

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.