Wees niet te netjes in de tuin. Dieren, zoals padden, egels, slakken, veldmuizen en winterkoninkjes, gebruiken takken, bladeren en tuinafval om te schuilen en te overwinteren. Snoei zoveel mogelijk pas in de lente, zodat dieren gebruik kunnen maken van de afstervende plantenresten in de winter. Bovendien zijn gevallen bladeren niet alleen voor dieren zeer bruikbaar, het is ook een natuurlijke isolatiedeken voor de kwetsbare planten in jouw tuin! Uiteraard is het wel wijs om bladeren van de paden en het gras te verwijderen. Van groenblijvende planten kun je ze gemakkelijk met je hand bewegend tussen de planten door laten vallen.
Vogels zijn een waar genot in de wintertuin. In mijn tuin geniet ik elke dag van een roodborstje en ook de actieve kleine winterkoninkjes zijn vaak aanwezig. In het boekje ‘Vogels voeren -maar nu goed’ staan geweldige tips om de tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Dit boekje met foto’s is zelfs te koop in de supermarkt.
Kijk ook eens voor informatie en producten voor tuindieren op www.vivara.nl. Het unieke bezoekerscentrum met natuurtuin is elke vrijdag en zaterdag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Adres: Overloonseweg 11c, 5821 EE Vierlingsbeek.
Aanbevolen
Handboek vogels van Nederland
© 2010-2013 Mariëtte Verlaan
Pingback: Winterklaar, een fabeltje! Hoe dan wel? | Tuincoach Blog
Pingback: 10 tips voor plezier in je wintertuin | Tuincoach Blog
Pingback: Gevallen blad en herfstkleuren | Tuincoach Blog
Sinds deze week beginnen ook bij ons de groene vingers weer te jeuken… we tellen al af naar het begin van de lente.