Bijvriendelijke tuin

Kwekerij Bastin pleinAanleiding voor dit bericht is het onderstaande artikel dat in een Belgisch nieuwsblad is verschenen en een bezoek dit weekend aan Kwekerij Bastin in Zuid-Limburg. Roger Bastin gaat in samenwerking met Imkerij Beelicious een prachtige plaats voor bijen creëren.

Er is veel rumoer rondom de bij. De terugloop in de bijenstand vormt een direct gevaar voor de natuur en daarmee voor de mens en de economie. Bijen hebben immers een belangrijke functie als het gaat om het bestuiven van bloesem. Zonder bestuiving is er geen vruchtzetting en geen vermeerdering in het plantenleven. Geen voedsel voor de bij betekent als je verder redeneert uiteindelijk geen voedsel voor ons!

Wat is een bijenvriendelijke tuin? Honingbijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar. Om zich als bijenvolk goed te kunnen ontwikkelen moet er dan ook het hele jaar door voldoende voedsel (bloemen en bloesem) aanwezig zijn. Een evenwichtig uitgebouwde bijentuin kan in die behoefte voorzien. Als vroeg in het voorjaar bloeiers aanwezig zijn en er afwisselend het hele seizoen tot in de herfst iets te halen valt, kunnen we spreken van een goede bijentuin.

Welke leefomstandigheden hebben bijen nodig? Voor een optimaal benutten van de dracht moeten we rekening houden met een aantal factoren: afstand tot de drachtbron, grondsoort, waterhuishouding, licht, neerslag, wind en temperatuur. Dit laatste is vooral belangrijk in het voorjaar. Wanneer het in februari/maart kouder is dan 15° C is er amper een bij die uit haar kast komt, ook al staan al je krokussen en sneeuwklokjes prachtig in bloei. En als het regent blijven ze liever binnen. Dus ook tijdens twee weken slecht weer in juni staat de linde voor niets te bloeien.

De afstand die de honingbij vliegt om voedsel te verzamelen is eveneens seizoen- en weergebonden. In februari haalt ze het vlak in de buurt van de kast, terwijl ze bij zonnig zomerweer drie tot zelfs vijf kilometer ver vliegt. Er geldt wel: hoe kouder en/of hoe verder, hoe meer energieverlies. Van belang zijn de juiste bodemsamenstelling, waterhuishouding en hoeveelheid zonlicht. Ook temperatuur en wind kunnen een rol spelen. Klaversoorten bijvoorbeeld hebben veel warmte en voldoende vocht nodig om voor honingbijen aantrekkelijk te zijn.

Daarnaast bepaalt de wind mede het suikergehalte van de nectar. Droge en harde wind doet immers de luchtvochtigheid en de temperatuur dalen. Om vochtverlies tegen te gaan, scheidt de klaverbloem dan kleinere hoeveelheden nectar af met een groter aandeel suikers. Ongunstige omstandigheden zijn vaak de redenen waarom rijkbloeiende uitheemse sierplanten in ons klimaat niet in staat zijn om nectar te produceren.

Bijen hebben bloeiende planten nodig. Met deze gegevens in het achterhoofd kunnen we uitzoeken wat we waar gaan planten en hoe groot het aandeel bijenplanten zal zijn. Voor de moderne westerse mens is de sierwaarde, het esthetische van de tuin het belangrijkste geworden. Een verfijnde manier om in contact te blijven met de natuur.

We denken niet meteen aan voedselopbrengst, laat staan honingopbrengst. Want veel sierplanten zijn jammer genoeg steriel en leveren stuifmeel noch nectar. Nochtans zijn de twee perfect te combineren: een mooie tuin én veel dracht voor de bijen. Het aantrekken van honingbijen en automatisch ook andere insecten verhoogt daarenboven de natuurwaarde en de belevingswaarde van de tuin.
Er zijn honderden tuinplanten geschikt als drachtplant. Vaak zijn het de klassieke borderplanten, bolgewassen of heesters. Soms is een minder bekende toch ook interessant.

Op koninginnenkruid (Eupatorium) of op brem (Cytisus) zitten vaak talloze insecten: wilde bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders, kevers, noem maar op. Deze diertjes zijn op hun beurt voedsel voor vogels. En wat is een tuin zonder gezoem en gefladder? Is een tuin met alleen maar steriele bloemen die vruchteloos wachten op een bestuiver wel een echte tuin?

Voorjaarsbloeiers zijn voor bijen erg belangrijk. Het bijenvolk begint zich in februari/maart volop te ontwikkelen; de koningin is weer aan de leg en vooral de larven hebben eiwitten nodig. Die worden geleverd door het stuifmeel. Goede stuifmeelleveranciers op dit moment zijn Helleborus niger, Eranthus hyemalis, Galanthus nivalis, Leucojum versum en de talloze krokussoorten. Enkele lage wilgen (Salix caprea) mogen zeker niet ontbreken. Corylus avellana kan ook een goede ondersteuning zijn. Wat later in het voorjaar bloeien een aantal bosplanten zoals Pulmonaria, Viola odorata, Glechoma hederacea, Anemone nemerosa, Ajuga reptans en Allium ursinum. Voor een goede nectarproductie vragen ze wel genoeg zon.

Bloeiende heesters. Heel wat heesters zijn goede drachtplanten. We sommen enkele opvallende heesters op. Een bloeiende Buxus sempervirens levert veel nectar en pollen en wordt door imkers graag langs de bijenhal gezet. Een andere ‘ouderwetse’ bijenplant is Rhus typhina. De rode bloeiwijze levert heel wat nectar. Gedroogd is het een uitstekende brandstof in een beroker. Deze wordt gebruikt om de bijen te kalmeren bij het openen van een kast.
Frangula alnus is één van de belangrijkste drachtplanten. Hoewel de bloei amper opvalt, is het toch een aanwinst in de tuin. De groeiwijze en de bast zijn sierlijk en het boompje trekt de hele zomer een massa bijen en andere insecten aan. Symphoricarpos albus wordt eveneens druk bevlogen en levert in de nazomer een bijdrage aan de wintervoorbereiding.

Enkele mooie vlinderbloemigen zijn: Colutea arborescens, Caragana arborescens, Indigofera tinctora en Amorpha fructicosa. Verder zijn er een aantal inheemse soorten die vaak in bloeiende hagen worden gebruikt: Crataegus, Prunus spinosa, Ligustrum vulgare, Ilex aguifolium, Acer campestre.

Klimplanten. De belangrijkste bijenplant is klimop. Als tuincoach ben ik een klimophater en het is niet mijn voorkeur als het om klimplanten gaat. Maar nu gaat het over de bijen en klimop levert laat in het jaar een flinke hoeveelheid nectar en pollen. Ook blauwe regen, klimhortensia en wilde wingerd zijn bijenvriendelijk.

Boeiende bomen. Wie plaats heeft, kan overwegen om een echte bijenboom aan te planten. Enkele voorbeelden die in de tuin te gebruiken zijn: Ailanthus altissima, Castanea sativa, Corylus colurna, Ginkgo biloba, Robinia, Sophora japonica, Prunus cerasifera, Prunus serrulata, Sorbus aucuparia en alle esdoornsoorten.

In de zomerborder. Eenjarige bijenplanten zijn: slangekruid, korenbloem, cosmos, zonnebloem en nigella. Het aandeel onder de vaste planten is groot: kogelbloem, guldenroede, hemelsleutel, rudbeckia, ooievaarsbek, aster, goudsbloem, campanula, akelei, vuurpijl , zonnekruid, kattekruid, … teveel om op te noemen.

Een geurende kruidentuin. Interessant voor onze keuken en de bijen zijn: lavendel, marjolein, citroenmelisse, koriander, dille, salie, bieslook en tijm.

Tip van Roger Bastin over lavendel snoeien: De richtlijn is simpel; 11 april om 11 uur, zet dat maar in je agenda. Maar onder de huidige omstandigheden (in 2014 met temperaturen die ‘zomers’ heerlijk zijn) kun je eventueel een ontheffing aanvragen om dit een week eerder te doen. Waar het om gaat is dat je bladhoudende planten het best pas snoeit als ze weer aan de groei zijn.

Fruit. Een hoekje met kleinfruit is onmisbaar in de tuin. De bijen en hommels zorgen voor bestuiving en een goede oogst: aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, aardbei en bramen (kies de doornloze braam).

Tot zover… Het aantal bijenplanten dat geschikt is voor gebruik in de tuin en de groene ruimte is zeer groot. Kies planten, heesters en bomen die qua grootte, standplaats en groeiwijze passen in jouw tuin. Een juiste standplaats is noodzakelijk om genoeg nectar te produceren. Alleen dan gaan bijen op die bepaalde bloem vliegen. Hebben ze een goede dracht gevonden dan blijven ze ‘bloemvast’. Dit betekent dat de bijen geruime tijd op dezelfde plantensoort vliegen.

Bron:
Nieuwsartikel over bijen
Imkersplantenadvies voor bijen

Jaar van de bij 2012
Jouw tuin als bijdrage in ons ecosysteem en het behoud van biodiversiteit is belangrijk: ‘Hou de natuur en de bijen gezond dan vergroten wij ook onze kans om gezond te blijven.’

Kant en klare vaste plantenborders voor een rijkbloeiende en boeiende tuin: Tuinverrassing.nl
Ontdek jouw tuin en herken jezelf in persoonlijk tuinontwerp: Feng-Shui-Tuin.nl
Meer over bijen: Zoekkaartwildebijen.nl
Tips, nieuws, agenda en workshops:  Jaarvandebij.nl

Lees ook: Zo lok je vlinders naar jouw tuin

Aanbevolen boeken: Boeken over tuinen en planten
Tuinen van overvloed

Tuinen van overvloed.
Fransje de Waard

Boekcover Tuinharmonie Mariëtte VerlaanMet Feng Shui maak je jouw tuin nog persoonlijker. Bestel mijn tuinboek
‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui –
ervaar plezier, inspiratie en energie’

met passie en enthousiasme voor jou geschreven (februari 2015). Kijk op tuinharmonie.nl.

© 2011-2015 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Bijvriendelijke tuin

 1. Fijn dat er zoveel wordt geschreven over bloeiende en bijvriendelijke planten. Ook ik besteed hier graag aandacht aan. Veel suc6!

 2. calendulaweb zegt:

  Mooi artikel, en heel correct vooral! Super gedaan, hier is vast veel werk ingekropen, maar gaat veel mensen een goede bron van informatie leveren.

 3. Pingback: Levende tuinen | Tuincoach Blog

 4. Jan zegt:

  Weer wat bijgeleerd! Enorm bedankt!

 5. Silvia zegt:

  Meer bloemen en afstappen van het gebruik van pesticiden zou de kansen van bijen om te overleven vast vergoten. Liggen bijen en hun toekomst je een beetje aan het hart, dan zijn volgende links zeker een bezoekje waard:

  http://www.konvib.eu/
  http://bwm.trefcon.nl/media/pdf/Bijen.pdf

 6. Rob Alberts zegt:

  Kriebelende en wriemelende beestjes geven een extra dimensie aan een tuin. Zonder dat wij ons daar altijd even bewust van zijn is het insectenleven het meest talrijk op onze aarde. Raar genoeg wordt er ook het meest geklaagd, geschreeuwd en gekermd om dat zelfde insecten leven.
  Voor de bestuiving van ons fruit zijn de nectarzoekers onmisbaar.
  Het is daarom extra mooi om in onze directe omgeving te kunnen kijken naar alle varianten van bijvoorbeeld bijen. Levend in volkeren of solutair het blijft een genot om naar bijen te kijken!
  Bijvriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.