Bamboe als gezond geluidsscherm

Het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA) start een onderzoek naar het gebruik van levende bamboe als geluidsscherm langs snelwegen. Bamboe is goedkoper dan traditionele materialen, is milieuvriendelijker en absorbeert geluid beter, zo is de verwachting. Mogelijk heeft bamboe ook een gunstig effect op het absorberen van fijnstof. Dat zou een fantastisch resultaat zijn!

Bamboe geeft een heerlijke frisgroene uitstraling en beweegt zachtjes ritselend in de wind, heel geschikt dus voor een groenblijvende haag. De soort die ik aanbeveel is Fargesia Robusta ‘Campbell’. Deze fijnbladige bamboe woekert niet en vormt met ongeveer drie planten per meter een mooie slanke haag van zo’n 60 tot 80 cm breed. Ook in de winter blijft deze bamboe mooi. Nieuwe scheuten groeien krachtig omhoog vlak naast de pol en worden wel drie meter hoog. Zelfs snoeien op de gewenste hoogte is mogelijk. Bamboe houdt van een vochthoudende grond en doet het uitstekend op kleigrond.

Sfeervolle combinatie met bamboeIn mijn tuin staat deze Fargesia voor een betonschutting en de combinatie met de weelderig bloeiende klimroos Rosa ‘Claire Matin’ in de buurt is geweldig. Ook de Kerria japonica ‘Pleniflora’ weeft qua kleur prachtig in dit geheel. De twijgen van de Kerria zijn dezelfde kleur groen als het blad en de jonge scheuten van de bamboe. Zo lijkt het alsof de gele bolvormige kerria-bloempjes in het vroege voorjaar in de bamboe bloeien. In de zomer bloeit er een gele Echinacea ‘Harvest Moon’. Samen geven ze sfeer aan deze warme zonnige plek. De oudere stammen van de bamboe zijn ook geel. Zo komen alle kleuren op een subtiele manier terug voor een spannend effect.

Het is wel belangrijk om de sfeer van de tuin te volgen. Bamboe is niet in elke tuin de juiste keuze. In een borderontwerp kan het een wat exotische sfeer oproepen. Een combinatie met prairieplanten en siergrassen, zoals Helianthus, Rudbeckia, Monarda en Miscanthus, Molinia of Stipa, is heel mooi.

In een mediterrane tuin kies je waarschijnlijk voor een strakke haag van conifeer, taxus of buxus. In een romantische of engelse tuin zijn gemengde heesters of een beukhaag meer op zijn plaats. Dat wil niet zeggen dat er niet een deel van de tuin kan zijn waar de toepassing van bamboe een geweldige intieme sfeer kan scheppen.

Bekijk de mogelijkheden en vraag advies als je iets uitzonderlijks wilt proberen. Een goede kennis van de planteigenschappen, bodemvereisten en groeiwijzen met een helder voorstellingsvermogen van het resultaat van plantcombinaties zijn onontbeerlijk voor het samenstellen van een succesvolle border.

Meer weten: www.feng-shui-tuin.nl
Aanbevolen bamboekwekerij: www.kimmei.com
Aanbevolen boek: Bamboe, een gids voor liefhebbers en vakmensen. Michael Bell (2000)
Bron: www.degroenestad.nl

© 2011-2012 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Prairietuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Bamboe als gezond geluidsscherm

 1. Om als geluidsscherm te dienen zal het waarschijnlijk wel over een dik pakket bamboe gaan. Uit de lessen akoestiek tijdens mn studie toch onthouden dat “groen” minstens een meter dik moet zijn, voor er sprake kan zijn van geluidsdemping.
  Maar je hebt natuurlijk ook altijd het maskeereffect. Geluid van ritselende blaadjes dat ander achtergrondgeluid volledig kan overstemmen en onhoorbaar maakt.

  • Tuincoach zegt:

   Dank je wel voor je aanvulling! Inderdaad zorgen deze aspecten samen voor een prettig resultaat.
   Ik begin na twee jaar het effect van mijn bamboe te merken en ben daar wel tevreden over. Het is vooral prettig dat bamboe juist bovenin een massa vormt.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.