Een prairietuin op zandgrond

PrairieplantenEen tuin met prairieplanten geeft een heel gezellige en kleurrijke sfeer. Bovendien zijn deze vaste planten en siergrassen erg gemakkelijk in onderhoud en weinig kieskeurig in voedingsbehoefte. Voldoende vocht is in de zomer nodig maar in de winter staan de planten graag droog. De planten zijn stevig en groeien graag in de volle zon.

Grondbewerking Om een vochtige ondergrond te behouden kan een mulchlaag van klei of lava aangebracht worden. Bedek de grond met grind, grof zand, keien of lava in een laag van 7 tot 8 cm dik. Zet de planten deels in deze laag. Prairieplanten zijn meestal kalkminnend. Bemesting is niet nodig. Water geven is slechts nodig direct na de aanplant en bij langdurige droogte.

Onderhoud en verzorging Zorg dat de bodem onkruidvrij blijft. Wieden is vooral nodig in het eerste en tweede jaar na de aanplant. Planten doet men het best in het voorjaar.
Prairieplanten ontwikkelen zich in de warmte van de bodem en bloeien daardoor pas laat in het jaar. Een combinatie met bloembollen is aan te raden zodat ook het voorjaar voldoende kleurrijk is.

Maaien Een prairieborder of -tuin wordt eenmaal per jaar vroeg in het voorjaar (voor het uitlopen van de bolgewassen) heel kort net boven de grond gemaaid. Zo zijn prairieplanten dus ook erg geschikt voor grotere tuinen en groene openbare ruimten. Het maaisel wordt afgevoerd zodat de grond voedselarm blijft. Maaien kan tot eind maart als men geen bollen gebruikt.

Prairieplanten Voor meer informatie over de verschillende prairieplanten verwijs ik graag naar de website van Kwekerij Jan Spruyt-Van Der Jeugd. Zij hebben zich ontwikkeld tot specialist in België.

Ontwerp Ik ontwerp met veel plezier een prairieborder voor jouw tuin. Zoek je goede combinaties van prairieplanten voor jouw tuin? Ik zorg voor een sfeervol geheel speciaal voor jouw tuin op basis van jouw wensen. Bestel een borderontwerp. Je ontvangt een passend beplantingsontwerp. Ik stuur je het ontwerp per post of e-mail. Wil je daarna ook de planten bestellen? Welkom, ik maak graag een offerte.

Aanbevolen tuinboekenAanbevolen boeken
Prairieplanten – Laurence Machiels
Planten voor morgen – Piet Oudolf & Noël Kingsbury
Kwekerijen om te bezoeken
Kwekerij Oudolf
Jakobstuin
Kwekerij Roger Bastin

Bron: Groen.net

Fruitmand laten bezorgen?© 2011-2014 Mariëtte Verlaan

Tuinverrassing plantenbordersVakantiehuizen in Italië

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Prairietuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een prairietuin op zandgrond

  1. Pingback: 2012 een succesvol jaar voor Tuincoach-blog | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.