Levende tuinen

Hoera, de Chelsea Flower Show laat sinds 2011 zien dat er weer meer aandacht komt voor beplanting in tuinen. Stralend, stijlvol en kleurrijk met veel beplanting is de tuin weer een plek met een uitstraling van natuurlijke rijkdom. Dat doet me werkelijk goed. Gezelligheid en sfeer krijg je immers door het leven in je tuin met boeiende mensen, dieren en planten.

Geum met bezoekVooral bloemen en vogels maken mij blij en laten me genieten van levendige energie in de tuin. Vogels in de tuin krijg je door omstandigheden te creëren waarin zij zich prettig voelen. Dat betekent dat er voedsel moet zijn evenals schuilplaatsen en nestgelegenheid. Een nestkastje ophangen is natuurlijk een goede zaak maar dit zal pas bewoond worden als er een goed leefklimaat aanwezig is.
Vogels scharrelen graag rond in een tuin waar het niet ‘aangeharkt’ is en de natuur een hoofdrol mag spelen. Een tuin kan zo een oase van groen en water, geur en kleur, inspiratie en rust zijn voor jezelf en anderen. Je kunt een klein ecosysteem laten ontstaan dat zichzelf gemakkelijk in stand houdt. En dat is heus niet zo moeilijk. Als je de bodem bedekt houdt met allerlei vaste planten, bodembedekkers en een mulchlaag krijgt onkruid weinig kans. Zelf geniet je van de verschillende geuren, vormen en kleuren en ondertussen kunnen de kleine dieren in je omgeving er van mee profiteren.

Merels zijn dol op slakken, wormen, spinnen en andere insecten. Blaadjes worden bestudeerd en omgekeerd. Koolmezen en pimpelmezen eten graag luizen, torren en kleine spinnen. Winterkoninkjes kruipen laag bij de grond overal onderdoor.
Om zo’n levende tuin te krijgen heb je een diversiteit aan heesters, bomen en andere planten nodig. Bessen, zaden, insecten en noten zijn belangrijk voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. De nectar van bloemen is een lekkernij voor insecten. Kies zoveel mogelijk soorten die van nature thuis horen in het gebied waar je woont. Zo ontstaat er met weinig moeite en inspanning een heerlijke groene plek waar je elke dag van kunt genieten.

Stralend blauwe lucht en bloemenHarmonie voor jezelf bereik je door te kiezen wat bij jou past. Dat doe je ook in de tuin door planten, bomen en bloemen te kiezen in de vormen, kleuren en geuren die je aanspreken. Dit is heel subjectief en vraagt soms overleg met de andere tuingebruikers, die ook hun inbreng willen hebben.
Daarbij is de plek om te ‘zijn’ ook vaak een keuze op grond van gevoel. Loop eens door je tuin en voel waar jij jouw plek wilt hebben. Wil je meer weten over spiritualiteit en tuinvormgeving? Lees dan verder op Feng-Shui-Tuin.nl. Ik ben je graag van dienst.

Besdragende heesters met een mooie herfstkleur
Amelanchier lamarckii (Krentenboompje)
Viburnum opulus (Gelderse roos)

Plukbloemen en insectenlokkers
Alchemilla mollis
Campanula portenschlagiana
Doronicum
Phlomis russeliana
Verbena bonariensis
Aquilegia alpina
Stachys grandiflora
Salvia purpurascens
Echinacea purpurea
Rudbeckia nitida ‘Herbstsonne’
Geranium ‘Jolly Bee’
Persicaria bistorta
Persicaria amplexicaulis ‘Red Baron’
Rosa ‘Claire Matin’
Astrantia major ‘Claret’
Tellima grandiflora ‘Purpurteppich’
Geum ‘Mrs Bradshaw’
… en nog veel meer moois. Mijn tip: Let er vooral op dat je door het hele seizoen zorgt voor bloemen met stevige stelen en mooi blad, dan kun je blijven genieten van je tuin.

Tuinen om te bezoeken:
De natuurvriendelijke tuin (en kleine camping) van de familie Biskop in Stampersgat.
De Rammekenshof bij Middelburg: Mooiste tuin van Nederland 2011.
Tuin ’t Bovenendje in Made: open juli en augustus op afspraak.

Boek: Ontwerpboek Natuurtuinen (KNNV uitgeverij)
Video: Zo ga je te werk om een mooie tuin te maken Chelsea Flower Show 2011
Video van uw tuincoach: Tuincoaching… écht uw tuin naar uw zin!
Lees ook op Tuincoach Blog: Bijvriendelijke tuin

Wil je snel een bloeiend resultaat? Kies een kant en klaar border op Tuinverrassing.nl
Aanbieding: In 2014 op elke 3e border in dezelfde kleur € 30,- korting.

© 2011-2014 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Vogels in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Levende tuinen

  1. Pingback: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? | Tuincoach Blog

  2. Haar van Wordpress zegt:

    Hoewel mijn tuin hier wat stil is, heb ik wel altijd scharreltuinen, de mezen en de merels hier hebben dikke pret in mijn tuinen en daardoor de muis ook, die verzamelt alle gemorste zaadjes. Er liggen lege flessen, potscherven en bijvoorbeeld die ene mooie tak, die ik op mijn wandeling vind, tussen de planten. In mijn vorige tuin had ik een pad, een muisje en een egel in de tuin, naast een hele schare vogels. In die tuin had ik ruimte voor een beestentoren, met een insectenwoonlaag en een egelhuis onder de grond en een vogelvoederplank.
    Nu plant ik insectentrekkende planten. Het is maar een minilapje grond van 4×4 maar geweldig genieten voor mens en dier.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.