21 juni: zomer in de tuin

Witte rozen met lavendelHet is zomer en de tuin groeit en bloeit.
De meeste planten, dieren en mensen voelen zich in hun element met zoveel zonneschijn. Zonlicht, helder blauwe luchten en een groene omgeving maken ons levendig en energiek en dragen bij aan onze gezondheid. Deze ervaring hebben we allemaal. De natuur om ons heen geeft ons een goed gevoel. Dat het op de dagen rond de langste dag vaak regent, is wat minder leuk. Nodig is het wel na zo’n prachtig, warm, droog en zonnig voorjaar. De natuur wordt opgefrist, de bodem laat weer voedingsstoffen los en de planten kunnen weer groeien.

Tuinontwerpstrategie
Om een tuin te maken waar je plezier aan beleeft, heb je wel wat planning en voorwerk nodig. Een tuin ontstaat niet vanzelf. Als je niets doet, verandert jouw kleine landschap in een wildernis van hoog gras en zaailingen. Ook heel mooi maar graag langs de kant van de weg en niet in onze tuin.
Laat ik de fasen in het tuinontwerpproces eens belichten. Het begint met een wensenlijst waaruit functies en behoeften blijken (1). Vervolgens zijn vormgeving (2), budget en materiaalkeuze (3) belangrijk. Hieruit ontstaat een tuinontwerp (4) en tuinbeplantingsplan (5) dat wordt gevolgd door een tijdsplanning voor de uitvoering (6) en de daadwerkelijke aanleg (7). En dan pas kun je gaan genieten van de eerste groeifase van jouw tuin. Na de aanleg ontwikkelt de tuin zich. In ongeveer drie jaar ontstaat een volgroeide tuin waarin de uitstraling, sfeer en gezelligheid toenemen.

Ik adviseer je om al deze stappen serieus te nemen en vooral om er de tijd voor te nemen. Een tuin ‘laten ontstaan’ en ‘beleven’ is een proces. Het creëren van een tuin heeft een strategie nodig die past bij de omgeving en de tuingebruikers. Een harmonieuze tuin ontstaat vanuit aandacht en geduld. Het is een vertaling van tuinwensen in combinatie met het spel van de natuur en de seizoenen. Optimale vormgeving van de locatie is daarbij in alle tuinen belangrijk. De sfeer van de beplanting en de keuze van materialen en kleuren bepalen het resultaat en zijn bedoeld om jaren mee te gaan!

Duurzame beleving
Begin op tijd en maak plannen die je helpen om de tuin een goede start te geven. Een tuin heeft een duurzaam aspect, juist omdat groei zo’n grote rol speelt en de tuin zich ontwikkelt door de jaren heen. Alle planten, heesters en bomen vormen samen met het bodemleven en de verschillende dieren in jouw tuin een eigen ecosysteem. Dat ervaar je vooral in het cyclisch gebeuren van de seizoenen. Universele energie is altijd aanwezig en bepaalt het ritme. In de zomer betekent dat volop licht en zon, in de winter donkerte en stilte, in de herfst verkleuring en verval, in de lente nieuwe groei en frisheid. Bekijk de tuin vanuit die ervaring en creëer een tuin waar jij en de andere tuingebruikers ‘blij’ van worden. Laat de tuin ontstaan waarvan je kunt genieten. Ik wens je veel plezier met jouw tuin!

Juust wak wou Mooiste tuin NL 2011Voor een persoonlijk beplantingsadvies, borderontwerp en informatie op het gebied van tuinontwerp en beplanting kun je altijd terecht op www.feng-shui-tuin.nl.

Tip: Bekijk de foto’s van de ‘Mooiste tuin van Nederland 2011’ en laat je inspireren.

© 2011-2014 Mariëtte Verlaan

Tuinverrassing plantenbordersKies jouw kant en klare border op kleur.
Een fantastische combinatie van vaste planten, een heester en een siergras geschikt voor 2 m² tuin. Bestel via www.tuinverrassing.nl

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op 21 juni: zomer in de tuin

 1. Pingback: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? | Tuincoach Blog

 2. Haar van Wordpress zegt:

  Ow heerlijk wat klinkt dit allemaal gestructureerd. En dan kom ik: loop door het tuincentrum, kijk, koop alleen op hoogte en kleur en plant mijn tuin vol, veel te vol. Gecontroleerde chaos. Een scharreltuin zoals ik het noem, met 100 en 1 verstopplekjes voor de katten, de muis, vogels……Het enige waar ik echt over nadenk zijn mijn plantenbakken in de dakgoten.
  Toch, als ik een paar m2 meer zou hebben……. 😉

  • Tuincoach zegt:

   Heerlijk, die gecontroleerde chaos in jouw tuin. Ik geniet van jouw beschrijving van je tuin en lees dat jouw tuin helemaal past bij jou. Jij geniet van jouw scharreltuin die een ware belevenis is voor ieder bezoekend, levend wezen. Dat lijkt wel wat op mijn tuin. Juist in een kleine tuin is de beplanting belangrijk. Mijn tuin noem ik een plantenverzameling. Ik wil eerst zelf zien hoe planten groeien en bloeien voordat ik ze in mijn tuinontwerpen en beplantingsplannnen gebruik.

   Misschien is het een tip om voor bepaalde gedeeltes van je tuin voor je beplantingskeuze wel een plan te maken. Bekijk eens of je voldoende variatie in de seizoenen hebt. Koop vooral niet steeds wat je tegemoet staat te bloeien! De planten worden immers in kassen gekweekt en staan daar eerder in bloei dan in jouw tuin. Zo kan dat volgend jaar een teleurstelling opleveren. Lees op de etiketten bij de planten wanneer de bloeitijd valt en, beter nog, zoek je favoriete planten uit op internet, zodat je ook informatie hebt over de grondsoort en lichtbehoefte.

   Met de tuinontwerpstrategie, die ik beschrijf, wil ik mensen aanmoedigen om een plan te maken als ze zelf geen orde in de chaos kunnen scheppen. Je moet tenslotte weten waar je kunt beginnen om de tuin te maken die bij je persoonlijkheid past.
   Overigens heb ik gisteren al een lezing gevolgd van Aafje Nijman over de Tuintrends voor 2012 (wow, wat een inspirerende spreekster) en dat ziet er veelbelovend uit voor de plantenliefhebbers onder ons.
   Jouw tuin is helemaal hip! Met een zonnige tuingroet, Mariëtte

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.