Wat doet kleur in jouw tuin?

Berggebied bij Altea, Spanje 2011Kleuren, die je in je omgeving of in je tuin ziet, roepen een bepaalde sfeer en soms zelfs emotie op.  Een krachtige kleur kan je aandacht naar een bepaalde plek trekken of de dimensie in je tuin  veranderen. Heel apart om daar eens naar te kijken en dat ook werkelijk te ervaren.
De geeloranje bloemen  op de foto vallen  bijzonder goed op in het verder groene en prachtige berglandschap van Altea aan de spaanse Costa Blanca.

Elke kleur laat zijn eigen kracht en charme zien.
Rood is een vurige aandachttrekker en zorgt ervoor dat de bloem of het voorwerp dichterbij is dan het in werkelijkheid is.

Oranje is een warme, feestelijke kleur. De kleur van ons koningshuis, die in Nederland en door ons enthousiasme in de wereld, een speciale betekenis heeft.

Geel is vrolijk en zonnig en trekt de aandacht naar zich toe. Geel kan dus gemakkelijk het zicht weg leiden van een lelijke plek of object in de tuin. Zet geel tegenover iets waar je de aandacht van wilt afleiden zoals een lelijke muur, een rommelhoekje, een vuilnisbak of een ander storend element of minder fraai deel in je tuin.

Groen geeft een gevoel van weelde. Levend groen vormt een mooie achtergrond voor andere planten. Het gebruik van diverse schakeringen groen kan een heel rustgevend en tegelijkertijd inspirerend geheel opleveren.

Wit is puur en maakt een donkere hoek lichter. In de schaduw kun je zo een ‘lichtpuntje’ creëren. Kies dan wel planten die schaduw verdragen anders helpt het nog niet.

Blauw heeft een verkoelend en verfrissend effect en geeft een rustpunt voor het oog. Een hemelsblauwe schutting doet je denken aan een strakblauwe hemel op een zonovergoten dag.

Roze is de kleur van de romantiek en doet oud-engels aan. In een tuin in cottage-style zul je veel roze-bloeiende planten aantreffen. De meeste bloemen zijn erg geschikt als snijbloem en brengen zo in huis ook een liefdevolle sfeer.

Lila en paars zijn koele, spirituele kleuren. Ze geven kracht en tonen een rustige, statige diepgang. Lila associeer ik met de geur van lavendel en rozemarijn.

Grijs is een neutraliserende kleur, die je terugvindt in de bladkleur van planten. Vaak zijn de bladeren van deze planten heel zacht behaard. Koele en lichte tinten laten een tuin groter lijken.

Jouw smaak en sfeer
Hoe je de kleuren gebruikt en mengt, hangt af van je smaak. Een handig hulpmiddel om te weten welke combinaties je kunt gebruiken, is de kleurencirkel. Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Contrasterende kleuren liggen tegenover elkaar. Je kunt de kleuren ook nog onderscheiden in warm (van geel naar rood) of koel (van roze naar groen). Op mijn website marts-art.eu vind je een kleurencirkel die helemaal is samengesteld uit ‘natuurlijke’ kleuren.

Ook in Feng Shui wordt er met kleur gewerkt. Kleur is gekoppeld aan energie. Daarnaast spelen vorm en materiaal een grote rol in de beleving van harmonie.

De kleuren in Feng Shui symboliseren de energieën van de vijf elementen.
Bagua powerpoint Mariette Verlaan

 • Groen -hout- symboliseert hoop, groei, weelde, gezondheid en vernieuwing.
 • Rood -vuur- staat voor geluk, roem en kracht en geeft energie.
 • Geel -aarde- symboliseert tolerantie, goede gezondheid, basisvertrouwen en loyaliteit.
 • Wit en grijs -metaal- staan voor puurheid, frisheid, draagkracht en behulpzaamheid.
 • Zwart en donkerblauw -water- hebben psychologische en intellectuele diepgang en geven ‘flow’ en richting aan je levenspad.

Andere belangrijke kleuren in Feng Shui zijn:

 • Blauw: contemplatie en spiritualiteit.
 • Roze: pure intentie en romantiek.
 • Paars: nobelheid, spiritualiteit en waardigheid.
 • Bruin: stabiliteit.
 • Oranje: openheid.

Tot zover mijn inbreng over kleur. Laat je verrassen en experimenteer zelf eens met verschillende combinaties in je tuin.
In een volgende blogpost zal ik ingaan op het verbeteren van de uitstraling van delen van de tuin zoals dat met de filosofie van Feng Shui mogelijk is. Je kunt meer lezen op mijn website feng-shui-tuin.nl. Met Feng Shui maak je jouw tuin nog persoonlijker.

Boekcover Tuinharmonie Mariëtte VerlaanBestel mijn tuinboek
‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie’
via tuinharmonie.nl.

Wil je de blogs automatisch ontvangen? Schrijf je dan hiernaast in met je e-mailadres.

© 2011-2015 Mariëtte Verlaan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Kleur in de tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Wat doet kleur in jouw tuin?

 1. Dank je wel voor je enthousiaste reactie. Heerlijk, KLEUR!
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

 2. Ik ben passioneel verliefd op alles wat met kleur te maken heeft, en bovendien geïnteresseerd in Feng Shui. Helaas heb ik zelf geen tuin maar vind je blog heel erg leuk!

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.