De 10 meest gemaakte fouten in tuinen

boom-landschap-puzzleTuinbeleving, sfeer en vooral ruimte voor de natuur in de tuin krijgt gelukkig weer volop aandacht in de media. Verstening en minimalisme blijken toch niet zo gezond, prettig en gezellig te zijn!
Ik ben een positieve denker en doener, die steeds kansen, mogelijkheden en oplossingen ziet, daarom wil ik hier aandacht schenken aan tien veel voorkomende valkuilen in tuinen en wat je eraan kunt doen om ze te voorkomen.
Misschien herken je ze bij jezelf, bij anderen, in jouw omgeving of in jouw tuin? Daarbij wil ik je zeker niet ontmoedigen, vandaar nog even deze spreuk: “Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt”.

 1. Miskenning van de waarde van ‘groen’ voor je gezondheid en je leefomgeving.
  Bedenk dat het bestraten van je tuin een goede aanpak lijkt om werk te besparen maar dat is uiteindelijk niet zo. In ons regenachtige klimaat wordt bestrating meestal snel onaantrekkelijk door mos en onkruid. Dat geeft veel ergernis, komt elk jaar terug en straatwerk schoonmaken is helemaal niet leuk. Een verfraaiing met bloembakken en terraspotten wordt vaak gekozen en lijkt heel aanlokkelijk. Regelmatig water geven is noodzakelijk  anders ontstaat door de warme zomerzon of een uitdrogende wind een miniatuur-woestijnlandschap.
  De saaie gelijkvormigheid van grote, vaak donkergrijze, tegels en vlakken met grijs, scherpuitziend grind beleef ik als ongezellig, onvriendelijk en door het weer vaak ook troosteloos. Helaas wordt dit nog al te vaak gekozen door ‘moderne, trendsettende’ tuinarchitecten en hoveniers. De tuintrends worden al weer veel ronder en aangenamer met meer zachtheid, kleur en planten, hoera! Er gaat weer geleefd worden in de tuin en het hoeft geen saaie vlakte meer te zijn, ook niet in de voortuin.
  Een tuin met een rijke variatie aan planten biedt in alle seizoenen een andere ervaring. Een natuurlijke leefomgeving is goed voor je mentale en fysieke gezondheid en zorgt voor leven, ontspanning en inspiratie. Bewegen in een groene omgeving is gezond voor je conditie en je cognitie. Met een half uurtje per dag (de norm voor gezond bewegen) kun je al een heel eind komen om jezelf en je bloeiende borders in een goede conditie te houden.
 2. “Doe maar een groot grasveld dan heb ik weinig onderhoud.”
  Het maaien en onderhouden van een gazon vraagt veel aandacht. Het maaien komt wekelijks terug en het vraagt kennis en zorgvuldigheid om het gras gezond te houden. Uiteraard geeft een grasveld speelmogelijkheden en geeft het een gevoel van ruimte. Overweeg echter hoeveel tijd je hebt en kiest bewust voor gras of overweeg een alternatief. Loopkamille of kruiptijm zijn geschikt voor kleinere oppervlakken waar niet veel gelopen wordt.
 3. Impulsaankopen bij een tuincentrum.
  De aanlokkelijke advertenties en de planten die je toejubelen “koop mij nu” als je het tuincentrum binnenkomt, verleiden je altijd om iets te kopen. Zelfs ik ben er niet tegen bestand! Bedenk echter dat vooral de planten, die je in het voorjaar ziet bloeien in tuincentra, opgegroeid zijn in een kas. De bloeitijd is daardoor vervroegd en je hebt dus volgend jaar in je tuin weer het gevoel dat er iets ontbreekt, want de plant die je het jaar ervoor kocht, heeft niet de juiste bloeitijd. Lees dus altijd de steeketiketten en let vooral op de bloeitijd en de licht- en vochtbehoefte. Nog beter is het om thuis je plantenlijst te maken en met die lijst de planten uit te zoeken bij een goede kweker.
 4. De verkeerde plant op de verkeerde plek in de tuin.
  Kies planten voor je tuin die passen bij de grondsoort van jouw tuin. Er zijn planten die een zure of juist een kalkrijke grond vragen. In veel tuinprogramma’s op de TV toveren ze gerust een bostuin tevoorschijn op kleigrond. Ze vervangen een deel van de grond en daar staat het resultaat. Ik vraag me serieus af, hoe dat er dan na een aantal jaren uitziet als de bomen en heesters dieper gaan wortelen. Niet doen en gewoon een tuin maken met planten die er passen. Kijk eens rond in andere tuinen wat het goed doet. Woel eens door de aarde in je tuin en voel de structuur. Kleigrond heeft een grijze kleur en voelt grof, hard en stevig aan terwijl bosgrond zwart, luchtig en humusrijk is en zandgrond lichtgrijs, droog en korrelig is.
 5. Alles bloeit tegelijkertijd en dan ook nog midden in de zomer als je op vakantie bent.
  Ook dit heeft met de keuze van planten te maken. Maak een plantenlijst en kies voor elk seizoen een aantal vaste planten en heesters. Zo kun je een tuin opbouwen die in elk seizoen iets te bieden heeft. Met bloembollen kun je het voorjaar heel fris laten beginnen. Plant deze in het najaar en laat je verrassen! Kies vooral ook heesters en bomen met fraaie herfstkleuren of bessen waar de vogels dol op zijn.
 6. Geen aantrekkelijk winterbeeld.
  In de winter heb je ook behoefte aan structuur en vorm in je tuin. Kies groenblijvende heesters en hagen om de structuur aan te geven. Plant siergrassen vanwege hun prachtige pluimen en stevige vaste planten die mooie zaaddozen vormen. Zo blijft er ook dan iets te zien en met sneeuw of rijp er op is het prachtig.
 7. Zwarte aarde en onbedekte borders.
  Overal waar een onbedekt stukje grond is, zal onkruid willen groeien. Zorg dus voor een weelderige en gesloten beplanting in je borders. Dat vraagt wel wat inzicht en geduld want in het begin (de eerste 2 à 3 jaar) zul je aandacht moeten besteden aan het onderhoud. Niet schoffelen maar het onkruid met de hand verwijderen. Als je een beplantingsplan hebt, kun je zien welke planten er groeien in je tuin en welke zorg ze nodig hebben.
 8. Te grote heesters of bomen in verhouding tot de grootte van je tuin.
  Het is jammer als je de natuurlijke vorm van bomen en heesters moet aantasten door veelvuldig snoeien. Kies zorgvuldig en bekijk de volwassen grootte van de boom of heester die je wilt planten. Een boom wordt het mooist als je hem gewoon met rust kunt laten. Snoeien doet groeien. De reactie van de boom of heester is uitlopen en als er waterlot ontstaat is dat niet fraai. Vraag advies aan een bomenspecialist als je het niet weet.
 9. Ontbreken van natuurlijke schaduw.
  Ook in kleine tuinen hoort een passende boom die zorgt voor sfeer en schaduw. Kies een boom die past of laat je adviseren. Wanneer je onder een boom in de schaduw zit, zit je veel koeler dan onder een parasol of zonnescherm.
 10. Geen ontwerp of plan van aanpak.
  Veel van de fouten die je hier hebt kunnen lezen, kun je voorkomen door een tuinplan te maken. Bedenk je tuin op papier, maak een wensenlijst en een plantenlijst, maak een tekening, zorg dat je passende keuzes maakt. Vraag advies, zoek plaatjes van planten op internet en lees de beschrijvingen. Raadpleeg boeken. Volg een workshop of laat een tuinontwerp met beplantingsplan maken. Verzamel de nodige kennis zodat je geniet van je tuin en de tuin voldoet aan jouw wensen en verwachtingen. Plan elke dag tijd voor je tuin om er even in rond te lopen en hier en daar onkruid te verwijderen of heerlijk in de zon te zitten.
  Geniet van je tuin!

Aanbevolen: Begin met de voortuin.

tuinverrassing-logo-autosketch2Bestel jouw kant en klare plantenborder(s) op tuinverrassing.nl en geniet van je tuin in elk seizoen!
Kies jouw tuinborder op kleur. Met het borderontwerp, de planten en het tuinadvies creëer je een fantastische plek in jouw tuin. Elke border bevat verschillende vaste planten, een heester en een siergras.

Geef een reactie en draag bij aan de communicatie over tuinen.
Deel, lees, t
weet, read and retweet. Inspireer!
Ik nodig je van harte uit om te reageren op de vragen en onderaan op deze pagina jouw bijdrage te plaatsen.

 • Wat valt jou op in tuinen in jouw omgeving?
 • Hoe denk jij dat we Nederland mooier kunnen maken?
 • Hoe kunnen we de biodiversiteit en de rijkdom in tuinen stimuleren?
 • Welke tuinkwaliteit vind jij essentieel in jouw tuin?

Dank je wel voor jouw bijdrage!
Samen maken we tuinen weer natuurlijker, groener en gezonder voor mens en dier.
Harmonie in jouw tuin, landschap en leven!

© 2011-2016 Mariëtte Verlaan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op De 10 meest gemaakte fouten in tuinen

 1. Pingback: Regenpijp afkoppelen voor een gezonde groene woonomgeving | Tuincoach Blog

 2. Mooi verhaal. Ik heb in mijn voor- en achtertuin op diverse plekken allerlei kruiden laten groeien. Heerlijk dat je als je een salade wilt maken op diverse plekken bieslook, diverse soorten munt, rucola, paardenbloem en een tiental andere kruiden kunt vinden. En mooie planten en bruikbaar…….

 3. Pingback: Een nieuwe lente, geniet van je tuin! | Tuincoach Blog

 4. Chris zegt:

  Mariëtte, je hebt helemaal gelijk! Zou iedereen die een tuin aanlegt jouw tips maar ter harte nemen, dan zag het er in Nederland een stuk mooier uit ;-). Met name een goed wintergroen geraamte is echt cruciaal om in alle seizoenen te kunnen genieten van je tuin. Als dat klopt kun je tussen die structuur experimenteren met de planten die je leuk vindt en zakt niet alles in de herfst als een kaartenhuis in elkaar.

  Chris

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.