Gevallen blad en herfstkleuren

liquidamber styraciflua herfstbomen kleurWat een geweldige kleurexplosie is er nu te zien met dit heldere, zonnige weer. Ik geniet er met volle teugen van, wetende dat het straks grijs winterweer kan worden en de natuur ogenschijnlijk tot stilstand komt. Ogenschijnlijk, want onder de grond gaat het leven gewoon door.

Herfstkleur
Mijn favoriete boom is de Liquidamber styraciflua (foto). Deze boom verkleurt van onder naar boven in de tinten groen, geel, oranje, rood en paars. Daarnaast zijn de vorm en het silhouet prachtig. Andere mooie herfstbomen en heesters zijn de Prunus serrulata, Parottia persica, Amelanchier lamarckii en vele Acers. Ook klimplanten en vaste planten sterven af en laten mooie tinten zien, denk daarbij aan Wingerd, Hosta en Tuingeranium.

Het hoogtepunt van kleur wordt gevolgd door het vallen van het blad. Elk jaar wordt deze bijzondere rijkdom letterlijk teruggeworpen op de aarde, niet alleen in kleur maar ook in voedingswaarde en verbetering voor de bodem.

Mulchen
In een tuin met vaste plantenborders is vooral de structuur van de bodem belangrijk. De term ‘mulchen’ wordt gebruikt als het gaat om de bodem bedekken met compost of afgevallen blad met de bedoeling de structuur en voedingswaarde van de bodem te verbeteren.
Je kunt nu dus aan de slag met het verzamelen van afgevallen ‘schoon’ blad en dit in een dikke laag tussen de planten in je border verspreiden. Het blad van vrijwel alle bomen is geschikt, behalve eikenblad en leerachtig blad, zoals van de laurierkers. Eikenblad heeft een hoog zuurgehalte en leerachtig blad verteert moeilijk.

herfstbladeren Liquidamber styracifluaVoordelen van een bladerendeken
De bladerendeken zorgt ervoor dat de aarde in de winter enigszins geïsoleerd is. Talrijke insecten waaronder lieveheersbeestjes en oorwormen, beiden nuttige luizenverslinders, vinden er een schuilplaats en leven van het blad.
Doordat het onder het blad donker is, kunnen (onkruid)zaden moeilijk ontkiemen. Zo voorkom je een onkruidexplosie in het voorjaar. Het blad verkruimelt en verteert langzaam en er ontstaat een rijke losse organische laag. Wormen en ander bodemleven zetten het blad om in belangrijke mineralen en organische voedingsstoffen en werken het door de grond. Hoe meer wormen in je tuin, hoe rijker en luchtiger je bodem, hoe gezonder je planten.

Voedingswaarde
Herfstbladeren zijn een waardevolle bron van ‘bruin’ voor je composthoop. Bouw je composthoop op uit afwisselende lagen van ‘groen’ (stikstofrijk, zoals gras en vers tuinafval) en ‘bruin’ (koolstofrijk, afgevallen blad en klein snoeiafval). Het blad zorgt voor luchtigheid en bevordert de natuurlijke microbiologische activiteit. Bewaar ook een hoeveelheid droog blad in zakken en voeg dit toe als je de composthoop na een aantal maanden keert. Zo houd je de micro-organische activiteit van nuttige schimmels en bacteriën in stand.

Vooruitlopend op het voorjaar
Het verkruimelde, verteerde blad is ook nuttig om over je (moes)tuin te verspreiden en zelf door de grond te werken. De bladstukjes helpen de grond te beluchten en zijn bijzonder geschikt om het vochtgehalte van je grond te beheren. Ze zijn een geweldig managementgereedschap voor je tuin. De bladmulch neemt snel vocht op gedurende hevige regenval en geeft het weer langzaam af gedurende droge perioden waardoor de voedingsstoffen van je rijke tuingrond geleidelijk beschikbaar komen voor de planten.
Gezond genieten voor jou en je tuin.

Aanbevolen
Boeken over tuinen en planten
Dieren in de wintertuin
Bloembollen nu planten
Reageren
Wat is jouw mooiste herfstboom?

© 2011-2012 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Gevallen blad en herfstkleuren

  1. Pingback: Bladmulch, hoe maak je bladgoud voor de bodem in jouw tuin? | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Winterklaar bestaat niet! Laat alles staan! | Tuincoach Blog

  3. Pingback: 13 ‘No Dig’ tuintips die jouw tuinleven een stuk gemakkelijker maken | Tuincoach Blog

  4. Pingback: 7 eigenzinnige tips voor jouw budgettuin | Tuincoach Blog

  5. Pingback: Doe eens gek… of juist trendy | Tuincoach Blog

  6. Pingback: Levende tuinen | Tuincoach Blog

  7. Pingback: 10 tips voor plezier in je wintertuin | Tuincoach Blog

  8. Pingback: Nu al genieten van het komende voorjaar | Tuincoach Blog

  9. Pingback: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.