Hart voor je tuin

Winterzon in de tuin‘Herken jezelf in jouw tuin’ is het motto dat ik communiceer in mijn netwerk, naar mijn klanten en volgers, naar iedereen die het horen wil. Als jouw tuin bij jou past, draagt dat bij aan je levensgeluk, je energie en je gezondheid. Ervaar plezier, inspiratie en energie! Daar schrijf ik over in mijn nieuwe tuinboek en blog op TuinHarmonie.nl.

Jouw tuin is een persoonlijk stukje natuur dicht bij jouw huis. Je kunt er inspiratie vinden, de natuur en de seizoenen ervaren, tot rust komen, gezellig samen zijn, spelen en er ook vol overgave in werken. Je beleeft het meeste plezier aan je tuin als deze past bij jou, je gezin en je levensstijl. Jij kiest!

Tuintrends

De tuintrends richten zich in 2012 op de drie thema’s: ‘Utility’ (Gemak), ‘Warm Embrace’ (Warme omarming) en ‘Sobriety’ (Soberheid). Ook in 2013 ligt het accent op beleving van harmonie en sfeer in de tuin. De tuinen heten dan ook ‘Be happy garden’ en ‘Let me glow garden’. In 2014 zijn de thema’s gelukkig ook weer op het beleven van de natuur gericht.

tuintrend-2014-fonteyn-outdoor-livingDe trends voor 2014 zijn: teer, gul Italiaans, industrieel, romantisch en bloemrijk. In het Engels klinkt het nog mooier: Tender Things, Dolce Vita, Myste­rious Match, Sweet Swish, Cheeky Chic. Het zijn de namen van vijf sfeerwerelden voor het voorjaar en de zomer van 2014 die de EFSA (European Floral and Lifestyle Suppliers Association) onlangs presenteerde. Vooral het Dolce Vita spreekt me aan. Het resoneert met mijn Italië-droom die steeds meer vorm krijgt. Daarbij hoort zeker ook tuinen in Toscane en Umbrië ontwerpen die een plek bieden voor een heerlijke vakantie in de tuin.

Gouden eeuw, biotoop, raar gedraaid
De Stichting Tuinpromotie Neder­land (STN) heeft drie tuinen ont­wikkeld voor 2014 met de namen: De Golden Age Garden, de Biotope Gar­den en de Twisted Garden. Het zijn drie tuinen in ver­schil­lende stijlen en voor drie ver­schillende doelgroepen. Lees meer op de pagina Tuintrend 2014.

Ook het artikel over de Tuintrends van 2017 is hier alweer te lezen en sluit enorm aan bij mijn visie op tuinbeleving en harmonie in het landschap van de tuin. Telkens blijkt weer, uit de reacties op mijn tuin- en borderontwerpen en de inspirerende foto’s die ik deel, dat de echte tuinbeleving zijn waarde vindt in het samenspel van zicht- en looplijnen én een seizoensrijke beplanting. Plantenkennis is onmisbaar bij het maken van een rijk beplantingsplan voor een levendige tuin.

De tuin is, in mijn ogen en bloemrijke ontwerpen, een landschap waarin vormen, materialen, beplanting en kleuren met elkaar een dynamische harmonieuze eenheid tonen. Onlangs noemde ik dat ‘Traditional plus’, de Engelse landschapsstijl met een moderne twist door het mengen van siergrassen, vaste planten, bloembollen, heesters, een mooie boom, kruiden en soms bamboe. Een heldere tuinstijl en de juiste combinaties zijn belangrijk voor de beleving van harmonie. Vanuit jouw tuinwensen is zoveel mogelijk. Ik help je graag om jouw tuinstijl te ontdekken en de juiste keuzes te maken voor jouw heerlijke buitenruimte.

De tuintrends zijn gebaseerd op drie tuintypes waarvan de kenmerken jaren geleden zijn vastgelegd. Tuintrends zetten net als andere trends een algemene marktvoorspelling neer. Je hoeft natuurlijk niet mee te doen aan trends maar je wordt er vaak toch onbewust door beïnvloed omdat tijdschriften en advertenties producten aanbieden die passen bij deze trends.
Zo komt er nu gelukkig steeds meer aandacht voor de beplanting in de tuin, hoera, hoera, hoera! Beplanting geeft immers warmte, sfeer en structuur aan de tuin. En een groene omgeving is in meerdere opzichten zeer gezond voor ons allemaal.

Gemakkelijk en stoerGemak
Deze tuingebruikers leiden hun leven stoer en ongecompliceerd, alsof alles vanzelf gaat en zich altijd een oplossing aandient net als je die nodig hebt. De tuin lijkt vanzelf te ontstaan en zich spontaan te ontvouwen tot een gezellige, natuurlijke plek waar alles kan en mag.
Tuintype: sympathiek, levenslustig, vrolijk, veelzijdig, houdt van tuinieren en kleur.

Gezellig en warmWarme omarming
De tuin biedt de balans en de bescherming van een rustgevende ruimte. Het is knus, warm en behaaglijk in de hoog ommuurde ruimte, zoals in een kloostertuin. Hier kun je jezelf helemaal terugtrekken uit de dagelijkse hectiek.
Tuintype: vriendelijk, respectvol, houdt van tuinieren, trots op eigen tuin, romantisch, plantenliefhebber.

Helder in vorm en structuurSoberheid
De tuin is helder vormgegeven, ontdaan van alle franje: één thema staat centraal. Zo ontstaat een overzichtelijke ruimte waar je helemaal tot rust komt en niets je afleidt. De tuin heeft duidelijke, eenvoudige lijnen, natuurlijke structuren en materialen.
Tuintype: prestatiegericht, uniek, houdt van een bijzondere uitstraling van de eigen tuin.

Ik help je om jouw hart in jouw tuin te ervaren

Door je wensen uit te spreken kunnen we samen ontdekken wat een tuin voor jou (jullie) kan betekenen. Kleur en vormgeving zijn vaak de eerste aspecten die een rol spelen in de tuin. Een boeiende en bloeiende tuin is mogelijk in elk seizoen, mits de juiste beplanting gekozen wordt. Een tuinliefhebber kijkt naar het eindresultaat: de wens die werkelijkheid is geworden in zijn/haar tuin. Een foto of afbeelding van een kleurige tuinborder kan deze wens weerspiegelen en maakt mij als ontwerper duidelijk wat jij voor ogen hebt. Plantenkennis, gevoel voor verhoudingen en bewuste aandacht voor de opdracht is onmisbaar in dit proces.

‘Herken jezelf in je tuin’ vraagt om een persoonlijke benadering. Ik luister naar jouw tuinwensen en vraag naar jouw voorkeuren. Als ontwerper neem ik de grondsoort en de ligging van jouw tuin in ogenschouw zodat ik de juiste planten kan kiezen. Samen praten of mailen we over de tuin en de gewenste sfeer. In ons wederzijdse contact leer ik jouw smaak kennen en ervaar jij mijn tuinkennis en betrokkenheid. Op die manier kan ik mijn creativiteit voor jou en jouw tuin inzetten.

Tevreden tuinbezitter

De onderstaande reactie kreeg ik onlangs van een tevreden klant die bij mij een borderontwerp heeft laten maken. Ze wilden een ‘update’ voor een gedeelte van hun tuin. De communicatie verliep via e-mail en het resultaat was voor ons allemaal zeer positief.
De kant en klaar borders op tuinverrassing,nl en het aanbod op feng-shui-tuin.nl vormden de basis van ons gesprek over de tuin. Onze mailwisseling lees je hieronder:

Beste Mariëtte,

Op de website kwamen we een voorbeeld van een tuin tegen waar we helemaal verliefd op werden.

Wij zijn zo’n 6 jaar geleden in ons huidige huis komen wonen. Het huis was geweldig maar de tuin erg treurig. De vorige bewoners hadden de tuin alleen bestraat met een klein stukje gras erin. We hebben toen uit onze oude tuin de nodige stekken genomen en hier en daar een tegel weggehaald in de nieuwe tuin en de planten daar neergezet. Gaande weg kwam er steeds meer tuin en minder bestrating. Maar echt super is het nooit geworden. Nu zijn we zo ver dat we ook de tuin aan willen gaan pakken en dan het liefst meteen goed. We hebben een ontwerp gemaakt hoe we de tuin graag willen hebben en willen nu aan jou vragen om voor de U in het ontwerp een beplantingsschema te maken. We vinden het voorbeeld hiernaast erg mooi. We zijn enorme liefhebbers van tuinen, ieder voorjaar kijken we de plantjes de grond uit. Ook vinden we het moeilijk om iets te rooien waardoor de tuin op het laatst een enorme ravage werd, maar ja, elk plantje is mooi, niet waar? Om dit nu een beetje in te perken willen we nu gaan werken in bakken. We willen die gaan maken van steigerhout, 2 planken hoog.

Graag zouden we voor de beplanting van die bakken gebruik maken van een beplantingsschema van jou. Om ieder seizoen van het jaar plezier te kunnen hebben van de tuin lijkt ons geweldig.

Een gedeelte van de tuin willen we zelf invullen, zo is er een bestaande boom die we niet kwijt willen en gewoon willen handhaven. Aan de rechterkant van de tuin hebben we een gedeelte bedacht waarin we ook zelf de nodige planten zullen hergebruiken uit de huidige tuin.

We zouden graag een prijsopgave willen hebben en verder de mogelijkheden willen horen.

Met vriendelijke groet, Kees en Lia

Hallo Kees en Lia,

Jullie borderontwerp, de beplantingslijst, de nummerlijst en het tuinadvies stuur ik hierbij als bijlagen. Ik heb er met veel plezier aan gewerkt en verwacht dat het naar jullie smaak en sfeer zal zijn.

Als jullie nog behoefte hebben aan een offerte voor de levering van de beplanting, dan hoor ik dat graag.

Hoe waren jullie terechtgekomen op mijn website? Dat wil ik nog graag horen.

Misschien vinden jullie het leuk om mijn Tuincoach-blog te gaan volgen op tuincoach.wordpress.com. Ook waardeer ik het zeer als jullie anderen enthousiast maken voor mijn borderontwerpen.

Veel plezier met jullie tuin en nogmaals dank je wel voor de opdracht.

Met zonnige tuingroetjes, Mariëtte Verlaan

Hallo Mariëtte,

Geweldig, bedankt voor het ontwerp. Zo hadden we het zelf nooit voor elkaar gekregen, als je zelf aan de slag gaat is het toch vaak 1 plantje van dit en 1 van dat. De meeste namen zeiden ons natuurlijk helemaal niets, maar nadat we alles hadden opgezocht op Google kwamen we toch een hoop bekende planten tegen. We vinden ze allemaal erg mooi.

We zijn super enthousiast geworden en hebben er erg veel zin in. We zijn nu nog hard bezig met het maken van de bakken en het omgooien van de tuin. De meeste planten zijn inmiddels van onze tuin verplaatst naar die van onze dochter (daar stond nog helemaal niets in). We kunnen in het voorjaar dus met een schone lei gaan beginnen.

We zullen je (als het zover is) laten weten en zien hoe de tuin is geworden.

We hebben je op de website gevonden toen we zijn gaan zoeken naar tuinontwerpen.

Hartelijke groet, Kees en Lia

Gezellig, sfeervol en warmEn nu mijn hart voor jouw tuin

Word jij mijn volgende tevreden klant?

Kijk op mijn websites en laat je inspireren. Spreekt het je aan, dan hoor ik graag van je.
Ik ben je met veel plezier van dienst. Hartelijke tuingroet, Mariëtte

Happy Valentine’s Day

Feng-Shui-Tuin bannerBestel jouw bloemrijke tuinborder!

© 2012-2016 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuinharmonie, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hart voor je tuin

  1. Pingback: Recept voor bloemrijke tuinborders met vaste plantenTuinHarmonie.nl | TuinHarmonie.nl

  2. Pingback: Naar buiten waar de vogels fluiten | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.