Zevenblad: pest of pesto?

Zevenblad pest of pestoMet al die regen en wat hogere temperaturen is de invasie van zevenblad in mijn tuin enorm. Weghalen van het blad is niet erg moeilijk en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Het verse blad smaakt goed en wil je het zelf niet eten dan zijn kippen en konijnen er dol op.

Zevenblad met wortel en al verwijderen is een stuk lastiger. Dit  moet erg nauwkeurig gebeuren want elk wortelstukje wordt weer een plantje. Grrr… eindeloos en onophoudelijk. Alle soorten onkruid met de hand verwijderen gaat overigens het gemakkelijkst als de grond na een regenbui nog iets vochtig is.

Ik ga het zevenblad bij vlagen te lijf en zorg er in elk geval voor dat ik het blad steeds weghaal en dat het absoluut géén kans krijgt om te gaan bloeien. Zevenblad groeit op vochtige beschaduwde plaatsen. De bloeitijd is van juni tot september. De witte schermbloemen lijken op fluitenkruid (fijngeveerd blad, niet eetbaar, bloeit in de zon van april tot juni) en de schermen vormen heel fijn zaad dat zich enorm verspreidt.

Wat te doen?
Een andere effectieve oplossing is dat je de grond zoveel mogelijk bedekt of begroeid laat zijn. Elke plant heeft immers licht nodig om te kunnen groeien. Zevenblad wortelt ondiep en als er te weinig licht is, komt het niet zo explosief tot ontwikkeling.
Zorg er ook voor dat je mooie zorgvuldig gekozen vaste planten niet verstikt worden door lichtgebrek.

Ideale vaste planten, die onkruid onderdrukken doordat ze vroeg in de lente opkomen en groot blad hebben, zijn:

 • Tellima grandiflora
 • Brunnera macrophylla
 • Hosta-soorten
 • Geranium-soorten
 • Helleborus orientalis
 • Rudbeckia-soorten
 • Alchemilla mollis (in mindere mate)

Smaak
Het blad van zevenblad kan rauw gegeten worden. Zevenblad bevat vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Maak zevenblad pesto, trek er thee van, pers er sap van of doe wat blaadjes door de sla. De bladeren kunnen ook bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
In de kruidenleer en volksgeneeskunde wordt zevenblad gebruikt bij de behandeling van reuma en jicht. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

Zorg voor een tuinborder met vaste planten die de bodem een groot deel van het seizoen bedekt houden. Geniet van een boeiende en bloeiende tuin!
Ga voor inspiratie naar www.tuinverrassing.nl en kies jouw kant en klaar borders op kleur.
Je kunt ook een borderontwerp laten maken dat voldoet aan jouw sfeer, kleur, vorm, geur en smaak.  Op www.marts-art.eu lees je de mogelijkheden.

Geniet van je tuin in elk seizoen!

Lees ook: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? en Boeken over tuinen en planten

Advertisements

Over Jouw Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Ik help mensen met tuinwensen aan een tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuinbeplantingsontwerper en auteur met een passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke harmonie, levensenergie, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zevenblad: pest of pesto?

 1. Pingback: Houd de bodem bedekt! | Tuincoach Blog

 2. Aha, dan is zevenblad toch nog ergens goed voor 🙂

  • Ha Anne, bedankt voor je reactie en veel plezier met je tuin. Heb je je al aangemeld op mijn blog? Dan ontvang je mijn tuin-schrijfsels in je mailbox. Zonnige tuingroet, Mariëtte

Fijn, dat je mijn blog leest. Een reactie waardeer ik zeer!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s