Zevenblad: pest of pesto?

Zevenblad pest of pestoMet een vochtige bodem en weer hogere temperaturen is de invasie van zevenblad in mijn tuin enorm. Weghalen van het blad is niet erg moeilijk en je kunt er heerlijke gerechten mee maken. Het verse blad smaakt goed en wil je het zelf niet eten dan zijn kippen en konijnen er dol op.

Zevenblad met wortel en al verwijderen is een stuk lastiger maar zeker de moeite waard. Het moet wel heel nauwkeurig gebeuren want elk wortelstukje wordt weer een nieuw plantje. Grrr… eindeloos en onophoudelijk. Doe dit in elk geval voordat je een nieuwe border inplant.
Alle soorten onkruid met de hand verwijderen, gaat overigens het gemakkelijkst als de grond na een regenbui nog iets vochtig is. Je trekt het dan met wortel en al uit.

Ik ga het zevenblad bij vlagen te lijf en zorg er in ieder geval voor dat ik het blad steeds weghaal zodat het absoluut géén kans krijgt om te gaan bloeien. Zevenblad groeit op vochtige beschaduwde plaatsen. De bloeitijd is van juni tot september. De witte schermbloemen lijken op fluitenkruid (fijngeveerd blad, niet eetbaar, bloeit in de zon van april tot juni) en de schermen vormen heel fijn zaad dat zich enorm verspreidt.

Wat te doen?
Een andere effectieve oplossing is dat je de grond zoveel mogelijk bedekt of begroeid laat zijn. Een plant heeft immers licht nodig om te kunnen groeien. Zevenblad wortelt ondiep en als er te weinig licht is, komt het niet zo explosief tot ontwikkeling.
Zorg er ook voor dat je mooie zorgvuldig gekozen vaste planten niet verstikt worden door lichtgebrek.

Ideale bloeiende vaste planten, die onkruid onderdrukken doordat ze vroeg in de lente opkomen en groot blad hebben, zijn:

 • Tellima grandiflora
 • Brunnera macrophylla
 • Hosta-soorten
 • Geranium-soorten (tuingeranium, ooievaarsbek)
 • Helleborus orientalis
 • Rudbeckia-soorten
 • Alchemilla mollis (in mindere mate)

Smaak
Het blad van zevenblad kan rauw gegeten worden. Zevenblad bevat vitamine C, provitamine A en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Maak zevenblad pesto, trek er thee van, pers er sap van of doe wat blaadjes door de sla. De bladeren kunnen ook bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
In de kruidenleer en volksgeneeskunde wordt zevenblad gebruikt bij de behandeling van reuma en jicht. Omslagen van gekneusde bladeren van zevenblad werken pijnstillend op pijnlijke gewrichten.

Zorg voor gemengde tuinborders met vaste planten, siergrassen en heesters die de bodem een groot deel van het seizoen bedekt houden. Dek jouw borders in de winter af met compost, mulch of blad.
Je kunt een borderontwerp laten maken dat voldoet aan jouw sfeer, kleur, vorm, geur en smaak. Op www.tuinverrassing.eu lees je er meer over.

Geniet van een boeiende en bloeiende tuin in elk seizoen!

Lees ook: Hoe maak je een sfeervol borderontwerp? en Boeken over tuinen en planten


Kies jouw kant en klare Tuinverrassing plantenborders op www.tuinverrassing.nl en haal borderontwerp en planten op 28-29-30 april 2017 af in de Sfeertuin in Elburg.
Elk jaar en elk seizoen genieten van bloemen en kleur in jouw tuin.
Bestel zo snel mogelijk en in elk geval vóór 17 april a.s. !!!

Mooie combinaties van planten waarmee je de strijd tegen zevenblad positief beïnvloedt en zelfs kunt winnen. Ik ontmoet je graag. Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

tuinverrassing kant en klare plantenborders

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Zevenblad: pest of pesto?

 1. Pingback: Houd de bodem bedekt! | Tuincoach Blog

 2. Aha, dan is zevenblad toch nog ergens goed voor 🙂

  • Ha Anne, bedankt voor je reactie en veel plezier met je tuin. Heb je je al aangemeld op mijn blog? Dan ontvang je mijn tuin-schrijfsels in je mailbox. Zonnige tuingroet, Mariëtte

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.