Nu al genieten van het komende voorjaar

bron foto: IBCHet vraagt even wat overleg en planning als je in het voorjaar wilt genieten van de vrolijkheid en kleur van voorjaarsbloeiende bloembollen. Bloembollen, zoals tulpen, narcissen, hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en andere prachtige soorten, moeten immers in de herfst worden geplant.

Kies en plant ze nu want er is namelijk niets gemakkelijker dan bloembollen te laten groeien en bloeien. Zelfs de onhandigste tuinier kan een mooie voorjaarstuin creëren met bloembollen. En er is nog meer plezier te beleven door ze te combineren met vaste planten en heesters.

Waarom in de herfst planten?

Voorjaarsbloembollen moeten in de herfst worden geplant omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. De enige regel is dat voorjaarsbollen vóór de eerste vorst (liefst in november of december) moeten worden geplant op een zonnige plek. Het is het beste om de bollen zo snel mogelijk na aankoop te planten. Als je ze nog even moet opslaan, zorg dan dat ze droog en koel (tussen de 10 en 15 graden Celsius) bewaard worden.

Welke bloembollen kies je? Eenjarig, meerjarig en/of geschikt voor verwildering

Graag geef ik wat professionele tips voor het kiezen van de juiste bloembollen. Bloembollen kunnen op verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel:

  • Als eenjarigen worden bloembollen meestal ingezet voor een massaal kleureffect, zoals in een grote tuin of park en in openbaar groen op rotondes en langs wegen. Denk daarbij aan bloemperken met een opeenvolgende bloei van krokussen en tulpen, aan zeeën van blauwe druifjes of aan lange linten met grootkronige narcissen. Vooral bloembollen met sprekende kleuren (rood, geel, blauw) zijn voor dit doel geschikt.
  • Als meerjarige beplanting kiezen we bollen voor ‘meerjarenbloei’. Daarmee wordt bedoeld dat eenmaal geplante voorjaarsbollen na de bloei in de grond blijven zitten en rustig de tijd krijgen om af te sterven en zich ondergronds voor te bereiden op een volgend groeiseizoen. Voorjaarsbollen, die op deze manier toegepast worden, volgen dus eigenlijk dezelfde cyclus als vaste planten. Veelal maken de voorjaarsbollen dan onderdeel uit van een bestaande meerjarige beplanting zoals een vaste planten-, heester- of rozenborder. Voorjaarsbollen, die geschikt zijn voor meerjarenbloei, zijn onder andere bepaalde narcissen-, tulpen- en hyacintencultivars en een groep bijzondere bolgewassen. In deze situatie is het essentieel om zowel de kleuren van de bloembollen onderling als die van de bollen en de vaste beplanting op elkaar af te stemmen.
  • Bollen die geschikt zijn voor verwildering hebben nog net iets meer te bieden dan de bollen die onder de noemer ‘meerjarenbloei’ vallen. Verwilderingsbollen blijven na de bloei ook in de grond en komen ook ieder jaar terug, maar als bijkomend voordeel breiden ze zich uit, mits geplant onder ideale omstandigheden (licht en lucht). Verwilderingsbollen kunnen zelfstandig fungeren, zoals sneeuwklokjes en krokussen in gazons en grasbermen, maar ze kunnen ook onderdeel uitmaken van een bestaande beplanting, bijvoorbeeld in plantvakken met bodembedekkers onder bomen en heesters. Spetterende kleuren zijn in zo’n meer natuurlijke sfeer minder geschikt; hier passen gedempte tinten zoals zachtgeel, blauw en wit. Narcissen, blauwe druifjes, sterhyacint (Scilla), winterakoniet en narcisklokjes (Leucojum) zijn geschikte verwilderingsbollen. Kies de juiste standplaats voor deze soorten en blijf genieten!

Welke bloembollen kies je? Denk aan bloeiperiode, kleur en hoogte

Als je er even voor gaat zitten en de plantinformatie leest van de bloembollen die jouw voorkeur hebben, kun je een selectie maken die een lange bloeiperiode geeft in jouw tuin. Denk ook aan de verschillende kleuren en hoogtes. Probeer ook combinaties te maken met je vaste planten en heesters.
De vroegst bloeiende bloembollen zijn winterakonieten, sneeuwklokjes, krokussen en dwergirissen. Deze bloeien al in januari/februari. Daarna bloeien in maart/april anemonen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en tulpen. De prachtige sieruien (alliums) volgen in mei/juni en dan is de bloeiperiode van de voorjaarsbloeiende bloembollen voorbij.

Wat is een geschikte plantplek?

Veel voorjaarsbloeiende bloembollen zullen in de volle zon of enige schaduw willen groeien. Ze kunnen in bijna elke omgeving toegepast worden  mits deze een goede afwatering heeft. Bloembollen verrotten wanneer ze te lang in het water staan. Vermijd omgevingen die vaak overstromen of waar water blijft staan, zoals aan de voet van heuvels of onder een regenwaterafvoer.

 Hoe plant je bloembollen?

Graaf voor bedbeplanting met groepen bloembollen een breed gat en maak kleine gaten voor individuele beplanting met enkele bollen. Om te zien hoe diep je moet planten, bekijk je de grootte van de bol. Grote bollen (5 cm en groter) worden vaak 15 cm diep geplant; kleinere bollen (2,5 cm) worden 7 tot 10 cm diep geplant. Ik adviseer meestal om in kleigrond ondieper te planten (2x de bolhoogte) zodat de bollen droger blijven.

Open de grond een beetje en verwijder onkruid en kleine steentjes. Strooi wat turf of compost in het plantgat om de grond beter te draineren. Plaats –niet duwen-  de bollen zachtjes in de grond met de puntige kant boven. Zet grote bollen 7 tot 20 cm uit elkaar en kleine bollen 3 tot 7 cm. Bedek de bollen met aarde en geef water wanneer de grond nog niet nat is. En er kan niets fout gaan want zelfs wanneer de bollen omgekeerd de grond in gaan, komen de bollen nog in het voorjaar boven de grond. De natuur doet zijn werk. De bol ‘weet’ naar het licht te groeien en hoe te bloeien. Mooi toch!

Je kunt groepjes bloembollen ook planten in een speciale bollenschaal. Dit is vooral in het buitengebied aan te raden omdat muizen en andere knaagdieren de bollen dan niet van onderaf kunnen aantasten of opeten.

Niets is zo makkelijk! Door je aan deze tips te houden wordt je tuin de mooiste van de buurt. Het komt allemaal hier op neer: koop bloembollen, zet ze in de tuin en droom van een mooi voorjaar tot de bloembollen uitkomen.

Bagua powerpoint Mariette VerlaanFeng Shui en bloembollen

In de filosofie van Feng Shui zijn bloembollen het ‘verborgen goud’ in de aarde van jouw tuin. De geel- en witbloeiende soorten worden geassocieerd met rijkdom en horen thuis in de metaalgebieden in jouw tuin (zie bagua).

Kijk voor informatie op feng-shui-tuin.nl en maak kennis met de tuinontwerpen en workshops van Mariëtte en leer hoe jij Feng Shui kunt toepassen op jouw tuin.

Veel plezier met jouw bloeiende voorjaarstuin!

Bron: Internationaal Bloembollen Centrum (IBC)
Bewerkt en aangevuld door: Mariëtte Verlaan

Lees ook: Bloembollen nu planten en: Gevallen blad en herfstkleuren

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Nu al genieten van het komende voorjaar

  1. Pingback: Vogels tellen en tulpen plukken | Tuincoach Blog

  2. Pingback: 8 sfeerideeën voor woongenot buiten | Tuincoach Blog

  3. Pingback: 10 tips voor plezier in je wintertuin | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.