10 tips voor plezier in je wintertuin

helianthemum_amabile_plenumDe tuin kan in alle seizoenen aantrekkelijk zijn. Dat is wat ik altijd zeg en ook vurig promoot. Als je zorgvuldig je beplanting kiest, kun je jaarrond sfeer beleven in je tuin.

Graag deel ik 10 tips om de sfeer te verhogen in jouw wintertuin. Sommige tips kun je direct uitvoeren, andere vragen iets meer voorbereiding.
Geniet van je tuin in elk seizoen!

 1. Zorg voor een gevarieerde beplanting. Natuurlijk met stip op nummer 1!
  Maak plannen voor veranderingen in je tuin. Je kunt nu immers nog zien wat je zou willen doen. Wat groeit en bloeit goed? Waar kun je een aanvulling gebruiken? Hoe ga je dat doen? Heb je hulp nodig bij het bedenken van de beplanting? Heb je al eens gedacht aan een waterornament in je tuin? Ik help je graag om jouw droomtuin in beeld te brengen en vorm te geven. Bekijk mij samen met een klant: Tuincoach in actie.
 2. Laat het afgevallen blad in je tuinborders liggen en doe er zelfs een nieuwe laag bij om winterbescherming te geven aan je planten. Vogels en andere kleine dieren zijn dol op deze bladerdeken. Er huizen allerlei insecten onder en vooral merels zie je elk blaadje enthousiast omkeren. Haal het blad wel weg van je gazon zodat het gras niet verstikt. Gebruik dit blad liever niet want het bevat wellicht nog actief graszaad en grassprieten die weer uitlopen.
 3. Hang vetbollen op voor de kleine tuinvogels. Maak nieuwe vogelpindakaas van vet, vogelvoederzaad en pindastukjes. Bekijk het recept van de vogeltaart.
 4. Zoek een geschikte plek voor een vogelnestkastje. Het is zo leuk om in mei te zien hoe de jonge vogels gevoerd worden door beide ouders die voortdurend af en aan vliegen. Op de website van Vivara vind je nestkastjes voor de verschillende vogelsoorten.
  Mezen nestelen graag in kasten met een rond gat. Het winterkoninkje zit graag in een nestbuidel. Het roodborstje kiest een schuilplaats met een brede rechte vliegopening op een verborgen plaats.
 5. Laat uitgebloeide planten staan en snoei heesters pas eind maart/begin april. Zo heb je straks een mooi wintersilhouet als er sneeuw op valt of de rijp er op bevriest.
 6. Op plaatsen in de tuin waar het erg donker is, hang je tuinlampjes op. Vooral Led-lampjes, die warm wit licht geven, zijn heel aantrekkelijk. In combinatie met een draadloos schakelsysteem kun je ze heel gemakkelijk van binnenuit aandoen.
  In de zomer kun je lampjes op zonne-energie gebruiken. In de winter zijn deze minder geschikt omdat de zon te weinig schijnt om ze goed op te laden. De prachtige Gacoli zonnecel tafellamp kun je wel gebruiken. Deze is ook met een adapter op te laden.
 7. Plaats een vuurkorf of vuurschaal op je terras en geniet van een winterbarbecue of Glühweinavond met je vrienden en familie. Met een Boretti terrasverwarmer kun je heerlijk lang buiten zitten op je veranda.
 8. Maak een sedumkrans op je voordeur of tuinpoort. Je kunt natuurlijk ook een wintergroene krans maken of je rozenboog versieren met groen, vetbolletjes voor de vogels en lampjes.
 9. Beplant een grote bloempot in twee lagen. Begin met bloembollen voor verwildering (tulpen, narcissen, witte crocussen) en zet daarop wat Viola cornuta, een Helleborus niger en een kruipende groenblijvende Helianthemum ‘Amabile Plenum’.
  Succes verzekerd voor jaarrond tuinplezier. Deze bloempot mag in de winter op een zonnige plek staan. In de zomer is een plek in de halfschaduw beter.
 10. Zet een stoel bij je raam, neem een lekkere kop thee en een tuinboek of -tijdschrift. Geniet in stilte van wat je buiten ziet en gebruik dit ultieme moment om je lekker te ontspannen. Laat je inspireren door het leven en de sfeer in jouw tuin.

Ik wens je veel tuinplezier en vooral
een fantastisch en in alle opzichten ‘boeiend en bloeiend’ 2015
Zonnige tuingroet, Mariëtte

Heb jij nog meer tips voor tuinplezier? Schrijf ze hieronder.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Licht in de tuin, Vogels in de tuin, Water in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.