Sfeertje maken in de tuin

voorjaarstuin Sfeertuin ElburgWat boffen we met dit prachtige warme weer in maart, ongelofelijk hoge temperaturen, zowel overdag als ’s nachts, en opvallend weinig neerslag. Het lijkt wel zomer. Heerlijk!

De keerzijde is dat weinig regen in combinatie met 20 graden toch wel droog is voor sommige planten in de tuin. Dus geef water als dat nodig blijkt te zijn! Vergeet vooral planten in potten niet.
Mijn kruidenpot bevat spontaan gedroogde kruiden 😉 Gelukkig kunnen alle bloembollen er wel goed tegen, die stralen en bloeien uitbundig :-).

Snoeien en opruimen

Het is een uitstekende tijd om in de tuin op te ruimen. Najaars- en zomerbloeiende klimplanten en heesters, zoals hortensia en lavendel, kunnen nu gesnoeid worden. Snoei eerst het dode en slechte hout er uit en daarna pas de oudere takken. Als richtlijn voor heesters geldt dat je niet meer dan 1/5 van de takken mag wegnemen. Bij lavendel en caryopteris wacht je tot de plant weer lekker groeit (meestal rond 11 april) en snoei je niet dieper dan waar je nieuwe groeipunten ziet.
Afgestorven plantendelen van vaste planten mogen nu ook weg. Zij hebben dit jaar slechts kort hun ‘besneeuwde’ wintersilhouet kunnen tonen. Een deel ervan kun je als nestmateriaal voor de vogels laten liggen. Zij zijn heel blij met strootjes en takjes (en hondenhaar) om hun nest mee te bekleden.

Leefomgeving voor vogels en insecten

Ik pleit er voor om pas na de winter op te ruimen en dan uiteindelijk pas als de grootste kans op nachtvorst écht voorbij is. Holle takken, droog blad en allerlei stengels, zoals van buddleja, vrouwenmantel en kattenstaart, hebben in de winter dienst gedaan als beschermende verblijfplaats voor diverse insecten. Vooral vlinders, bijen, zweefvliegen, oorwurmen en lieveheersbeestjes koesteren we omdat zij, en vooral hun larven, in staat zijn om de meeste plagen van luizen en ander gespuis natuurvriendelijk op te lossen. Een grote variatie aan bloemen, waard- en nectarplanten maken de tuin aantrekkelijk voor insecten. De Tuinverrassing kant en klaar borders bieden een rijke verzameling aan geschikte vaste planten, heesters en siergrassen voor een levendige tuin in elk seizoen.

Vogelhuisjes en insectenhotels kun je ook in dit seizoen nog ophangen. Ze bieden het hele jaar schuilgelegenheid en dragen bij aan een natuurlijk evenwicht in je tuin.
Kleine vogels zoals koolmezen, pimpelmezen, boomkruipers en winterkoninkjes maken graag nestjes in nestkastjes. Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels door heesters met bessen, vruchten en zaden planten. Heel geschikt zijn het krentenboompje, de ouderwetse ribes, mahonia, viburnum en kamperfoelie. Deze dragen bessen als de jonge vogels net geboren zijn en het is een prachtig gezicht om de vogel-ouders met hun bek vol bessen richting hun nest te zien gaan. Zorg ook voor een waterschaal of vijver in de buurt van de nestgelegenheid. Jonge vogels komen er graag drinken en een bad nemen.

Zelf genieten in de tuin

vuurschaal sfeerWij hebben met deze heerlijke dagen natuurlijk niet alleen in de tuin opgeruimd maar ook lekker kunnen genieten van de zon en al meerdere keren buiten kunnen eten. De avonden zijn langer, de zomertijd is ingegaan, en door de droogte is het nog lang aangenaam om buiten te zijn. In onze buurt heb ik zelfs al weer een barbecue geroken.

Ik zie er naar uit om heel veel avonden lekker buiten te blijven en een vuurtje te stoken in onze grote vuurschaal. Met een wijntje er bij gezellig plannen maken voor de tuin, de vakantie, de toekomst. Meestal is een vuurtje een uitnodiging voor diepgaande gesprekken met elkaar of een heerlijk moment om naar het vlammenspel te kijken en je in je eigen gedachten terug te trekken.
Ruimte in je tuin, ruimte in je hoofd, ruimte in je leven.

crocus foto op houtZo heb ik ook bedacht dat ik de schutting in de donkerste hoek van de tuin zonnig geel ga verven en daarop een mooie ‘foto op hout’ ga hangen. De foto op larikshout is al binnen en ik ben er heel blij mee. De witte en gele crocussen in het eerste felle zonlicht van dit jaar zijn subliem weergegeven. Larikshout is geschikt voor buiten. Ik hang hem wel op een droge plek want een voortdurende inwerking met regen lijkt me niet handig. Lees meer op de pagina: Pimp je muur.

©2014 Mariëtte Verlaan
Dit blogbericht is tot stand gekomen op verzoek van sfeertjemaken.nl en photogifts.nl.

Wil jij dat ik een blog voor jou schrijf?
Mijn tweede passie is tekst en inspirerende communicatie voor ondernemers in de tuinbranche. Schrijf je in op de e-maillijst voor partners en ontvang een offerte.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Tuinweetjes, Vogels in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.