Tips voor een gezonde, bloeiende tuin

vijver-voorjaarsbloemen-sfeertuinWat is deze maand razendsnel voorbij gegaan met volop zon, veel bloemen en blije klanten.
De lente is super zomers begonnen; de natuur loopt een maand voor, dus nu al heerlijk genieten van de tuin! Wat een spectaculair verschil met vorig jaar toen de natuur zich precies omgekeerd ontplooide.

De ‘Sfeertuin’ bloeit prachtig en dat gaat zo door tot eind november. Geweldig!
In dit blog veel foto’s want de plaatjes zijn tè mooi om ze niet met jou/jullie te delen.

Ik heb deze maand heel veel vaste planten, siergrassen, klimplanten en heesters geleverd voor tuinen en borders die ik de afgelopen maanden heb mogen ontwerpen. Zó fijn om te zien dat de vormgeving in de praktijk klopt en dat de sfeer ontstaat zoals past bij de omgeving en de mensen. Pure passie en trots!

Er is altijd een nieuwe uitdaging om iets te leren en te ontdekken. De tuin is mijn speeltuin en de kwekerij, waar ik alle planten inkoop, is voor mij net een snoepwinkel. Ik heb me voorgenomen om me (nog) meer toe te leggen op bloeiende klimplanten, rozen en geurende planten. Ook verdiep ik mij in eetbare bloemen en geschikte bomen voor de kleine tuin. Dus als je vragen hebt, een ervaring wilt delen of wilt vertellen over jouw tuin, schrijf je reactie op de pagina Vertel over jouw tuin of onderaan op deze pagina.

Planten in een gespreid bedje

Mijn klanten zijn tuinliefhebbers die houden van een rijk beplante tuin of border. Kleur, sfeer en een juiste combinatie van planten is wat zij zoeken en mijn borders passen daar precies bij. Of het nu gaat om een borderontwerp op maat of de kant en klare plantenborders van Tuinverrassing.nl, het resultaat is altijd veelbelovend, natuurlijk, sfeervol en goed opgebouwd. Boeiend en bloeiend in elk seizoen!

De planten zijn direct na de aanplant nog klein maar groeien snel. Je geeft ze een goede start door bij het aanplanten goedverteerde compost, Innogreen BioBodem of Xardin BodemActief (producten van Tuinkenner) door de bodem te mengen. Hiermee verbeter je de bodemstructuur en stimuleer je het bodemleven.
Voldoende water geven is vooral in de eerste weken erg belangrijk. Geef liever veel water in één keer dan telkens een kleine beetje. Als de zon volop schijnt en het ook nog hard waait, droogt de grond snel uit.

Mindfulness (bewuste aandacht) in jouw tuin

waterloop-tulp-sfeertuinEen tuin geeft rust, vraagt aandacht en zorg. Je bent je bewust van het hier en nu. Daarom loop ik graag door de tuin en kijk ik elke dag naar wat er groeit en bloeit.
Het is mijn passie om met planten te werken en ervoor te zorgen dat er harmonie, beschutting en sfeer is voor mens en dier.

Een veilige omgeving betekent ook dat ik slakken en rupsen hun maaltijd gun; dat er vogels, spinnen, bladluizen, mieren en kikkers leven; dat vlinders, bijen, zweefvliegen, oorwurmen en lieveheersbeestjes welkom zijn.
Over het algemeen doe ik niets aan kleine insectenplagen en verwacht ik dat Moeder Natuur haar eigen evenwicht kiest. Op de pagina Insectenplagen lees je tips om op een natuurlijke manier een oplossing te vinden als het toch uit de hand dreigt te lopen.

Voor jouw nieuwe plantenborder heb ik nog wel één belangrijk en dringend advies: verwijder vanaf het begin elk onkruidje en grassprietje dat je ziet! Onkruid verstopt zich, dus let goed op.
Loop met een glas wijn of een kopje koffie door je nieuwe tuin en trek de zaailingen er met wortel en al uit. Paardebloemen hebben een penwortel en kun je het beste met een onkruidsteker verwijderen. Zet een emmer binnen handbereik en gooi daar je onkruid-oogst in. Als je op deze manier te werk gaat, blijft het leuk en ontstaat er geen onkruid-explosie. Tuinweetje: na een regenbui gaat het verwijderen veel gemakkelijker.
Met deze ‘aandachtige’ en liefdevolle zorg zal jouw nieuwe tuinborder komende zomer al prachtig groen zijn en volop bloeien.

Wil jij ook zo’n border in jouw tuin?

tuinverrassing-planten-MVBestel een plantenborder op maat via de pagina Bestel een borderontwerp of kies uit zes verschillende kant en klare tuinborders op kleur via Tuinverrassing.nl.
Je haalt jouw borders (borderontwerp inclusief planten) af in de ‘Sfeertuin’ in Elburg. Ik ben er altijd om jouw tuin- en plantenvragen over de bestelde borders te beantwoorden en ontmoet je graag.

Hartelijke en enthousiaste reacties van klanten en bezoekers

Op de eerste Open Sfeertuindagen (eind maart) en afhaaldagen (half april) heb ik hele leuke reacties ontvangen over de tuin en de tuinverrassing borders. Het bezoek kwam zelfs uit Amstelveen, Zeist en België. Een paar spontane reacties uit mijn gastenboek citeer ik hier graag.

Hartelijk welkom geheten. Duidelijke uitleg wat er mogelijk is met de verrassingtuin. Gezellig om er te zijn. Ontspannen sfeer, fijn.
Bedankt, Hans en Agnes (bezoeker open Sfeertuin)

Heel gezellige mensen, heel veel informatie. Super gezellige tuin de moeite om 250 km voor te rijden.
Sandra en Ben uit België (bezoeker open Sfeertuin, klant geworden van borderontwerp op maat en levering planten naar aanleiding van ontwerp)

Met zo’n tuin krijg je weer zin in het tuinseizoen. Gratis voor niks een heleboel inspiratie. Gezellig aan de tuintafel koffie en veel tips meegekregen. We komen zeker terug.
Hans en Sanne (klant tuinverrassing borders)

Inspiratie gekregen door de website. Het (ge)makkelijke is dat je ‘naar wens’ je tuin kunt vullen op een goede manier met de juiste planten op de juiste plek. We gaan snel aan de slag en zullen een foto opsturen van het resultaat. P.S. De koffie was lekker.
Remco en Wendy uit Zeist (klant tuinverrassing borders)

Helemaal enthousiast geworden, gastvrij ontvangen, met een goed gevoel weer terug naar onze eigen tuin.
Familie Z. uit Santpoort-Noord (spontane bezoeker)

Leuk om te merken dat de tuinverrassing borders bijzonder in de smaak vallen en beantwoorden aan de behoefte van tuinliefhebbers om een mooie tuin te creëren.
‘Tuinieren is buiten spelen voor volwassenen’ en buiten spelen is nog leuker als je het juiste ‘speelgoed’ en de ‘creatieve’ spelregels krijgt aangereikt.

Ik wens je veel tuinplezier. Zonnige tuingroet, Mariëtte

vijver-waterloop-sfeertuin

vijver-brug-sfeertuin

Wil je de Sfeertuin bezoeken?
Kijk op bezoekmijntuin.nl op welke dagen de tuin open is.

© 2014-2015 Mariëtte Verlaan

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tips voor een gezonde, bloeiende tuin

  1. Pingback: Doe eens gek… of juist trendy | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.