Zitten, eten en ontmoeten

P2162642MVGelukkig, de zomer gaat nog lekker even door. In de tuin zijn allerlei kleine klusjes te doen zoals onkruid met de hand verwijderen (dat gaat overigens het beste na een flinke regenbui), buxus en lavendel snoeien, planten delen en herplanten, zaden oogsten en plannen maken voor kleine aanpassingen in de tuin. Dat laatste is altijd leuk.
Zeker als je bedenkt dat er op dit moment veel koopjes te vinden zijn bij tuincentra, kwekerijen en tuinmeubelpaleizen.

In dit blog vertel ik je over je terras en waar je rekening mee houdt bij de vormgeving en inrichting van deze plek om te zitten, eten en ontmoeten. Deze keer ook een kant en klaar tuinontwerp voor een achtertuin van 60 tot 100 m². Ja, écht een fantastisch ontwerp waarvan je de beplanting kunt bestellen door mij te mailen. Het volledige ontwerp kun je uiteraard ook bestellen; dan ben je helemaal vrij om het zelf in jouw tempo uit te voeren. Lees gauw verder.

Hoe maak je een sfeervol terras?

Je houdt in elk geval rekening met:

 1. de grootte van jouw tuin
 2. de aanwezigheid van zon en schaduw
 3. de gewenste sfeer in je tuin
 4. de benodigde ruimte om te zitten, eten en ontmoeten met je gezin, familie en vrienden
 5. jouw voorkeur voor kleur
 6. jouw budget
 7. de praktische invulling van je hele tuin

Op twee van deze punten ga ik nu wat dieper in, namelijk punt 7 en 4. Misschien verwarrend dat ik achteraan begin maar het resultaat in jouw tuin is je uiteindelijke doel.

Punt 7:
De praktische vormgeving van je hele tuin staat voorop als je jarenlang wilt genieten van jouw tuin. Een tuin vraagt een aardige investering in geld, aandacht en moeite. Je wilt dus verstandige keuzes maken en weten wat je belangrijk vindt. Die uitstraling samen met de praktische inrichting is de basis van een goed tuinontwerp.

In dit tuinontwerp dat ik hieronder bespreek, is het terras eens ‘niet’ direct tegen het huis geplaatst. De reden is dat je dan vanuit je raam in de woonkamer niet tegen je tuinmeubelen aan kijkt. Bovendien is het prettig om op je terras midden tussen de bloemen en planten te zitten. Zo geniet je optimaal van de groei en bloei in jouw tuinborders.

Leg je terras zodanig aan dat er minstens aan één kant rugdekking ontstaat van een muur, schutting, haag of tuinhuis. Zo voel je je veilig en zit je ook meteen uit de wind. De ideale positie in Nederlandse tuinen is een muur of schutting aan de noord- en aan de westkant van je terras. Je kunt dan al vroeg in het voorjaar heerlijk genieten van de warmte van de eerste zonnestralen.

Punt 4:
In je tuin kun je meerdere plekken inrichten om je wens om te zitten, eten en ontmoeten te realiseren. De maten die je hanteert voor je terras zijn gebaseerd op het aantal personen dat je er wilt laten zitten of eten en de loopruimte die je nodig hebt om je er comfortabel langs te kunnen bewegen. Voor 4 personen is over het algemeen een ruimte van 2,50 x 3 m of 3 x 3 m voldoende; voor 6 personen heb je 3 x4 m nodig; voor 8 personen 3,50 x 5 m. Uiteindelijk is de gekozen maat is afhankelijk van de functie van je terras en het meubilair dat je kiest.

Voor de maat van een terras om te zitten en te eten, houd je rekening met de maat en de vormgeving van je tuinmeubilair, tafelset of loungeset. Voor een sfeervol hoekje om te ontmoeten, is een klein plekje voor twee personen al voldoende. Kies je nieuw meubilair uit, meet dan ter plekke op hoeveel plaats je ervoor nodig hebt in de tuin. Maak eventueel een tekening op schaal waar je de set in tekent of test met losse uitgeknipte onderdelen op maat de verschillende mogelijkheden.

Ik raad je aan om zelfs in een kleine tuin te kiezen voor meerdere terrassen. Het is mij altijd nog gelukt om dit voor elkaar te krijgen en het is enorm prettig om meerdere plekjes te hebben. Zo kun je op een feestje verdeeld over de tuin zitten of je lekker terugtrekken als je een boek wilt lezen. Een plek in de schaduw van een boom of lekker lui in het gras in de zon is ook heel fijn.

Met een kant en klaar tuinontwerp kun je direct aan de slag

IMG_4883-LupoHet kant en klare tuinontwerp, dat ik je hier aanbied, is heel flexibel te gebruiken. Het plan is uniek want het kan in vier verschillende posities ten opzichte van jouw huis aangelegd worden. Ook is het gemakkelijk aan te passen aan de perceelgrootte van jouw tuin.

Houd wel rekening met de kompasrichting en laat de ligging van jouw tuinperceel weten. Dit is van belang voor de gekozen planten in het beplantingsplan. Vermeld deze informatie in het opmerkingenveld van jouw bestelling (zie hieronder).

Uitleg bij het kant en klare tuinplan

 1. Het pad van stapstenen kan bijvoorbeeld leiden naar je huis (keukendeur), garage of tuinschuur.
 2. Doordat het terras grenst aan een grasveld kun je hiervan gebruik maken als je tijdelijk behoefte hebt aan een groter terras. Ook is het een leuke plek voor kinderen om te spelen of een tentje op te zetten.
 3. De eenvoudige houten pergola zorgt voor beslotenheid en geeft een intieme sfeer. Er zijn een paar bloempotten en klimplanten ingetekend.
 4. Er zijn verschillende mooie kleine bomen ingetekend. Hoogte is belangrijk voor een prettige sfeer in de tuin, evenals groenblijvende en bloeiende bloemen en planten, die in elk seizoen iets te bieden hebben.
 5. De groenblijvende hagen geven structuur aan in deze tuin. Ze leveren wel tweemaal per jaar wat snoeiwerk op.
 6. De tuinborders zijn langs gebogen lijnen aangelegd en bestaan uit veel verschillende bloemen, heesters, vaste planten en siergrassen.
 7. Dit tuinontwerp bevat een rijkdom aan bomen, heesters, bloemen en planten. Je kunt het volledige ontwerp inclusief beplantingsplan, uitgebreide plantenlijst en algemeen tuinadvies bestellen door hieronder je gegevens in te vullen.

TuincoachTuinontwerp2014

Tip: Wil je op de hoogte blijven van publicaties op Tuincoach Blog en elke maand TuinInspiratieMail ontvangen? Meld je aan op de mailinglist via planteentuin.nl en ontvang bovendien direct en gratis het 7-stappenplan ‘Hoe ontstaat een mooie tuin?’

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Zitten, eten en ontmoeten

 1. Pingback: 10 keer sfeer op jouw terras | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.