8 sfeerideeën voor woongenot buiten

GleditsiaSunburstNu de herfst al ver gevorderd is en de winter voor de deur staat, besef je dat het fijn is om toch buiten te kunnen zijn. Ik heb deze herfst een carport gemist. Al het goudgele blad van de Gleditsia ‘Sunburst’ is rijkelijk over mijn auto gestrooid. Elk najaar denk ik weer dat een overkapping wel handig geweest zou zijn. Nu moet ik blad ruimen en mijn auto bevrijden. Straks met sneeuw en ijs krijg ik weer een ander klusje. Koude handen, brrr, vanwege het krabben van bevroren ramen.

Mijn 8 sfeerideeën:

  1. Het huis leent zich wel voor een carport. De oprit loopt van smal naar breed en met een creatieve en flexibele vormgeving wordt het vast mooi. De carport kan aan één kant aan het huis vastgemaakt worden en de andere kant kan op palen steunen. Zo is er ook voldoende ruimte om met de fiets naar de poort te lopen. De bomen en de haag kunnen blijven staan. Voor de hoogte is het wenselijk dat de caravan eronder past. En als het kan zou een groen dak prachtig zijn. Afijn, een mooi plan om deze winter eens uit te werken. Heb je zelf ideeën of plannen voor een carport? Je kunt bij een specialist een ontwerp laten maken dat past bij jouw huis en situatie.
  2. Ik praat vaak en graag over tuinrenovatie en het kiezen van beplanting. Over het onderwerp ‘nieuwe tuinen’ heb ik nog weinig geschreven. Hoe maak je van een rommelig en hobbelig stuk bouwterrein bij jouw nieuwe huis een heerlijke tuin?  Denk allereerst eens na over de functies die je in de tuin wilt realiseren. In het kader van deze publicatie denk je na over het woongenot buiten: een schuurtje, prieel, carport, houthok, dierenverblijfplaats, kas, veranda en dergelijke. Maak een schets waarop je zones aangeeft voor deze functies. In het artikel ‘Zitten, eten en ontmoeten’ lees je  over het creëren van een prettig terras en de aankleding ervan. Overweeg de voordelen van een terrasoverkapping.
  3. Wil jij ook zo graag buiten kunnen werken? Ik heb een kleine werkplek ingericht onder het prieel in onze tuin waar ik op warme dagen in de zomer lekker kan werken. Er is een stroomaansluiting en ik zit heerlijk in de schaduw, tussen het groen én altijd droog, een enorm voordeel in ons wisselvallige klimaat. Over het prieel groeit een blauwe regen en een winterjasmijn. Tegen de palen klimt Akebia en Clematis. In de winter ruim ik mijn werktafel en stoeltjes op en is deze plek aangekleed met een slinger van LED-lampjes en een vogelhuisje.
  4. Tibouchina in de kas zettenMijn kwetsbare planten staan inmiddels in de kas. Ik ben gezwicht voor enkele mediterrane planten die niet tegen vorst kunnen. Mijn oleanders, Lantana, spaanse margieten, Tibouchina, Agapanthus en kwetsbare Echinacea (deze wil droge voeten in de winter) staan lekker beschut in de kas. Met een thermometer hou ik in de gaten of de vorst nog buiten blijft. Meestal is het temperatuurverschil met buiten zo’n 3 tot 5 graden. Als het werkelijk hard gaat vriezen, steek ik een kaars in een lantaarn aan. Zo blijft de kas vorstvrij.
  5. Ik heb gelezen dat je ook een warmtebron kunt maken van twee omgekeerde terracotta bloempotten en drie of vier waxinelichtjes op een vuurvaste ondergrond. Dit wordt behoorlijk warm en is een goedkope en duurzame oplossing. Het schijnt een enorm behaaglijke warmte te geven. Gewoon leuk om eens te proberen. Bekijk de video om te zien hoe je deze slimme warmtebron maakt. Zet het bouwsel op een veilige plek!
  6. Vogels voeren en kransen maken, horen echt bij de herfst en de winter. Ben jij handig? Maak een heerlijke vogeltaart of prachtige deurkrans. Met het blad van groenblijvende heesters, met bessen, rozenbottels of sierappeltjes, met grillig gevormde takken en met gedroogde bloemschermen uit jouw tuin ontstaan prachtige creaties.
  7. Koop nog snel een groot pakket bloembollen en plant ze in grote groepen in jouw tuin. Een ideale plaats is onder grote heesters of bomen en langs paden. Narcissen, blauwe druifjes, Scillias en crocussen komen elk jaar mooier en voller terug. Tulpen bloeien meestal in volgende jaren minder rijk en kun je daarom beter opnieuw kopen. Bloembollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar goed te bloeien. Lees voor meer informatie het artikel ‘Nu al genieten van het komende voorjaar’. Je kunt de hele winter nog planten mits de grond niet bevroren is.
  8. Goede herinneringen heb ik aan Glühwein-feestjes in de tuin rondom Oud en Nieuw. De ingrediënten voor zo’n feestelijk sfeertje zijn snel tevoorschijn getoverd. Een eenvoudige partytent, als je (nog) geen terrasoverkapping hebt, een vuurkorf of vuurschaal, wat stoeltjes of een biertafel, lekkere hapjes, oliebollen en een pan met warme Glühwein. Winters genieten!

Genoeg ideeën voor jouw tuin? Heb je nog een aanvulling of suggestie?
Schrijf jouw idee in het reactieveld hieronder.
Ik wens je een heerlijke winter.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Licht in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vogels in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.