Tuinvogeltelling 2015

roodborstje-helderVogels tellen in Nederland

Op 17 en 18 januari 2015 wordt de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling gehouden, georganiseerd door de Vogelbescherming in Nederland. Scholen tellen mee tussen 12 en 23 januari 2015 in de Tuinvogeltelling voor Scholen.

In onze tuinen komen veel vogels voor. De vogels worden in de winter geteld omdat ze dan vaker dicht bij huis op zoek gaan naar voer. Zo zijn ze gemakkelijk te observeren en te tellen. Je telt de vogels gedurende een half uur en dat resultaat geef je door via tuinvogeltelling.nl.
Heb je een beetje hulp nodig bij het herkennen van de vogels in jouw tuin? Op de pagina tuinvogels staat een handig overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels en kun je ook hun gezang beluisteren. Je kunt ook de App Tuinvogels van de Vogelbescherming downloaden voor een uitgebreid overzicht. De App is geschikt voor Android en iPhone.

Vogels tellen in België

In België worden de vogels op dezelfde dagen als in Nederland geteld. Tel je tuinvogels tijdens Het Grote Vogelweekend en geef het door op vogelweekend.be! Zij houden ook een Grote Vogelweek voor Scholen van 12 tot 16 januari. Er is een handige pagina met prachtige foto’s van vogels zodat je ze direct leert herkennen. Klik op een vogelfoto en scroll gemakkelijk van foto naar foto.

Vogelweetjes

  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
    Je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Je mag de vogels voeren om ze te lokken. Kies geschikt voer. Lees welke soorten voer voor welke vogels geschikt zijn. Je hebt namelijk zaadeters en insecteneters. Dat kun je zien aan de vorm van hun snavel. Insecteneters hebben een smalle spitse snavel en zaadeters een geronde snavel waarmee ze gemakkelijk zaden en noten kunnen kraken. Merels zijn dol op vruchten en bessen.
  • Bedenk eens hoe je jouw tuin aantrekkelijk voor vogels kunt inrichten. Met planten, heesters en bomen kun je een droomtuin voor jezelf maken en een paradijs voor vogels, kleine dieren en insecten.
  • Koop een mooi vogelboek. Ik raad het boek Vogels over de vloer zeer aan. Je leest zowel informatie over de kenmerken van de vogels en het voeren van vogels als informatie over het vogelvriendelijk inrichten van je tuin.
  • Heb je een veranda of terrasoverkapping dan kun je daar een guirlande ophangen van  groen uit je tuin en zaden, vetbollen, bessen en noten als versnapering van de vogels toevoegen. Je kunt er ook een waterschaal neerzetten, beschut onder de overkapping zal het water minder snel bevriezen.
  • Heb je glazen schuifdeuren of een serre dan kun je zelf lekker gerieflijk uitkijken op je tuin. Zet een vogelhuis op je terras en hang hier vetbollen en zaadslingers aan. Maak een vogeltaart of vul een lege pindakaaspot met een mengsels van vet, zaden en noten. Gebruik ongezouten vet en een speciaal vogelzaadmengsel verkrijgbaar bij een diervoederzaak of tuincentrum.
  • Kinderen vinden het leuk om doppinda’s tot een lange slinger te rijgen. Gebruik een stopnaald met een botte punt en een stevige katoenen draad.

Lekker kleuren

mussenKlik op de link om deze leuke kleurplaat met mussen te downloaden en ontdek ook andere prachtige kleurplaten voor kinderen of klik op de afbeelding, sla hem op en print hem uit.
Voor volwassenen is er een prachtig kleurboek van illustrator Johanna Basford, Mijn geheime tuin. Kleuren blijft altijd leuk en zeker met dit boek van 96 pagina’s vol prachtige tekeningen in het thema bloemen en planten, tuin en natuur. Kleuren is heerlijk ontspannend en met een kopje thee erbij creëer je een ideaal momentje voor jezelf op een regenachtige of koude zondagmiddag.

my-secret-garden-coloring-book-for-adults-mijn-geheime-tuin-kleurboek-voor-volwassenen

 

 

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vogels in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Tuinvogeltelling 2015

  1. Pingback: Vogels tellen en tulpen plukken | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.