Lekker genieten: binnen of toch buiten?

Flow of Chi-seizoenen-bagua2014-2De winter staat in de startblokken en moet in feite nog beginnen. Januari en februari zijn meestal de koudste maanden met veel kans op vorst en vaak een schrale wind die alles nog kouder maakt.

De natuur is grijs op bewolkte dagen, wit als het gesneeuwd heeft en prachtig blauw en intens aanwezig op heldere dagen. Alles om ons heen ziet er kaal en leeg uit. Er is weinig kleur, weinig blad, weinig groen en veel bruin en grijs. Onzichtbaar in de aarde is er volop activiteit en voorbereiding op de lente.

De natuur als leidraad nemen, als spiegel en inspiratiebron ervaren voor je innerlijke wereld, geeft veel informatie over jezelf, jouw mogelijkheden, jouw groei en jouw leven. Het is maar hoe je het bekijkt. Wat is jouw perspectief? Wat geef jij aandacht? Wat ontwikkelt zich? Wat sluimert er in jouw onderbewustzijn? Wat mag wakker worden na deze periode van winterslaap?

Hoe ga jij om met de winterstilte?

Wat geeft jou rust?
Waar haal je inspiratie uit?
Welke kleuren zie je?
Welke details neem je waar?

Binnen onszelf is het ook winter, een tijd om je terug te trekken in je ‘wortels’ en energie te verzamelen voor een nieuw groeiseizoen. Meer en meer wordt ieder van ons zich bewust van het belang van deze periode waarin we ons naar binnen richten. Warmte opzoeken, rust nemen, mijmeren, je agenda en je hoofd leeg maken, je huis versieren, de status van je ‘dromen’ bezien, loslaten, het jaar afsluiten en het resultaat van je ‘oogst’ bewonderen, om straks weer vrolijk en energiek aan de slag te gaan.

Rust gaat aan actie vooraf

mindfulnessHet is niet altijd nodig om direct in de stijgbeugels te gaan, direct ‘ja’ te zeggen, direct te reageren op telefoon, e-mail en sociale media. Bezin je op jouw plannen, jouw enthousiasme, jouw authentieke ‘zijn’ en schrijf jouw ideeën en gedachten eens op. Doe de onderstaande waarnemingsoefening eens buiten in de natuur.

  1. Ga de natuur of je tuin in voor een wandeling.
  2. Richt je aandacht op een belangrijke vraag die je bezig houdt.
  3. Vind een aandenken in de natuur en neem dat mee naar binnen.
  4. Bekijk de details van jouw natuurvondst in het licht van jouw vraag.
  5. Benoem wat je ziet en voelt. Wat spreekt je aan? Wat juist niet? Wat raakt je?
  6. Welke ordening kun je ontdekken? Welke prioriteiten zie je waar je dit jaar mee bezig wilt zijn?
  7. Is je vraag beantwoord? Is je gevoel veranderd? Wat heeft deze oefening je gebracht?
  8. Schrijf je belangrijkste conclusie in 3 woorden op zodat je jouw antwoord telkens weer kunt oproepen. Koester jouw natuurvondst of geef het terug aan de natuur.
  9. Benoem daarna de actie die je gaat ondernemen en schrijf er een datum bij waarop je jouw doel bereikt wilt hebben. Je kunt hieruit op een later moment gemakkelijk een plan van aanpak maken.

Binnen en buiten begrijpen

De afbeelding bovenaan dit artikel laat de Ba Gua zien en de ‘flow’ van energie door de tijd en de seizoenen. In mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ leg ik dit schema uit. Het is de basis van de filosofie van Feng Shui en geeft veel informatie die je goed toe kunt passen op je tuin en je leven.
Volg de cirkel van de natuur in de seizoenen en start onderaan bij de winter. Lees de vlakken aan de binnenzijde en beschouw dit als een creatieve oneindige spiraal van ontwikkeling rondom het centrale midden waar harmonie heerst. De betekenis van de pijlen bespreek ik hier niet, lees daarvoor mijn boek.

Er zijn veel filosofieën, culturen en daarvan afgeleide methoden die gebruik maken van cirkels, denk aan: het medicijnwiel van de Indianen, de boomcirkel van de Kelten, de mandala in het Boeddhisme en het Romeinse labyrint.
In natuurcoaching worden cirkels gebruikt om stadia in de persoonlijke ontwikkeling te belichten of te doorlopen, zoals in de Creatiespiraal van Marinus Knoope, de Bloeimethode van Yoke de Wilde en via het enneagram.

Je leert jouw pad te lopen, je eigen vicieuze cirkel te doorbreken, compassie te voelen naar jezelf en anderen, nieuw licht te zien, je te verbinden met de kern van jezelf, jouw hart en ziel te volgen. ‘Wu Wei’, de kunst van het ‘niets’ doen, de kunst van het laten ‘zijn’ wat er is zonder manipulatie, vanuit herkenning en erkenning. De letterlijke betekenis is ‘niet handelen tegen de aard der dingen in’.

Een meditatieplek maken in jouw tuin, in de natuur of in je huis

Boekcover Tuinharmonie Mariëtte VerlaanOm je hierover optimaal te kunnen adviseren heb ik meer informatie nodig over jou als persoon, jouw ambities en jouw geboortedatum. Bij het boek kun je nu ook jouw Nine Star Ki profiel bestellen. Lees in dit document de basis voor jouw persoonlijke tuin en een weerspiegeling van jouw levensenergie. Samen met het boek kun je direct zelf aan de slag en globaal zien waar de voor jou gunstige energieën zich bevinden in jouw tuin. Je kunt hier het Nine Star Ki profiel ook los bestellen.

In een tuinontwerp voor jouw tuin kan ik aangeven welke plek in jouw tuin je kiest waar jij je prettig voelt. Een plek waar je geborgenheid voelt (of kunt creëren) en waar je weinig gestoord wordt door je omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een plek zijn die omringd wordt door een haag, een plekje midden in een bloeiende border, een zonnige beschutte plek op jouw balkon of terras, een stilteplek bij een vijver of slootkant. Zet er een krukje of boomstronk.

Wanneer je geen tuin hebt, kun je in de vrije natuur zo’n plek vinden die je met wat stenen of takjes vrijwel onzichtbaar kunt inrichten voor jezelf. Tip: Neem een vuilniszak mee om op de aarde te kunnen zitten wanneer deze te vochtig is. Het is werkelijk een unieke ervaring om zo dicht bij de aarde te zijn. Misschien zitten we daarom wel zo graag op het strand ;-).

Ook in je huis of op je veranda kun je een fijne meditatieplek maken. Creëer op een kastje zo’n rustmomentje voor jezelf met mooie zaden, stenen of kristallen. Groepeer de stenen zoals in de Bloeimethode van Yoke de Wilde wordt beschreven of volg een cursus. Bij haar heb ik de eerder genoemde waarnemingsoefening geleerd. Bijzonder en telkens verrassend wat je bij jezelf ontdekt aan inzichten en welke nieuwe kansen hieruit ontstaan.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Natuur als inspiratiebron, Tuinharmonie, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Lekker genieten: binnen of toch buiten?

  1. Pingback: Uit de schaduw… (yin) | TuinHarmonie.nl

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.