Doe eens gek… of juist trendy

scoop_moonlight2_webJouw tuin is jouw buitenruimte en die kun je lekker zo uitbundig inrichten als jij dat graag ziet. Soms is het grappig om er eens iets geks, onverwachts of juist een trendy aspect aan toe te voegen.

Verlichting

In de winter doet een verlichte bloempot het goed. Een donkere hoek of een pad kun je er prettig mee markeren en een vriendelijke uitstraling geven. Je brengt sfeer tijdens de donkere winterdagen en dat kunnen we nu best gebruiken.

Het Spaanse merk Vondom heeft diverse originele designs en decoratieve plantenbakken. Gekke hoofden, schuingeplaatste kubussen, letters, zitelementen, plantenzuilen en extreem grote modellen en allemaal ook nog eens in allerlei spetterende kleuren. Veel van deze objecten zijn echte blikvangers en geschikt voor grote tuinen, parken en openbare buitenruimten. Kies het formaat dat in jouw tuin past.

chemistubes-led_4Deze vaas als decoratief verlichtingselement is gebaseerd op het bekende laboratoriumglas.
Je kunt kiezen uit twee lichtvarianten, waarbij LED-verlichting gelukkig erg zuinig en duurzaam is. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je bovendien verschillende kleuren licht kiezen. Kies je voor de Light-variant, dan bepaal je zelf de sfeer door er een fellere of wat zachtere spaarlamp in te doen.

Ik benadruk graag dat je de verlichtingsintensiteit aanpast aan de benodigde hoeveelheid licht. De overweging die je maakt is: Wat is prettig voor jou en wat heb je nodig? en Wat is prettig voor de omgeving en acceptabel voor nachtdieren? Werk met een timer of zonnecel zodat het licht niet continu brandt.

Zitelementen of zitkuil nieuwe stijl

In het straatbeeld, in parken en op schoolpleinen zie je vaak zitelementen in relatie tot de groene ruimte. Ze nodigen uit om te gaan zitten. Misschien is dit een nieuwere vorm van de zitkuil die in de jaren ’70 trendy was in huizen en tuinen. Op zich een slim idee en in een modern jasje heel goed toe te passen in tuinen en parken. De zitkuil ‘nieuwe stijl’ kan worden toegepast op plekken waar beschutting tegen de wind prettig is. Gecombineerd met een vuurschaal of buitenhaard wordt deze plek een prachtig rustpunt in de tuin.

In de eigen tuin gaat mijn voorkeur uit naar fraaie solitaire zitelementen. Design om de blik te vangen gecombineerd met natuurlijke materialen die opgaan in het landschap. Natuurlijke materialen zoals wilgentenen en rietmatten kunnen als wand fungeren en begroeid met klimplanten beschutting geven tegen de wind. Hergebruik van stoep- en grindtegels in combinatie met een weelderig groene beplanting is geschikt voor een eenvoudig keermuurtje. Een andere mogelijkheid is een zodenbank of een voorgevormd zitelement van aarde en gras in een bloemenweide. Zie jij jezelf al zitten of liggen?

Bedenk dat je bij het maken van een zitkuil grond gaat verplaatsen. De grond (lees: aarde/bodem) die vrijkomt kun je rondom de kuil gebruiken om een verhoging te maken.  Wanneer je op deze manier werkt, hoef je geen grond  af te voeren. Je werkt met een gesloten grondbalans zoals dat in vakjargon heet. Grond verplaatsen kost geld en heeft een grote impact op het milieu en de omgeving. Het ontstane talud kun je prachtig laten begroeien met bodembedekkende en bloeiende vaste planten, siergrassen en heesters.

Jaar van de bodem

Jaar-van-de-Bodem-262x3002015 is internationaal uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Bodem’. Het hele jaar is er over de hele wereld aandacht voor de waarde van de bodem in relatie tot al het leven op aarde. Het is noodzakelijk om voor onze aarde als planeet te zorgen. De aarde en de bodem hebben die aandacht hard nodig. De bodem is de basis voor de productie van ons voedsel en het functioneren van alle levende ecosystemen.

De Nederlandse werkgroep Jaar van de Bodem roept iedereen op om er een ‘hart- grond-ig’ jaar te maken. Samen kunnen we ons verdiepen in de beste manieren om voor de bodem te zorgen, en elkaar inspireren om alle mooie woorden om te zetten in nog mooiere daden. Vooralsnog zie ik veel aankondigen van activiteiten die met landbouw te maken hebben. In tuinen en parken kunnen we zeker ook ons steentje bijdragen. Lees: mijn visie op het inrichten van een bloeiende tuin en tips over compost en mulchen.

Kruidenwand en eetbaar groen

De groene wand is trendy. Er zijn veel mooie voorbeelden te vinden. Zo luxe of eenvoudig als je zelf wilt, met complete watergeefsystemen of gewoon van een pallet of wilgentenen gemaakt. Ik vind de eetbare wand met kruiden de beste invulling en uitstraling geven. Kruiden zijn vaak groenblijvend, kunnen goed tegen droogte en geuren heerlijk als je ze aanraakt. Dicht bij de keuken is het zelfs heel praktisch om niet te hoeven bukken om kruiden te plukken. Ook voorbeelden met groente erin heb ik gezien en doen het goed.

Lekker lezen over de tuin

nieuw tuinboek tuinharmonie Mariëtte VerlaanMijn boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui is klaar en te bestellen. Ik heb genoten van het schrijfproces en er al mijn kennis en enthousiasme over tuinen en planten ingelegd. Voor een rijk bloeiende omgeving! Voor jou, voor jouw tuin!

Lees hoe je jouw sfeervolle harmonieuze persoonlijke tuin maakt, bekijk voorbeelden en lees over het kiezen van planten. Ik leg in het boek uitgebreid uit hoe je jouw tuin op een prettige en natuurlijke manier vormgeeft, of je dat nou wel of niet volgens Feng Shui wilt doen. Het is belangrijk dat het jouw tuin wordt en dat jij/jullie je er plezier, inspiratie en energie van krijgen. Een uitdaging, een rustpunt, een creatieve plek, een speelplek, lekker zitten en eten, wat je maar wilt bedenken. Feng Shui is de filosofie die ik graag hanteer en die veel keuzes duidelijk maakt. Ik wens je veel lees- en tuinplezier.

Wil je mij ontmoeten? Kijk in de evenementenkalender.
Zonnige tuingroet, Mariëtte

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Licht in de tuin, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.