Houd de bodem bedekt!

DSC03839mulchHoud de bodem tussen de planten in jouw tuin bedekt met een mulch van blad, compost, schors, houtsnippers of hennepstro. Voor de tuinbezitter met een drukke agenda scheelt dit echt aanmerkelijk in het tuinonderhoud. Er zal veel minder onkruid opkomen tussen de planten en het voedt bovendien de bodem en het bodemleven op een natuurlijke manier.

Welke mulch je kiest, is afhankelijk van het seizoen en de gewenste vochtigheid van de bodem. Blad, schors en houtsnippers gebruik je tussen de planten in jouw tuinborder voornamelijk in het najaar en de winter, compost het hele jaar door en hennepstro vooral in het voorjaar en de zomer.

De voordelen van hennepstrooisel

hennepstroHennepstro wordt meestal gebruikt als strooisel in paardenstallen en konijnenhokken omdat het daarvoor bijzonder goede eigenschappen heeft. Je kunt gemakkelijk een nieuwe strooisellaag toevoegen voor een stabiele compacte laag. Het blijft droog en zacht onder de poten van de dieren en het absorbeert geuren en vloeistoffen.  Vanwege deze eigenschappen en het feit dat het een 100% natuurlijk product is (er worden bij de teelt geen insecticiden of herbiciden gebruikt), is het ook zeer geschikt als mulch in de natuurvriendelijke tuin.

  • Hennep is een ideale mulch om te bodem te beschermen tegen erosie en het remt de onkruidgroei.
  • Hennepstro houdt goed water vast en beschermt de bodem tegen verdamping gedurende de zomer.
  • Het kan in alle seizoenen als ‘isolatie’ rond de planten in de tuinborders worden aangebracht (in de winter liever alleen op plekken in de tuin die redelijk droog blijven).
  • Het verteert langzaam, is een bron van humus, bevordert de rijkdom aan organische stoffen in de bodem en is pH-neutraal, de bodem verzuurt niet.
  • Het is vanwege zijn vochtvasthoudende eigenschappen vooral aan te raden als mulchlaag bij water-intensieve teelten, zoals tomaten of bij kruipende planten, zoals aardbeien, courgettes, komkommers om de vruchten schoon te houden.
  • Meestal is een laagdikte van 3 tot 5 cm voldoende voor een paar maanden.

Hennep is te koop bij tuincentra (op de dierenafdeling), bij een boerenbond of een dierenspeciaalzaak. Hennepstro is een afvalproduct van de hennepteelt en wordt vooral in Frankrijk geteeld.

Bron: groen.net
Lees ook op Tuincoach blog: Zevenblad: pest of pesto? en Een tuin die past… nieuw tuinboek

Wat is jouw ervaring?
Schrijf het hieronder. Ik hoor het graag!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Tuin, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Houd de bodem bedekt!

  1. Pingback: 13 ‘No Dig’ tuintips die jouw tuinleven een stuk gemakkelijker maken | Tuincoach Blog

  2. Pingback: VIP tuinweetjes #2 Voeding voor jouw tuin | Tuincoach Blog

  3. Pingback: Vogelvriendelijke tuin | Tuincoach Blog

  4. Pingback: Her(fst)gebruik: 10 eenvoudige tuin-recycle ideeën | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.