Fruit uit eigen tuin

Het voorjaar begint langzaam op gang te komen. Vorige jaren waren we al wat meer warmte gewend in april en dat was ook zeker goed te merken aan de groei van alle planten in de tuin.

De narcissen staan vrolijk te bloeien. De dotter in de vijver is geel en ook de Kerria japonica pleniflora staat uitbundig zonnig geel te zijn. Deze heester is wat ouderwets maar ik vind het een geweldige struik voor de eerste voorjaarsweken. Zo ook Spirea japonica Goldflame met zijn frisse jonge blad met een roze gloed.

Oké, en dan nu over fruit in de tuin. In de maanden april en mei is het een prima tijd om fruitstruiken te planten. Er zijn struiken die geschikt zijn voor een zonnige plaats en ook voor een halfschaduw of zelfs schaduwplek in de tuin.

Frambozen

Herfst Framboos Autumn Bliss-80112Vivara, ondersteund door de vogelbescherming en andere natuurbeschermingsorganisaties, biedt fruit, groenten en kruiden voor de eigen tuin. Bekijk eens wat je lekker vindt en in jouw tuin kunt zetten. De infobladen, die je er vindt als je op een van de afbeeldingen klikt, zijn zeer informatief.
Klik op de afbeelding hiernaast om meer te lezen over de Herfstframboos Autumn Bliss en klik vervolgens op  de link infoblad. Let bij je keuze vooral op de vereiste grondsoort (zuur, neutraal of kalkrijk), de vochtbehoefte (vochtig, doorlatend of droog) en de standplaats (zon, halfschaduw of schaduw).

Bij de meeste besdragende struiken zijn de heerlijke bessen of vruchten uiteraard ook smaakvol voor de vogels. Als je niet wilt dat jouw oogst ‘ingepikt’ wordt, neem dan tijdig voorzorgsmaatregelen. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat ik denk ‘mijn frambozen pluk ik morgen dan zijn ze rijp’ en dat de vogels er dan inderdaad de volgende dag al mee vandoor zijn. Jammer maar helaas!

gele-zomerframboos-80116Ook deze gele Zomerframboos Golden Everest lijkt me heerlijk.
Ik heb er Monty Don enthousiast over horen spreken in Gardener’s World op de BBC en hij heeft uitgelegd dat er in de snoeiwijze een belangrijk verschil is tussen de zomer- en de herfstframboos.

Het snoeien van de zomerframboos
Knip in najaar of winter de takken weg die vrucht gedragen hebben. Laat de sterke 1-jarige scheuten staan voor vrucht in het volgende jaar! Haal ook de dode, beschadigde, schurende of kruisende takken weg.

Het snoeien van de herfstframboos
Herfstframbozen bloeien en dragen vrucht op de 1-jarige scheuten, daardoor zijn ze zeer eenvoudig te snoeien. Knip in de winter alle takken tot vlak boven de grond af. Laat een klein stukje staan i.v.m. invriezen.

MiniTree en Tuinverrassing

Zelf ben ik erg gecharmeerd van de MiniTree appelbomen waarmee je een bescheiden haag kunt planten, bijvoorbeeld naast een terras of looppad. Aan de MiniTree Redlane komt roze bloesem gevolgd door rode friszure appeltjes waar je een roze appelmoes van kunt koken. De MiniTree Redlane bestel je als extra bestelling bij je kant en klare tuinborders op Tuinverrassing.nl. De zes verschillende borders geven kleur op een plek in de tuin waar je toe bent aan meer sfeer. Bekijk deze bloeiende plantenborders eens en kies wat bij jou en jouw tuin past. Misschien heb je er inderdaad wel plaats voor.

In elke border (voor 2 m² tuin) zitten 13 of 14 verschillende vaste planten en ook een heester en een siergras. Met het bijgeleverde borderontwerp zet je gemakkelijk alles op de juiste plek. Het tuinadvies geeft informatie over verzorging en onderhoud.

Ik ontmoet je graag wanneer je jouw borders komt afhalen in de Sfeertuin in Elburg en beantwoord dan met veel plezier jouw vragen over de planten en de tuin. Dit weekend bestellen is volgend weekend 24-25-26 april tussen 12.00 – 16.00 u. afhalen!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vogels in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.