Tuinieren met hart en oog voor de natuur

Velt viert feest: 2000 leden in Nederland
Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, kent de laatste jaren een enorme groei in Nederland. De van oorsprong Belgische vereniging telde in 2010 zo’n 1100 Nederlandse leden, eind vorige maand werd een hoogtepunt van 2000 leden bereikt. In Vlaanderen zijn bijna 12.600 leden aangesloten en ook daar is een duidelijke groei merkbaar.

Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren en promoot al meer dan 40 jaar gezond leven op het ritme van de seizoenen met respect voor de natuur. In 2015 wil Velt haar naamsbekendheid in Nederland vergroten door docenten op te leiden en een cursus te ontwikkelen voor ‘ecologisch moestuinieren met hart en oog voor de natuur’.
Verder zetten 59 ecologische tuinen in Nederland, waaronder ook veel prachtige siertuinen en kwekerijen, hun deuren open tijdens de Velt-ecotuindagen van 6 en 7 juni 2015.

De ecologische siertuin
Een ecologische siertuin is een tuin waarin je meewerkt met de natuur, zonder pesticiden of kunstmest te gebruiken. Eigen aan een ecotuin is dat je je laat inspireren door vegetaties die in de natuur voorkomen en willen groeien in jouw tuin.

Een ecotuin onderhouden kan met beperkte arbeid. Je beheert je tuin in plaats van hem te beheersen. Je begeleidt de groei in jouw tuin en voorkomt dat de plantengroei jouw tuin overheerst. Er zijn twee grote verschillen tussen de successie-stadia in de natuur (zonder ingrijpen ontwikkelt de natuur zich van open grasland naar bos) en de plantengroei in jouw tuin:

  1. Soortenkeuze: In plaats van alle natuurlijk opkomende planten toe te laten, kies je zelf welke planten je wilt gebruiken in de groene vormgeving van jouw tuin. De plant moet weliswaar geschikt zijn voor die groenvorm, maar je kiest wat tegemoet komt aan jouw wensen. Je zult allicht geen paardenbloemen planten in de zonneborder, maar misschien wel wilde marjolein of margriet.
  2. Beheer: Je laat de successie binnen de gekozen groenvorm niet zomaar zijn gang gaan en evolueren tot bos, maar je grijpt in. Je maait het gazon om ervoor te zorgen dat het een gazon blijft. Als je niet maait, dan wordt het gazon een ruigte en vervolgens een bos. Dat ingrijpen in de natuurlijke evolutie is het beheer van de tuin.
    Zo moet je in de moestuin de bodem verstoren zodat je groenten kunnen kiemen. En breng je bladmulch aan in de vaste plantenborder om het bodemleven te stimuleren en een explosie van onkruid te voorkomen.

Ecologisch leven in jouw tuin
Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke behoeften én wil bijdragen aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. In een ecologische tuin kies je planten die passen bij de uitgangssituatie van je tuin, zoals de bodem en andere groeiomstandigheden.

Daarnaast is er plaats voor spontane natuur: plantensoorten, insecten en dieren die zich spontaan vestigen. In een ecotuin gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Je streeft naar een minimum aan tuinafval en beperkt het energie- en waterverbruik. Er zijn vele praktische en natuurvriendelijke oplossingen te bedenken en vanuit kennis en kunde adviseren de leden van Velt je graag. Meer informatie op Velt.nu.

Wilde Weelde

logo-wilde-weelde-400x149In Nederland is ook de vereniging Wilde Weelde actief, een netwerk van groene vakgenoten die jou kunnen helpen met het ontwerpen, aanleggen en beheren van een ecologische tuin.

Van beide verenigingen ben ik lid – Feng-Shui-tuin.nl – harmonie in tuin en landschap.

Van harte aanbevolen: Lees  Tuinieren vanuit je hart
~ blog van Mariëtte Verlaan op TuinHarmonie.nl

Mijn enthousiast geschreven tuinboek (2015) Harmonie in jouw tuin met Feng Shui bestel je op TuinHarmonie.nl. In dit boek help ik je op weg met het ontwerpen van een persoonlijke natuurrijke tuin die past bij jou en jouw leven. Veel lees- en tuinplezier!

Wil je reageren? Graag!
Schrijf over jouw tuinbeleving in het commentaarveld hieronder.

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Kruidentuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinharmonie, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.