Vrolijkste vlindertuin én vlinders tellen

WillyJoosenJimminkGefeliciteerd, Willy Joosen-Jimmink, jouw tuin heeft het predicaat ‘vrolijkste vlindertuin 2015’ gewonnen en Lodewijk Hoekstra opent op initiatief van de Vlinderstichting op 31 juli a.s. de tuinvlindertelling in jouw tuin.

Ik wens je een gezellige dag!

De vrolijkste vlindertuin 2015
Willy en haar man hebben de tuin van 820 m² in 2010 aangelegd aan de bosrand vlak bij de Wijchense en Haterse Vennen op Bungalowpark ‘de Wighenerhorst’.
Na een bezoek aan de tuin is het aan te raden om een wandeling te maken in het bijzondere vennengebied.

© foto Willy Joosen JimminkOp de zandgrond zijn weelderige borders gerealiseerd met een natuurlijke plantengroei (eenjarige en tweejarige planten, bollen, knollen, vaste planten, heesters en bomen). In het oog springen de aparte soorten (vaste) planten en er zijn heel veel bloeiende planten in potten en hanging baskets. In een kleine hoek mogen groente, fruit, eetbare bloemen en kruiden door elkaar groeien.

Nieuw zijn een natuurlijke zelf gemaakte pergola en de duurzame border van € 3,-. Het door Willy’s man zelf ontworpen en gebouwde tuinhuis, het houthok, de tuinbank en tuinstoel passen perfect in de bosrijke omgeving. Ook de nieuwe bestrating is door hem gelegd.
Veel materialen zijn duurzaam. Willy gebruikt weinig tot geen bestrijdingsmiddelen en alleen organische meststoffen.

De tuin is open tijdens de landelijke open dagen van Groei en Bloei en de plantenruildagen die Willy coördineert. Wil je de tuin bezoeken? Maak een afspraak met Willy via Facebook of bel 024 – 37 80 628.

Over vlinders en rupsen
© foto Willy Joosen JimminkLet op: vlinders zijn eerst rupsen en kunnen een waardplant helemaal kaal eten. Vooral kardinaalsmuts is hier erg gevoelig voor én het komt toch altijd weer goed.
Zorg voor een evenwicht in jouw tuin met zowel waardplanten als voedselplanten. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst.

© foto Willy Joosen JimminkVlinders zie je dansen rond wilde planten, zoals paardenbloem, pinksterbloem, maarts viooltje, teunisbloem  en kruiden, zoals tijm, (water)munt, dille en oregano.
Ze komen ook heel graag af op bloeiende tuinplanten, zoals Phlox, Persicaria, Malva, Buddleja, Centauria, Lythrum, Knautia, Sedum,  Verbena, Achillea, herfstbloeiende Aster-soorten, Allium-soorten en Lavendula.

Een uitgebreidere plantenlijst en informatie voor jouw vlindertuin lees je op Zo lok je vlinders naar jouw tuin. Zorg ook voor warme beschutte plekjes waar ze zich kunnen warmen in de zon, zoals stenen en keien of een marmeren tafeltje.

 Tuinvlindertelling: vlinder mee!
logoVlinderstichting
Op 1 en 2 augustus a.s. wordt de jaarlijkse tuinvlindertelling gehouden. In het hele land en ook in België wordt bijgehouden welke vlinders er in de tuin te zien zijn. Begin augustus is normaal gesproken voor tuinvlinders een goede periode.

vlinder-kleine-vosHoewel er veel vlinders in de tuin gezien kunnen worden zijn er een aantal typische tuinvlinders. Deze worden ook wel ‘de kroeglopers’ genoemd omdat ze zeer mobiel zijn en overal komen waar wat te drinken is. Ze verschijnen in de tuin, drinken wat en vertrekken weer.

Je kunt meedoen met de tuinvlindertelling door een kwartier lang te tellen welke vlinders je in jouw tuin tegenkomt.
De Kleine vos (op de foto) was de afgelopen jaren de meest gemelde vlinder, is dat dit jaar weer zo? Ik hoor veel berichten over waarnemingen van de Kolibrivlinder met zijn lange tong! Het lijkt me spannend om die eens in het echt te zien.

Welke vlinders kun je zien?
Op deze pagina vind je foto’s van de meest voorkomende vlinders in onze regio en er is ook een handige zoekkaart die je kunt downloaden.

vlinderkaartWaarom vlinders tellen?
Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen?
Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in jouw omgeving gaat. Die cijfers zijn belangrijk want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.

De Vlinderstichting verzamelt al jaren gegevens over vlinders om ze nog beter te kunnen beschermen. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling proberen zij, samen met jou, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Doorgeven via de vlinderapp
Met de vlinderapp is het mogelijk om de telling via je mobiele telefoon in te voeren. In de App Store of GooglePlay van jouw telefoon zoek je naar Vlindermee en download je de app gratis. Dan kun je eenvoudig de vlinders zoeken op kleur, naam of familie en direct alle waarnemingen doorgeven.

Vlinderbloemenmengsel
Door een bloemenmengsel te bestellen bij de Vlinderstichting steun je hun werk. Met dit bloemenmengsel lok je vlinders en bijen naar jouw tuin. Je kunt de zaadjes zelf opkweken of er iemand mee verrassen. Op de achterkant van de verpakking is ruimte om een adres en een persoonlijke boodschap in te vullen. Je kunt de kaart dus als een brief versturen, een heel origineel cadeau!

Uiteraard is het nu niet de tijd om te zaaien. Dit doe je in het late voorjaar, zodra de bodem weer wat opgewarmd is, meestal eind april tot eind mei.

Advertisements

Over Jouw Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Ik help mensen met tuinwensen aan een tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuinbeplantingsontwerper en auteur met een passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke harmonie, levensenergie, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrolijkste vlindertuin én vlinders tellen

Fijn, dat je mijn blog leest. Een reactie waardeer ik zeer!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s