Vrolijkste vlindertuin én vlinders tellen

WillyJoosenJimminkGefeliciteerd, Willy Joosen-Jimmink, jouw tuin heeft in 2015 het predicaat ‘vrolijkste vlindertuin’ gewonnen en Lodewijk Hoekstra opent op initiatief van de Vlinderstichting dat jaar de tuinvlindertelling in jouw tuin.
Ik wens je een gezellige dag!

Lees hieronder meer over vlinders en de vlindertelling op 4, 5 en 6 augustus 2017.

Vrolijkste vlindertuin, de ingrediënten
Willy en haar man hebben de tuin van 820 m² in 2010 aangelegd aan de bosrand vlak bij de Wijchense en Haterse Vennen op Bungalowpark ‘de Wighenerhorst’. Na een bezoek aan de tuin is het aan te raden om een wandeling te maken in het bijzondere vennengebied.

© foto Willy Joosen JimminkOp de zandgrond zijn weelderige borders gerealiseerd met een natuurlijke plantengroei (eenjarige en tweejarige planten, bollen, knollen, vaste planten, heesters en bomen). In het oog springen de aparte soorten (vaste) planten en er zijn heel veel bloeiende planten in potten en hanging baskets. In een kleine hoek mogen groente, fruit, eetbare bloemen en kruiden door elkaar groeien.

Nieuw zijn een natuurlijke zelf gemaakte pergola en de duurzame border van € 3,-. Het door Willy’s man zelf ontworpen en gebouwde tuinhuis, het houthok, de tuinbank en tuinstoel passen perfect in de bosrijke omgeving. Ook de nieuwe bestrating is door hem gelegd. Veel van de toegepaste materialen zijn duurzaam. Willy gebruikt weinig tot geen bestrijdingsmiddelen en uitsluitend organische meststoffen.

Over vlinders en rupsen
© foto Willy Joosen JimminkLet op: vlinders zijn eerst rupsen en kunnen een waardplant helemaal kaal eten. Vooral kardinaalsmuts is hier erg gevoelig voor én het komt toch altijd weer goed.
Zorg voor een evenwicht in jouw tuin met zowel waardplanten als voedselplanten. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst.

© foto Willy Joosen JimminkVlinders zie je dansen rond wilde planten, zoals paardenbloem, pinksterbloem, maarts viooltje, teunisbloem  en kruiden, zoals tijm, (water)munt, dille en oregano.
Ze komen ook heel graag af op bloeiende tuinplanten, zoals Phlox, Persicaria, Malva, Buddleja, Centauria, Lythrum, Knautia, Sedum,  Verbena, Achillea, herfstbloeiende Aster-soorten, Allium-soorten en Lavendula.

Een uitgebreidere plantenlijst en informatie voor jouw vlindertuin lees je op Zo lok je vlinders naar jouw tuin. Zorg ook voor warme beschutte plekjes waar ze zich kunnen warmen in de zon, zoals stenen en keien of een marmeren tafeltje.

 Tuinvlindertelling: vlinder mee!
logoVlinderstichting
Op 4, 5 en 6 augustus 2017 wordt de jaarlijkse tuinvlindertelling gehouden. In het hele land en ook in België wordt bijgehouden welke vlinders er in de tuin te zien zijn. Begin augustus is normaal gesproken voor tuinvlinders een goede periode.

vlinder-kleine-vosHoewel er veel vlinders in de tuin gezien kunnen worden zijn er een aantal typische tuinvlinders. Deze worden ook wel ‘de kroeglopers’ genoemd omdat ze zeer mobiel zijn en overal komen waar wat te drinken is. Ze verschijnen in de tuin, drinken wat en vertrekken weer.

Je kunt meedoen met de tuinvlindertelling door een kwartier lang te tellen welke vlinders je in jouw tuin tegenkomt.
De Kleine vos (op de foto) was de afgelopen jaren de meest gemelde vlinder, is dat dit jaar weer zo? Ik hoor veel berichten over waarnemingen van de Kolibrivlinder met zijn lange tong! Het lijkt me spannend om die eens in het echt te zien.

Welke vlinders kun je zien?
Op deze pagina vind je foto’s van de meest voorkomende vlinders in onze regio en er is ook een handige zoekkaart die je kunt downloaden.

vlinderkaartWaarom vlinders tellen?
Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen?
Door de vlinders in je tuin te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in jouw omgeving gaat. Die cijfers zijn belangrijk want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering.

De Vlinderstichting verzamelt al jaren gegevens over vlinders om ze nog beter te kunnen beschermen. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling proberen zij, samen met jou, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.

Doorgeven via de vlinderapp
Met de vlinderapp is het mogelijk om de telling via je mobiele telefoon in te voeren. In de App Store of GooglePlay van jouw telefoon zoek je naar Vlindermee en download je de app gratis. Dan kun je eenvoudig de vlinders zoeken op kleur, naam of familie en direct alle waarnemingen doorgeven.

Vlinderbloemenmengsel
Door een bloemenmengsel te bestellen bij de Vlinderstichting steun je hun werk. Met dit bloemenmengsel lok je vlinders en bijen naar jouw tuin. Je kunt de zaadjes zelf opkweken of er iemand mee verrassen. Op de achterkant van de verpakking is ruimte om een adres en een persoonlijke boodschap in te vullen. Je kunt de kaart dus als een brief versturen, een heel origineel cadeau!

Uiteraard is het nu niet de tijd om te zaaien. Dit doe je in het late voorjaar, zodra de bodem weer wat opgewarmd is, meestal eind april tot eind mei.

Verschenen in het Dagblad van het Noorden in 2017
Wat een prachtige pagina! Lees hier dat er wel 160.000 soorten vlinders zijn. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

vlinders, vlindertelling, landschap, tuin, tuinontwerp

 

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrolijkste vlindertuin én vlinders tellen

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.