10 tuintrend tips voor bloembollen in jouw border

boekenJenMBloembollen worden gelukkig in tuinen en in openbaar groen weer steeds vaker gebruikt om het voorjaar op te vrolijken. De nieuwe tuintrend is om verschillende soorten bloembollen te mengen, achteloos in de border rond te strooien en ze vervolgens te planten waar ze neerkomen.
Een trend die door mijn vakgenote Jacqueline van der Kloet met veel liefde en passie is gestart en veel navolging vindt. Zij beschrijft in haar boek Kleur je tuin hoe haar liefde voor bloembollen is ontstaan, hoe ze geleerd heeft om bloembollen goed te combineren met vaste planten en welke combinaties een verrassend effect hebben op de plek waar ze staan.

Ik bewonder haar werk al jaren en onlangs heb ik haar tijdens een lezing ontmoet. Heel aangenaam! Ze is een wandelende encyclopedie als het om bloembollen gaat. Geweldig!  Jacqueline combineert mengsels van tulpen, narcissen en kleinere bloembollensoorten, zoals sneeuwklokjes, Scilla, Muscari, Crocus, Alliumsoorten en Camassia, en verwerkt die rijkelijk in haar beplantingsplannen.
We zijn beiden van de hands-on generatie, zelf ontdekken, toepassen en altijd op zoek naar vernieuwing en verdieping, waardoor we voor onze beplantingsplannen kunnen putten uit een enorm ontwikkelde plantenkennis. We hebben onze nieuwe boeken met elkaar geruild. Dat wordt lekker lezen en combineren!

Succesvolle projecten

Battery_Park_4Zelf is Jacqueline het meest enthousiast over de bloembollenprojecten die ze op diverse plaatsen in Nederland en in de wereld heeft mogen doen. Haar succesvolle begin lag in haar eigen Theetuin in Weesp, op de Keukenhof, op landgoed De lage Oorsprong, in de Tuinen van Appeltern, in het initiatief van de Royal Mile in Apeldoorn en meerdere keren op de Floriade.

Lurie_Garden_1Daarna is haar succes met bloembollen doorgedrongen tot internationale projecten op een veel grotere schaal. Ik noem hier slechts enkele van haar paradepaardjes.
Met hulp van vrijwilligers heeft ze een openbaar groenproject na de tsunami in Japan aangeplant. In samenwerking met Piet Oudolf, is haar gevraagd om het bloembollenplan van de Lurie Garden in het Millennium Park in Chicago samen te stellen en uit te voeren. En ook zijn alle vaste plantenborders in Battery Park, New York, ontworpen door Piet Oudolf, inmiddels aangevuld met bloembollen. Haar meerjarenplannen voor deze voorjaarsbeplantingen sluiten fantastisch aan bij de bestaande sfeer.

Bloembollen tuintrend tips

Na jaren experimenteren geeft ze ons graag de volgende tips:

 1. kies een beperkt aantal soorten in een uitdagende kleurencombinatie
 2. kies voor verschillende bloeitijden (van februari/maart tot mei/juni)
 3. houd rekening met de zon- en schaduwbehoefte
 4. houd ook rekening met de grondsoort en vochtigheid van de bodem
 5. plant vroeg (oktober/november) zodat de bollen vers de grond in gaan en nog wortelen voordat de winter invalt
 6. plant op de juiste diepte, naast en tussen vaste planten, siergrassen en heesters, en houd rekening met kleuren en bloeitijden van de begroeiing in jouw tuin
 7. kies een kleurencombinatie die past bij de omgeving en bij jouw huis
 8. schrik niet terug voor 50 bollen per m²
 9. pluk bloemen en laat al het loof (blad en bloemstengel) van de uitgebloeide bollen aan de plant zitten, want dit verhoogd de kans dat de bloembollen volgend jaar weer bloeien
 10. bekijk in de zomer ook eens de mogelijkheden van laatbloeiende bollen, zoals Dahlia, Cosmos, Galtonia en herfstcrocus.

Lekker lezen voor jou… en jouw tuin

Meer lezen: bestel het boek Kleur je tuin
Nog meer lezen:  bestel hier het boek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui
Zo leuk! Met haar en mijn boek samen, heb je een inspirerende combinatie nieuwe tuinboeken in huis, enthousiast geschreven door bevlogen tuinprofessionals vol liefde voor kleurrijke bloemen en planten, gericht op een geweldige sfeer in jouw tuin.

Lente met tulpen en diverse vaste planten -Borderontwerp Mariëtte Verlaan
Wil je een bloembollenplan bij jouw borderplan ontvangen? Ik maak het met veel plezier.
Wacht niet te lang. De écht mooie en duurzame bloembollensoorten zijn snel uitverkocht.

Geniet van de herfst met al zijn prachtige kleuren!
Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Heb je een vraag?
Schrijf jouw reactie hieronder!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op 10 tuintrend tips voor bloembollen in jouw border

 1. Ik ben toevallig net vandaag naar de markt geweest om bollen te kopen en heb ze meteen geplant. Witte narcissen, donkere frittilaria (wat zijn die duur zeg!) en lenteklokjes.

 2. Ben maandag naar haar lezing geweest. Tip 1-bemest als het groen van de tulpen zichtbaar wordt met koemest zodat de bol weer energie voor het nieuwe jaar krijgt.Tip 2- Zet een grote zwarte bloempot op de plek waar je dahlia of andere zomerbollen wilt planten en laat die staan tot die zomer bol er weer in gaat, zet hem terug als je de zomerbol eruit hebt gehaald.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.