Winterklaar, een fabeltje! Hoe dan wel?

© 2015 Mariëtte Verlaan www.tuinharmonie.nlHet fabeltje van het ‘winterklaar maken van de tuin’ waart nog steeds rond. Door ‘van Kooten en de Bie’ is deze term als grap heerlijk uitvergroot. “Oh, oh, oh, oh, ik zie het al: scheurgras!” Hun hilarische en helaas soms wat grove filmpje op YouTube laat duidelijk zien hoe absurd het opruimen en kaal snoeien van de tuin is.
Wat is de waarde van dit ‘wakkere’ tuinadvies?

Eerst wat nadere uitleg passend bij het herfstseizoen. Het blad van bladverliezende bomen en heesters is prachtig verkleurd in allerlei tinten rood, geel en bruin. Als een warm tapijt bedekt het de aarde en keert daar weer in terug. Ik geniet er enorm van. Die herfstverkleuring is een spectaculair fenomeen dat ingezet wordt onder invloed van een lagere zonnestand en koudere nachten.

Veel vaste planten staan er nog stevig bij en bloeien zelfs nog. Ik kies graag planten die het tuinseizoen verlengen, zoals Japanse anemoon, Persicaria, diverse tuingeraniums en asters. De siergrassen maken het beeld tot een luchtig feest. De grote bladeren van Hosta’s  en de kleinere blaadjes van Lythrum salicaria, die naast de vijver staan, worden intens geel en de acer, die het hele jaar mijn trots en blikvanger is, kleurt purperrood. Zo mooi! Dat wil je echt niet winterklaar maken!

Hoe dan wel?

 1. Gras: maai op een droge dag voor een laatste keer op een wat langere maaistand dan je gewend bent. Ongeveer 4 cm is ideaal. Het gras hoeft dan geen kracht meer uit de wortels te halen en bovendien komt er minder licht op de bodem en ontstaat er minder mos.
 2. Vaste planten: knip uitgebloeide delen alleen weg als ze storend zijn, schimmelig worden, overhangen of hinderlijk zullen gaan uitzaaien. Laat verder het blad en vooral alle zaaddozen zitten want dit zijn de charmante sieraden waar je straks als het winter is van geniet.
 3. Hosta: wanneer het blad vergaat, wordt het erg slijmerig. Ik draai het blad meestal terug boven de planten zodat het daar in de border kan vergaan. De plant is uitermate geschikt om allerlei kleine dieren en insecten een goede overwinteringsplek te bieden. Na de winter is er meestal bijna niets meer van over.
 4. Heesters en bomen: wacht met snoeien tot na de winter. Alleen de ABC-bomen mag je nu snoeien d.w.z. als de Latijnse naam begint met een A, B of C. Het moment van wel of niet snoeien heeft te maken met de activiteit van de sapstroom. ABC bomen lopen vroeg in het voorjaar uit en de sapstroom komt al aan het einde van de winter op gang. Jouw prachtige boom zou dan dood kunnen bloeden. Snoei bomen zo min mogelijk, zodat er geen waterlot (lange ongewenste rechtopgaande uitlopers) ontstaan.
  Bij heesters kun je tot 1/5 van het oude hout laag bij de grond weghalen als je de struik wilt verkleinen of verjongen. Houd er rekening mee dat sommige heesters op tweejarig hout bloeien en dan mogelijk het komende jaar minder goed bloeien.
 5. Vruchten en zaden: loop eens door jouw tuin en bekijk de zaden en de vruchten. Je kunt de zaaddozen boven je hand uitschudden (zorg dat de stengel niet breekt vanwege het beoogde wintersilhouet). Bewaar de zaden in papieren (thee)zakjes en zaai ze volgend voorjaar op andere plekken in jouw tuin uit. Je kunt ook direct zaaien want sommige zaden hebben een vorstperiode nodig.
  Zijn de appels rijp? Voel of ze gemakkelijk loslaten van de boom. Zo niet, nog even geduld! Alles wat rijp is, laat zich gemakkelijk plukken en smaakt voortreffelijk.
 6. Bloembollen planten: ja, lekker veel en gemengd! Dat is de nieuwste manier van toepassen en met succes toegepast door mijn collega Jacqueline van der Kloet. Let ook bij bloembollen op de standplaats (zon/schaduw) en de vochtigheid van de bodem. Qua kleur kun je ze laten passen bij de planten die al in jouw tuin staan en bij de kleuren die in de omgeving aanwezig zijn zoals een gevel of schutting.
  Kies een beperkt aantal soorten met verschillende bloeitijden en meng ze in een emmer door elkaar. Strooi ze uit in de border en plant ze daar waar ze neerkomen. Een leuk en pittig klusje voor een zonnige en droge herfstdag. Je kunt bloembollen planten tot de vorst zijn intrede doet.
 7. Hagen kiezen en planten: de herfst is de ideale tijd omdat de bodem nog voldoende warm is om de planten te laten wortelen en het meestal nog voldoende regent voordat het winter wordt. Geef water als het te lang droog blijft. Plant besdragende en bloeiende heesters als je veel vogels en vlinders in je tuin wilt zien. In een grote tuin kun je kiezen voor een losse gemengde haag.
 8. Kransen en vogels: van blad, herfstbloemen, noten en zaden kun je prachtige decoraties maken voor buiten, die bovendien aantrekkelijk zijn voor vogels. Hang nestkastjes op, zet een vogelvoederhuis klaar of hang een voedermandje op. Voer pas als er voor de dieren in jouw tuin weinig meer te vinden is. Er zijn nu nog volop insecten, spinnetjes, zaden en larven aanwezig. De vogels draaien elk blaadje om, vooral merels zijn hier goed in, en ze vinden het allemaal nog steeds heerlijk om te drinken uit en te badderen in een waterschaal.
 9. Vorstgevoelige planten: planten in potten binnen zetten. Vaste planten in de tuin  toedekken met een dikke laag blad. Ander afdekmateriaal gereed houden voor gebruik als het straks serieus winter wordt.

Feng Shui en dood hout

Laat geen dode bomen in jouw tuin staan. Je leest in de boeken: ‘dood hout is slecht Feng Shui’. Bedoeld worden gestorven bomen die geen leven meer vertonen, ook niet in hun wortels, zoals bomen in het landschap die door de bliksem getroffen zijn. Zij geven een trieste aanblik en de energie in hun omgeving voelt niet goed. Datzelfde geldt voor zieke bomen, die niet meer te redden zijn. Die kun je beter rooien. Plant een gezonde boom in de buurt van waar de oude gestaan heeft. Liever niet op precies dezelfde plek omdat daar mogelijk nog ziektekiemen in de aarde aanwezig zijn en er mogelijk ook een te sterke opwaartse werking is van water in de bodem (capillaire werking). Kies een boom die past bij de grondsoort, licht- en vochtomstandigheden van jouw tuin.

Dood en ziek moet je niet verwarren met het herfst- en winterseizoen in de natuur. In de herfst trekt de natuur zich terug in zijn wortels en onder de grond leeft de plant, boom of heester gewoon door. Dit is een natuurlijk proces dat veel respect verdient. Alle energie van de zon, water en voedingsstoffen worden opgeslagen in de wortels als wintervoorraad. Schimmels en andere micro-organismen zijn actief en de ondergrondse bedrading werkt gewoon door. De natuur slaat reserves op en belandt in een nieuwe fase met een nieuw evenwicht. Wat jij beleeft als wanorde gaat weer over in een nieuwe orde.
Ik heb geleerd te zien hoe dat zich ontwikkelt en geduld te hebben. En écht waar, harmonie ontstaat vanzelf weer. Wat dat betreft vind ik de vergelijking ‘het leven is als een tuin’ zeer treffend. Vreugde en verdriet komen naast elkaar voor. Liefde is de spil van geluk en groeit door kennis en ervaring.

“Harmonie ontstaat door een beetje van alles.
Geluk is dynamiek, geen perfectie.
Gun jezelf het plezier van een tuin!”
~ Mariëtte Verlaan (gepubliceerd in Mindset en tuin)

Ieder mens ondergaat in de herfst en de winter, net als in de natuur, een periode van relatieve rust waarin het innerlijke leven zich verdiept en emotioneel naar binnen gericht is. Die introspectie brengt je dicht bij jouw talenten en karakter. Je overweegt wat je wilt ontwikkelen, wat je wilt loslaten en hoe je wilt groeien. Overbodige ballast mag verdwijnen, het goede koester je en maakt je sterker. Zo groei je, net als jouw tuin, uit tot de beste versie van jezelf!
Vandaar dat de wintermaanden binnenshuis waarschijnlijk zo aanspreken. Laat het buiten maar regenen en waaien. Lekker binnen, knus op de bank met een boek bij een knapperend haardvuur, hoe romantisch, natuurlijk en nodig!

10. Lees, lees, lees… zodat jouw plannen vóór het komende voorjaar klaar liggen.

Ik weet nog een leuk en praktisch boek waarmee je de mooiste plannen maakt en uitvoert voor jouw tuin!!! Voor plannen is het nu dé tijd. Je weet nog hoe je tuin er dit jaar uit zag en wat je zou willen veranderen. In het voorjaar kun je dan direct aan de slag! En ook wanneer je al een heerlijke tuin hebt, ervaar je in dit boek veel inspiratie, plezier en energie. Bekijk de feestaanbieding 🙂 Veel lees- en tuinplezier.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinharmonie, Tuinweetjes, Vogels in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Winterklaar, een fabeltje! Hoe dan wel?

 1. Pingback: Bladmulch, hoe maak je bladgoud voor de bodem in jouw tuin? | Tuincoach Blog

 2. Pingback: Winterklaar bestaat niet! Laat alles staan! | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.