Als een lopend vuurtje…

Een uitdrukking die we allemaal wel kennen, soms positief, soms negatief van betekenis. Deze keer inderdaad in die twee betekenissen. Over bomen, gezondheid en mijn nieuwe tuinboek. Als je van de natuur houdt, houd je ook van jouw tuin. Dat mag je best verder vertellen! En over klimaat, houtverbranding en rookoverlast, een actueel thema op dit moment.

Natuur, klimaat en gezondheid

KoolstofkringloopEr is een klimaatakkoord bereikt om CO2 en opwarming van de aarde nog verder te reduceren. Joepie, en nu!
Je zou denken dat we dan ook naar andere oplossingen gaan zoeken die de hoge CO2 uitstoot kunnen reduceren.
De meeste vervuiling hebben we wel in beeld. De ernstigste vervuilers worden aangepakt. Duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, worden op grote schaal gebouwd.
Al die maatregelen helpen vooralsnog te weinig. Hoe verder?

Bewustwording van de natuur is een prachtige stap in de goede richting. Meer bomen en heesters planten die de lucht zuiveren langs wegen en paden.
Bomen, groene planten en heesters absorberen CO2 (koolzuurgas) dat door de cellen in het blad wordt gebruikt voor de fotosynthese, onder invloed van zonlicht omgezet en afgegeven als O2 (zuurstof). O zo belangrijk, O2 voor een schone en gezonde ‘ademhaling’ voor mens, plant en dier.
En al het blad dat in de herfst de bodem bedekt, inclusief fijnstof, wordt door het bodemleven verteerd en weer omgezet in voedselrijke nuttige stoffen. Bij een toename van het koolstofdioxidegehalte CO2 op Aarde kan de vegetatie sneller groeien. In tegenspraak met ons klimaatdenken of juist nuttig? Via bemesting wordt er in de tuinbouw dankbaar gebruik van gemaakt. Lees over de koolstofkringloop op Wikipedia.

Bomen planten! Hoe meer, hoe liever

Laten we meer bomen planten en een andere kijk hanteren die we in tuinen, parken, plantsoenen en langs wegen inzetten om meer leefplezier en gezondheid te creëren.
Helaas hebben gemeenten volop beleid ingezet om juist heesterranden en lanen van groen te ontdoen en om te vormen naar gras vanuit het oogpunt van bezuiniging en gemakkelijker onderhoud. Ik vraag me voortdurend af wat de zin hiervan is. Gras onderhouden is veel meer werk, saai en schadelijk voor de biodiversiteit.
Bovendien zijn de grote (maai)machines een ramp voor de bodem die volledig vastgereden wordt en daardoor onvoldoende regenwater doorlaat. Dat ontdek je pas als je veel wandelt en na een paar regenbuien over zo’n grasvlakte loopt. Je loopt te soppen in de modder op een onregelmatig drassig terrein en dat blijft dan enkele weken (maanden) zo.

20150218_164540_sporenHet rooien van bomen heeft een gevolg dat niet of nauwelijks onderkend wordt. Haal je een grote boom weg dan ontstaat er in die omgeving een natte plek. De boom heeft namelijk met zijn wortels de omhooggaande capillaire werking van de bodem in gang gezet en die opgaande vochtstroom blijft nog een aantal jaren actief.
Dat heb ik zelf ondervonden toen we helaas een zieke boom moesten verwijderen. Er ontstaat een ongunstig gebied dat zich langzaam herstelt. Mijn tip: Plant een nieuwe boom in de buurt van de oude. Zet heesters en vaste planten op de plaats waar de oude boom gestaan heeft. Loop er zo min mogelijk.

10 minuten buiten is gezond

Dat is de conclusie van een onderzoek dat onlangs in de VS is afgerond. Het blijkt dat 10 min. buiten zijn, 5 à 6 keer per week, al goed is voor je gezondheid. Ja, en dan zeg ik natuurlijk: de eerste stap naar buiten is in je eigen tuin of in de tuin bij jouw werkplek. Maak dat tot jouw buitenruimte met veel groen, bloemen en mooie planten. Overtuig je werkgever. Zorg dat je aan die buitenruimte plezier beleeft en er rust en inspiratie vindt. Denk groot en ook klein. Een bloeiende tuinborder, een gevulde tuinvaas of een bloembak vol geurende en boeiende planten is overal mogelijk.

Ga je aan de slag met jouw tuin, lees dan hoe je jouw persoonlijke tuin vormgeeft in het nieuwe tuinboek Harmonie in jouw tuin met Feng Shui. Met een uurtje tuinieren per week (haha, 6 x 10 min.) kun jij genieten van een fantastische tuin. In dit complete tuinboek ontdek je de mogelijkheden voor jouw voor- en achtertuin, heb je houvast en maak je stapsgewijs keuzes die voor jou en jouw tuin gezond en sfeervol zijn. Een prachtig boek (cadeau) voor jonge mensen die zich willen verdiepen in hun tuin en voor tuinliefhebbers die vanuit een nieuwe visie naar hun tuin willen kijken.

Ja, en dan heb ik nu net gezegd dat 10 minuten buiten gezond is. In de winter is dat in jouw buurt misschien niet echt het geval.

Houtverbranding en rookoverlast

Houtrook is slecht voor je gezondheid. Een onderwerp waar niet veel aandacht voor is en wel erg belangrijk.  Ondanks de gezondheidsrisico’s worden er weinig maatregelen genomen om hier iets aan te doen. Milieuschade, gezondheidsschade en geuroverlast is nog niet in wet- en regelgeving vastgelegd, al willen veel gemeenten er wel een aanpak voor hebben.

Steeds meer kachels en verwarmingssystemen verbranden hout en pellets (geperste houtkorrels). Pelletkachels staan bekend als schoon. Kies pellets van goede kwaliteit en maak de kachel regelmatig schoon. Elke 3 dagen is het advies.

Wat gebeurt er met de vrijgekomen rook en rookgassen (dioxine)? Soms loop je door een wijk en stinkt het er vreselijk naar rook. Je voelt en proeft de lucht in je keel en als je er lang in verblijft, voel je misselijkheid en een lichte hoofdpijn. Je weet instinctief dat deze lucht ongezond is. Je ademt immers fijnstof (roetdeeltjes) in en dat is slecht voor je slijmvliezen, luchtwegen, ademhalingsorganen en zelfs voor je maag. Lees erover op houtrook.com waar je ook luisterfragmenten en filmpjes vindt. Bedenk wat je verbrandt, hoe en wanneer! Bij windstil weer is de overlast het grootst.

We branden graag onze open haard, zetten een vuurkorf neer, barbecueën met vrienden en branden kaarsen in huis. Is dat gezond? Voor een enkele keer kan dat heus wel. Elke dag is een ander verhaal. Houtrook is kankerverwekkend en 12 x zo slecht als sigarettenrook! De uitstoot van auto’s is minder vervuilend dan de uitstoot van houtkachels! Op het blog rookoverlast lees je er meer over en kun je het ook melden als je er last van ondervindt.

Regelgeving, certificering en voorlichting zou zich moeten richten op verwarming door kachels met roetfilters, een juist gebruik en onderhoud van pellet- en houtkachels, advies over de barbecue, de schade voor onze gezondheid en het milieu bij het verbranden van houtskool, houtresten en houtafval in vuurkorven en vuurschalen. Overigens is het feestelijke vuurwerk ook een enorme bron van giftige lucht! Bezint, eer gij begint. Voel je verantwoordelijk voor jezelf en anderen zodat het plezierig blijft voor iedereen.

Tot slot wens ik je…

20150218_161958_sneeuwklokjesFIJNE FEESTDAGEN
EN EEN
PRACHTIG NIEUW JAAR

Zonnige tuingroet, Mariëtte
Deel dit artikel met je vrienden!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Natuur als inspiratiebron, Tuinweetjes, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.