Vogelvriendelijke tuin

DSC05004tuinCVogels hebben een voorkeur voor een bepaald leefgebied, klimaat en kiezen een vriendelijke omgeving. Zoals wij een huis kiezen dat bij ons gezinsleven past, dat in een veilige wijk ligt en waar de supermarkt en scholen liefst op loop- of fietsafstand zijn. Zo kiezen vogels een tuin waarin ze met elkaar kunnen schuilen, veilige nestgelegenheid vinden en waar er gedurende het hele jaar voldoende voedsel en water beschikbaar is voor hun jongen.

Tuinvogels kun je, qua voedselvoorkeur, onderverdelen in twee groepen: de zaadeters en de insecteneters. De naam zegt het al. De zaadeters komen graag naar je voedertafel en vetbollen en knabbelen aan vruchtjes en bessen van heesters en rozen. De insecteneters gaan op zoek naar spinnetjes, muggen, larven en ander klein vliegend of kruipend spul. Ze zoeken hun voedsel in kieren bij je huis, langs raamkozijnen, onder dakpannen of tussen blaadjes op de grond. Het verschil tussen deze groepen is zichtbaar aan de snavel. Insecteneters hebben een lange dunne snavel en zaadeters een korte gekromde snavel.

Welke planten en heesters kies je?

Als je kunt kiezen tussen een haag of een schutting, kies dan het liefst een haag. Als je kunt kiezen tussen een volledig betegelde tuin en een levendige tuin met plantenborders, kies dan voor het laatste. Elk beetje groen helpt om jouw leven en dat van de vogels op te vrolijken. Leefomgeving en leefbaarheid gaan hierover. Je helpt de natuur en houdt ook jezelf gezond. Het regenwater kan in jouw tuin langzaam door de bodem opgenomen worden. De vogels vinden in de hagen een natuurlijke schuilgelegenheid en de planten zorgen voor kleur en voedsel. Een mooie kleine boom geeft een fijn rustpunt voor jou om te zien en voor de vogels als ‘touch down‘ op hun vliegroute.

Vogelvriendelijke hagen:

 • Fagus sylvatica (beukhaag)
 • Pyracantha (vuurdoorn – heeft steun van een wand nodig)
 • Ligustrum (liguster – groenblijvend en geurend)
 • Taxus
 • Ilex (hulst – ook als boom)
 • Lonicera (kamperfoelie – klimplant tegen een schutting, paal of muur)
 • Prunus laurocerasus (laurierkers)
 • ook als solitair te gebruiken in de tuin

Vogelvriendelijke heesters met bloemen en bessen:

 • Mahonia japonica (winterbloeiend en geurend)
 • Leycesteria formosa
 • Aucuba japonica
 • Viburnum tinus (winterbloeiend)
 • Amelanchier lamarckii (krentenboom – eetbare bessen)
 • Viburnum opulus (Gelderse roos)
 • alle besdragende heesters en fruitbomen zijn geschikt

Vaste planten met bloemen, zaden en schuilmogelijkheden:

 • Phlomis
 • Rozen
 • Echinacea (rode zonnehoed)
 • Alchemilla mollis (vrouwenmantel)
 • Salvia
 • Anemone japonica (Japanse anemoon)
 • alle bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor insecten en trekken vogels aan

Over vogels, nesten en nestkastjes

DSC04256mussenElke vogel heeft een voorkeur voor een bepaalde nestplaats en vooral de vliegopening is van belang. De keuze van de voordeur en het woongenot 😉 is doorslaggevend, net als bij ons. Een tuin met veel planten, heesters en bomen en het liefst nog een vijver of waterelement is een paradijs.

Mezen kiezen graag een nestgelegenheid met een rond vlieggat, waarbij voor koolmezen de opening groter is dan voor pimpelmezen. Ook ringmussen en huismussen kiezen zo’n huis en zij wonen het liefst dicht bij elkaar in de buurt. Soms maken ze zelfs extra nesten van hooi en gras naast een nestkast. Huismussen wonen het liefst onder een dakpan of dakgoot, waar ook zwaluwen graag hun huis van stro en leem metselen. Zwaluwen nestelen liever nog in het schemerdonker tussen de balken in jouw schuur, carport of garage mits ze vrij in en uit kunnen vliegen.

Merels bouwen zelf hun nest en hebben een voorkeur  voor groenblijvende heesters of dichte klimplanten tegen een muur. Ze gebruiken hun nest meerdere jaren achter elkaar. Mussen schuilen in dichte hagen en zitten graag met velen tegelijk op één plek. Vuurdoorn, laurierkers en mahonia zijn favoriet vanwege de voedzame bessen. Als je de mussen in het najaar hoort knabbelen van de oranje-gele vuurdoornbessen is dat een heel vrolijk geluid.

Winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen leven vrij dicht bij de grond op zoek naar insecten. Winterkoninkjes kiezen takkenwalletjes of rommelhoekjes in de tuin waar ze een klein en warm nestje kunnen maken. Met een nestbuidel in deze buurt zijn ze erg blij. Ze bekleden hun nest met gras, mos, bladeren en veertjes.
Roodborstjes en heggenmussen houden van een vrij open nestkast op de hoek van een muur (onder het afdak van een schuur) zodat ze de omgeving goed kunnen overzien en snel af en aan kunnen vliegen. Een oude omgekeerde theepot of een terracotta nestpot vinden ze prima.

Vinken en putters (distelvinken) leven graag in bomen. Ze eten vruchten en zachte plantendelen, zoals bladknoppen. In het broedseizoen eten ze insecten en maken een keurig nest van mos, gras, haar en veren en gecamoufleerd met korstmos. Ze trekken in de winter meestal door naar het zuiden. Vinken zijn net als huismussen blij met zaden en broodkruimels. Let op: Brood wordt ook graag gegeten door grotere vogels zoals Vlaams gaaien, eksters, kauwen en spreeuwen en niet te vergeten muizen. Vlaamse gaaien, eksters en kauwen leven ook van jonge vogels en slakken.

De slanke zanglijster leeft van bessen en vruchten en eet ook graag slakken, wormen, duizendpoten en pissebedden. Hij woont het liefst onopvallend in dicht struikgewas of in een boom op vochtige plaatsen aan de rand van een bosgebied of grasland. Ze overwinteren meestal in Frankrijk en Engeland.

De meeste vogels broeden twee keer per jaar gedurende ongeveer 14 dagen en verzorgen hun kroost daarna ook weer ongeveer 14 dagen. Leer meer over vogels op de website van de Vogelbescherming. In de online vogelgids lees je waardevolle informatie over ruim 250 vogels die in Europa voorkomen.

Vogels voeren

Vogels kiezen het liefst eiwitrijk voedsel voor hun jongen. De eerste dagen is dat van levensbelang. Bij schaarste staan insecten dus alleen op het menu van de jongsten en leven de volwassen vogels van de aanwezige zaden en vetbollen die wij ophangen. Het kan dus geen kwaad om te voeren. Vooral in winters met veel sneeuw en strenge vorst is het goed om de vogels in conditie te houden. Voor trekvogels om hun reis te kunnen maken en voor de broedvogels om energie te hebben voor het broedseizoen en de rui die daarop volgt. Ook bij langdurige regenval en droogte kan het in andere seizoenen belangrijk zijn om voor voedsel en water te zorgen. Als je start met voeren, zorg dan voor regelmaat zodat de hongerige vogels op je kunnen rekenen.

Tuinvogeltelling  op 16 januari 2016

De Nationale Tuinvogeltelling vindt dit jaar in Nederland plaats op 16 en 17 januari. Via de link lees je hoe je mee kunt doen, hoe er geteld wordt en allerlei praktische informatie over de kenmerken van de tuinvogels.
In België heet de tuinvogeltelling Het Grote Vogelweekend en deze vindt dit jaar op dezelfde datum plaats. Ook deze website biedt prachtige afbeeldingen en veel informatie. Scholen kunnen meedoen in de week vóór de telling.

→→♥←←

Tuincoach blog voor jou en jouw vrienden

Lees je graag op Tuincoach blog? Schrijf je dan in (volg dit blog) zodat je de publicaties direct via e-mail ontvangt. Meld je aan in de rechterkolom bovenaan onder mijn foto. Tuincoach blog houdt je (elke 14 dagen op donderdag) op de hoogte met nuttige, actuele en praktische informatie voor jou en jouw tuin.

visitekaartjeTuincoachBlog2Vertel het aan je vrienden, deel dit bericht en groei mee in het creëren van een duurzame groene tuinomgeving.
In 2015 is Tuincoach blog ruim 29.000 keer bekeken. De drukste dag was 8 april met 270 bezoeken. Het populairste bericht op die dag was Houd de bodem bedekt!. Dank je wel voor het lezen en delen van Tuincoach Blog, voor jouw bijdrage aan dit succes!

Wil je graag dat ik eens over een bepaald onderwerp schrijf?
Laat het me weten in het commentaarveld hieronder.

Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuinharmonie, Tuinweetjes, Vogels in de tuin, Water in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.