Jaar van de boon 2016 en tuincultuur

Afrikaantjes in potager met bloemen, groente en fruit bij kwekerij de BoschhoeveDe moestuin is (nog) niet zo mijn ding. Veel enthousiaste kwekers zijn hier zeer bedreven in. Ik laat me tot nu toe alleen verleiden tot het kweken van een paar tomaatjes, basilicum, peterselie, rozemarijn, munt voor thee, salvia, bieslook en andere kruiden. Vorig jaar heb ik courgettes en kapucijners gezaaid en geoogst. Heel lekker!

Dit jaar ga ik het zeker weer doen. Ik vind de ‘Blauwschokkers’ geweldig omdat ze zo’n prachtige sierwaarde hebben. De bloemen zijn rozerood en de rijpe peulen donkerpaars. Op de moestuin-website van Diana staat veel praktische informatie over kapucijners.

Bij het jaar van de boon moet je denken aan de peulvruchten, zoals doperwten, peultjes, tuinbonen, sperziebonen, enz. Ze behoren namelijk tot dezelfde familie en dragen de algemene naam Pisum sativum met daarachter de specifieke eigen naam.

potager kitchen garden moestuinplanGezond kweken betekent dat je zorg draagt voor de bodem, insectenplagen voorkomt en aandacht hebt voor vruchtwisseling. Vruchtwisseling is het afwisselen van verschillende plantensoorten op verschillende plaatsen in verschillende jaren met het doel een gezond gewas te kweken dat een goede smaak en een goede opbrengst heeft. Hoe je dat doet en hoe je de planten in groepen indeelt, lees je ook op mooiemoestuin.nl of in het moestuinboek van Michelle Obama dat zeker een aanrader is.

Meer boeken ontdek je op: 12 ‘nieuwe’ boeken over tuinen en tuinieren.

De drie gezusters

Van de indianen weten we hoe je gebruik maakt van gezonde combinaties, zowel voor de teelt als voor je eigen gezondheid. Maïs, bonen en pompoenen horen bij elkaar.
Maïs om beschutting tegen de wind te creëren en als klimsteun voor de bonen en pompoenen om de bodem te bedekken. Bonen zorgen voor stikstof in de bodem waar maïs en pompoen goed op groeien. De pompoenen vormen de levende mulchlaag die schaduw geeft en verdamping en de groei van onkruid tegengaat. Er ontstaat onder de bladeren een microklimaat. Bovendien beschermen de pompoenen met hun prikkende harige stengels tegen de vraat van dieren aan de maïs en de bonen. Je kunt variëren door courgettes te planten of verschillende soorten pompoenen.
Soms worden er nog zonnebloemen geplant om bijen en andere insecten aan te trekken en bestuiving te bevorderen.

Maak een knus warm bed met goede compost en mest (traditioneel rotte vis). Eerst zaai je de maïs in aardehoopjes van 30 cm hoog en een diameter van 50 cm. Per vierkante meter zet je 9-16 maïsplanten (met evenveel bonen) en 2-4 pompoenen. Wanneer de maïs 20 cm hoog is, zaai je de bonen en de pompoenen bij elke maïsplant. Tip: Je kunt de maïs en de bonen het beste in de koude kas opkweken en later uitplanten. Het zijn echte zonaanbidders die warmte nodig hebben om goed te groeien.
Gedurende de zomer oogst je al bonen (en courgettes, waarvan ook de bloemen heerlijk zijn). Hoe meer je plukt, hoe meer er groeit. In de herfst oogst je de maïs en de pompoenen.

Tuincultuur

Potager van kwekerij de Boschhoeve 2015In mijn volgende tuin wil ik zeker een nutstuin aanleggen, een weelderige potager of kitchen garden met groente, fruit, kruiden en bloemen. Ik ben helemaal verliefd op tuinen waar deze gewassen gecombineerd worden. Breng eens een bezoek aan Huis Bingerden (open op 17-18-19 juni 2016) of aan kwekerij De Boschhoeve (vanaf 19 februari van do. t/m za. open) waar de moestuinen een kleurrijke traktatie zijn voor elke tuinliefhebber.

Van oudsher werden er in de moestuin ook bloemen gezaaid zodat men naar hartenlust, voor feestelijke of verdrietige momenten, boeketten kon maken. In kloostertuinen en bij boerderijen was dat heel gebruikelijk. De Rooms-katholieke Kerk moest immers elke zondag versierd worden. De bloemen werden ook gebruikt als natuurlijke verfstof of vulling voor geurzakjes. In kloostertuinen en botanische tuinen werden allerlei medicinale kruiden gekweekt voor kruidenthee, drankjes, siropen, kompressen, zalfjes en tincturen.

privé moestuin in Frankrijk 2014Tuinieren is experimenteren. Bedenken, creëren, toepassen en ontdekken wat wel of niet werkt in jouw tuin. Lees om je hierin te verdiepen, bezoek tuinen en bekijk tuinprogramma’s, zoals Gardeners’ world op BBC 2. Het programma start weer in maart en je volgt gedurende de seizoenen de werkzaamheden in de tuin, zoveel leuker en leerzamer dan de opgeklopte Nederlandse tuin-spulletjes-programma’s.

Beroemde tuinen

De oudste botanische tuin in Nederland is de Hortus Botanicus in Leiden (1590) waar Carolus Clusius een geneeskrachtige kruidentuin aanlegde. Hij vertaalde het kruidenboek van Rembert Dodoens. In Schilde (België) vind je het gemeentelijk domein Schildehof, een historisch kasteeldomein met onder andere de Dodoenstuin, een reconstructie van de zestiende-eeuwse renaissancetuin met kruiden uit het Cruydeboeck (1554) van Dodoens.
Verder is Linnaeus een belangrijke naam in de kruidengeneeskunde en de horticultuur. In Harderwijk, waar Linnaeus (1735) promoveerde aan de universiteit, ligt een bescheiden kruidentuin die onderhouden wordt door vrijwilligers van de Vereniging Groei & Bloei.

De oudste botanische tuin van Europa is de Orto Botanico di Padova (1545) in Padua (Italië). De tuin is absoluut een bezoek waard en ook de stad is levendig en gezellig. Bezoek onderweg naar het zonnige zuiden ook Trauttmansdorff Castle in Merano.
In de buurt van Florence beleef je de formele renaissance tuin van Villa Castello waar de strakke buxusvakken gevuld zijn met bloemen, kruiden en citrusfruit.

Bingerden 2015Inspirerende tuinen zijn er overal: modern, klassiek, historisch en natuurlijk. Vooral in Frankrijk, Engeland en Italië vind je schitterende kruiden-, sier- en moestuinen.

Château de Villandry in de buurt van Tours (Frankrijk) heeft een zeer bijzondere geometrische en wereldberoemde potager vol kleurrijke groente, fruit en bloemen.
Een fietstocht langs de kastelen aan de Loire is superleuk. Het sprookjesachtige Château de Chenonceau, dat over de rivier is gebouwd, heeft verschillende rijkbloeiende tuinen en een groot doolhof.  De kastelen laten je de historie beleven. Het domein van Chaumont-sur-Loire is bekend vanwege zijn Internationale Tuinenfestival Festival International des Jardins. Elk jaar van april tot oktober tonen ongeveer 30 kunstenaars en landschapsarchitecten uit de hele wereld hier hun artistieke ‘eigentijdse tuinen’.

Waar ligt jouw passie in de tuin?
Heb je een moestuin? Een kruidentuin? Een siertuin?

Vertel erover in het reactieveld hieronder!

Advertenties

Over Jouw Bloemen en Planten Tuincoach - Feng Shui Garden professional - voor Harmonie in jouw tuin met Feng Shui

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kruidentuin, Tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Jaar van de boon 2016 en tuincultuur

  1. Pingback: Tuinbeleving, wat doet dat met jou! | Tuincoach Blog

  2. rieta deweger zegt:

    Dank Mariëtte, ziet er weer stimulerend uit.

    Harte groet, Rieta

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.