Compost maken in je tuin of op je balkon

Het jaar van de bodem heeft plaats gemaakt voor het jaar van de boon. En dat heeft ergens wel een relevante relatie. Gezond voor ons en voor de bodem!

Bonen zijn stikstof-verbinders. Bij de wortels ontstaan kleine knolletjes die stikstof bevatten. Deze stof komt vrij in de bodem als de wortels en de stengels van de plant verteren in de bodem. Zo wordt de bodem verrijkt en komt het weer beschikbaar als voedingsstof voor andere planten.

Een andere goede groenbemester is de Lupine, die net als bonen en andere peulvruchten tot de vlinderbloemigen behoort. Lupines zijn er in allerlei kleuren en geven een prachtig beeld als ze met velen bij elkaar staan. De planten hebben prachtige bladeren en houden daarmee de bodem goed bedekt zodat onkruid weinig kans krijgt. Ik heb er goede jeugdherinneringen aan. Het is een gemakkelijke plant die vroeger op braakliggende stukken land of in tuinen gezaaid werd om de bodem te verrijken.

Heb je een nieuwbouwhuis? En is de bodem arm door overmatig zandgebruik of totaal omgewoeld en slecht van structuur? Zaai Lupines in je nieuwe tuin. Geniet van de prachtige bloemen, pluk naar hartenlust, laat de plant afsterven en spit de volgroeide en uitgebloeide planten in het najaar licht onder. Dek alles af met een dikke laag schoon blad en laat alles gedurende de winter vergaan. Het bodemleven in jouw tuin wordt erdoor gestimuleerd en alles wordt door wormen en micro-organismen netjes verteerd en omgezet in prachtige zwarte aarde. In het voorjaar leg je jouw tuin aan, in fasen als je budget krap is, en uiteraard volgens een goed doordacht tuinontwerp met een kleurrijk, boeiend en bloeiend beplantingsplan. Je wilt tenslotte in alle seizoenen genieten van jouw tuin.
Heb je hulp nodig? Bestel jouw tuin- of borderontwerp op Feng-Shui-Tuin.nl of kies jouw kant en klare plantenborder op Tuinverrassing.nl. Met mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui‘ ontwerp je stapsgewijs jouw persoonlijke tuin. Breng harmonie in jouw tuin en jouw leven. Ervaar plezier, inspiratie en energie.

Compost maken in je tuin

  1.  Maak een composthoop op een zonnige plek in de tuin. Warmte brengen het composteringsproces op gang. Zorg dat wormen en micro-organismen uit de bodem jouw composthoop kunnen bereiken. De wanden kun je maken van pallets.
  2. Bouw jouw composthoop op uit gelijke delen organisch afval (groene plantenresten, gras, schillen en keukenafval) en houtige delen (bruin van versnipperde takken, bladeren, stro, zaagsel, karton en papier). Alles wat geleefd heeft mag erop, behalve vlees, vet, citrusfruit en gekookte etensresten.
  3. Zorg voor een gelijke opbouw van groen en bruin. Teveel groen (gras) geeft teveel stikstof en vertraagt het verteringsproces. Voeg voldoende bruin toe om de hoop luchtig te houden.
  4. Dek de hoop af zodat vocht en warmte in de hoop blijven.
  5. Keer de hoop regelmatig. Na ongeveer 6 maanden heb je rijke, gebruiksklare, kruimelige en heerlijk ruikende compost die je in het najaar kunt gebruiken en waarvan de grove delen in de tuin verder verteren.

Compost maken op je balkon

Dat je niet altijd een tuin nodig hebt om te genieten van planten, bloemen en tuinieren is wel duidelijk. In onderstaande infographic lees je hoe je compost maakt in een kleine ruimte.

compost-infographic

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, Tuinharmonie, Tuinweetjes, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Compost maken in je tuin of op je balkon

  1. Pingback: 7 eigenzinnige tips voor jouw budgettuin | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.