Hoe groeien planten?

ForestSuccessionFromFieldToForestDe permacultuur-principes gaan uit van een zo economisch en duurzaam mogelijk gebruik van arbeid, beschikbare bronnen en energie. Bij het beplanten van een tuin of moestuin wordt in de permacultuur gebruik gemaakt van de ontwikkelingsstadia en gelaagdheid in de natuur. Er worden bovendien zo min mogelijk bewerkingen op de bodem uitgevoerd en er wordt zorgvuldig gebruikgemaakt van mulch (afval, compost) om de bodem bedekt te houden waardoor verspilling van energie, bronnen en werk tot een minimum beperkt blijven.

Kaal land blijft niet lang kaal wanneer je het braak laat liggen. Er vallen zaden in van grassen, bloemen, kruidachtigen, heesters en bomen. De rustende zaden komen, onder invloed van gunstige omstandigheden voor de soort, langzaam tot ontwikkeling en bepalen uiteindelijk hoe het landschap eruit zal zien. De uitdaging voor een permacultuur-ontwerper is aandacht te hebben voor de ontwikkelingsstadia in de natuur, te begrijpen hoe de levensvormen op elkaar ingrijpen en het ontwerp van een landschap of (tuin)perceel hierop af te stemmen. Ook de Feng Shui tuinontwerper, die gericht is op harmonie in tuin en landschap, zal hier veel aandacht aan besteden.

Bodemstructuur, licht- en vochtomstandigheden beïnvloeden wat er groeit. De natuur streeft naar een relatief evenwicht en laat opeenvolgende groei toe. Zo groeien sommige zaden goed op droge gronden en andere op vochtige en zelfs natte gronden.
Door met aandacht naar de natuur in jouw tuin te kijken en waar te nemen wat er groeit, kun je een goed beeld krijgen van de vocht- en lichtomstandigheden en aanwijzingen vinden voor de bodemstructuur en voedselrijkdom in jouw tuin.

Hoe werkt het ecosysteem van de natuur?

De eerste planten, die de bodem snel bedekken, noemen we pioniersplanten. Tot de pioniersplanten behoren melganzevoet, perzikkruid, korenbloem, klaproos en kamille.

Na één groeiseizoen ontstaat de graslandvegetatie. Grassen zijn meerjarig. Ze kiemen trager en wortelen dieper dan pioniersplanten. De graswortels vormen een dichte zode die ondoordringbaar is voor de wortels van pioniersplanten. De pioniersplanten verdwijnen omdat ze niet kunnen concurreren met de grassen. Je ziet dat in de bermen, langs dijken en wegen.
Wel blijven er graslandplanten groeien met een breed bladrozet omdat die schaduw geven waaronder grassen niet kunnen groeien. Deze planten hebben vaak een lange bloeistengel die boven de grassen uitsteekt, zoals de paardebloem. Sommige graslandplanten zijn geliefde tuinplanten.  Margrieten, gewoon duizendblad, zonnehoed en langbladige ereprijs hebben een hoge sierwaarde.

Als gras niet gemaaid of afgegraasd wordt, komt het in bloei. Na de bloei leggen de halmen zich plat en sterven ze af. Na enkele jaren is het resultaat, een dik pak opeengestapeld gras waarvan de onderste laag langzaam verteert. Door die vertering wordt de bodem voedselrijker. Het gras en de graslandplanten verdwijnen langzamerhand en de ruigtekruiden nemen het over. Deze meerjarige, hoogopgroeiende kruiden houden van een voedselrijke bodem. Je ziet er o.a. brandnetel, braam, leverkruid, harig wilgenroosje, boerenwormkruid, grote kaardebol, moerasspirea en kattenstaart.

Tenslotte ontstaat in de natuur de struweel- en bosvegetatie. Zaailingen van heesters en bomen, die door wind, water en vogels verspreid zijn, krijgen de kans om tot ontwikkeling te komen, denk aan meidoorn, sleedoorn, wilg, vlier, berk, els en abeel. Hoe hoger de bomen groeien, hoe minder licht voor de heesters en zo ontstaat uiteindelijk een bos.
De eerste bomen zijn lichtkiemers. Na enkele jaren  geven zij schaduw en ontstaat de groei van bomen die meer schaduw verlangen. Van een gemengd bos met lichtsoorten, zoals berk, els, populier en grove den, evolueert het naar een bos met halfschaduwsoorten, zoals eik, es, tamme kastanje, linde en boskers en ten slotte met schaduwboomsoorten, zoals beuk, haagbeuk, taxus en esdoorn.  Op open plekken, die ontstaan door houtkap, storm, brand of begrazing door dieren, zal de successie in het ecosysteem van de natuur zich opnieuw ontwikkelen zoals hierboven beschreven.

Hoe groeien planten?

In de onderstaande afbeelding zie je het verschil in groeiwijze van verschillende prairieplanten (graslandplanten). Wij leven in een klimaat waarin veel regen valt.  Langs lange diepgaande wortels gaat het water diep de bodem in en de planten zijn in staat om dit water ook weer op te zuigen. Je ziet dat vooral de hoge grassen een dergelijke wortelstructuur hebben terwijl de meeste lagere soorten een veel breder gebied bestrijken en sommige bloeiende vaste planten relatief weinig wortels hebben.

RootsystemPrairieplants

De wortelstructuur van planten speelt een belangrijke rol in de standplaats. Planten die ondiep wortelen en weinig wortels hebben zijn kwetsbaarder in droge periodes en in vorstperiodes. De meeste prairieplanten zijn geschikt voor droge zandgronden waardoor sommige soorten in onze relatief natte winters moeilijk overleven.

Jouw tuin

In de tuin is het wijs om rekening te houden met de groeiwijze, de bodemkwaliteit en de bodemomstandigheden (licht, vocht en voedselrijkdom). Succes is verzekerd als je jouw plantenkeuze daaraan aanpast.

Wil je er meer over lezen? Bestel mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie’ waarin de seizoenen en de natuur een belangrijke rol spelen bij het ontwerpen van jouw tuin. Ontdek hoe je zelf stap voor stap een passend tuinontwerp maakt en aanlegt. Met de plantenlijsten creëer je prachtige tuinborders en verder lees je praktische informatie over mulchen, onderhoud en inrichting van jouw tuin.

De insteek van het boek is om, vanuit aandacht voor planten, harmonie en sfeer te laten ontstaan in jouw leefomgeving. De filosofie van Feng Shui dient als krachtige basis en laat je kennismaken met wat energie is, welke rol het in je leven speelt en hoe je, met kleuren, vormen en materialen, harmonie en positieve energie toevoegt en beleeft in jouw tuin.
Ervaar plezier, inspiratie en energie!

visitekaartjeTuincoachBlog2Geef waarde door! Deel deze publicatie met je vrienden. Dank je wel.

Welke ontwikkeling zie jij in jouw tuin? Welke vraag houdt jou bezig?
Schrijf jouw reactie hieronder.
Je krijgt altijd antwoord.

Advertenties

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden professional - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Licht in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Prairietuin, Tuinharmonie, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe groeien planten?

  1. Pingback: Welke bodem als basis in de moestuin? | Tuincoach Blog

  2. Pingback: 7 eigenzinnige tips voor jouw budgettuin | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.