7 recepten voor twee groene m² in elke tuin

Hoe levendig is jouw tuin?
Wat kun je eenvoudig doen om jouw tuin groener te maken?

Maak 2 m² tuin vrij om er een groente-, bloemen- of kruidentuin te creëren. Misschien kun je wat bestrating eruit halen of een border anders inrichten. Bekijk de mogelijkheden eens en doe waar je zin in hebt. De vorm van die 2 m² kun je zelf bedenken: ovaal, vierkant, rechthoekig, als een spiraal of slingerend langs een bestaand pad, kies wat jij wilt en praktisch vindt. Tuinieren doe je tenslotte voor je plezier en om te genieten van een heerlijke gezonde tuin.

herb-spiral-now“Tuinieren is buiten spelen voor volwassenen” is een prachtige uitspraak van Monty Don in Gardeners’ world op TV te zien elke vrijdagavond op BBC2 met een herhaling op zondagochtend. Monty is puur en enthousiast over tuinieren en put uit ongelofelijk veel ervaring. Hij laat zien wat er op dit moment groeit, wat je nu kunt doen in jouw tuin en gebruikt handkracht om alles te realiseren. Groene vingers krijg je vanzelf door er gewoon mee bezig te zijn!

Hier vind je 7 recepten met planten en informatie om jouw nieuwe stukje tuin in te richten.

1. Recept voor een groentetuin

Verdeel jouw tuin in rijen. Dat is bij een groentetuin wel handig. Zorg dat je met stapstenen of een smal paadje gemakkelijk tussen de planten kunt komen om te wieden of te oogsten. Plant afrikaantjes langs de rand om aaltjes te voorkomen.

Geschikte planten:
sla
worteltjes
radijs
bonen, erwten, kapucijners (geef ze een klimsteun van bamboe of wilgentenen)
kool
prei
lenteui
tomaten
basilicum
peterselie
bieslook
komkommer
courgette
aubergine
… en wat je zelf lekker vindt en leuk vindt om te zaaien, te kweken en te oogsten.

2. Recept voor een kruidenspiraal

Maak een ruimte vrij om een rondlopende spiraal aan te leggen. Je maakt een heuveltje van aarde en bouwt een wal van grote keien, bakstenen, gebroken stoeptegels of ander materiaal dat je beschikbaar hebt om de aarde vast te houden. Je plant rondom in de spiraal van boven naar beneden.
Bovenin laat je planten groeien die van droogte en zon houden en beneden komen de planten die meer vocht of schaduw willen.

De volgende kruiden zijn geschikt:
rozemarijn
basilicum
peterselie
bieslook
tijm
kervel
kamille
dille
knoflook
salvia
bonenkruid
oregano
citroenverbena (matig winterhard)
… en wat je zelf lekker vindt om in de keuken of als thee te gebruiken en leuk vindt om te zaaien, kweken en oogsten.

3. Recept voor een bloemenborder

Hoe leuk is het als je bloemen kunt plukken in je eigen tuin! Of als je vogels en vlinders om je heen ziet! Je kunt naar hartenlust zaaien en planten.

Ik denk aan:
Phlox
Buddleja
Japanse anemoon
Rozen
Lavendel
Knoflook
Tuingeranium
Rudbeckia
Helenium
Margrieten
Lavatera
Geum
Helleborus
Siergrassen
… en wat je zelf mooi vindt om te bewonderen, vogels en vlinders te lokken en te plukken.

4. Recept voor meer moestuin-informatie

Hier vind je plantinformatie en tips over permacultuur, een manier van natuurlijk tuinieren die gebruik maakt van de aanwezige grond en  zo neutraal mogelijk omgaat met energie en hulpbronnen in de natuur.
De pagina over plantengildes in de permacultuur is zeer de moeite waard. Permacultuur gaat uit van het ontwerpen van ecosystemen naar het voorbeeld van de natuur. Zo’n systeem van samenwerkende planten wordt een gilde genoemd.
Wil je een workshop volgen? In Heemskerk start op 2 april a.s. de basiscursus ‘De Permacultuur Moestuin‘ die gegeven wordt door Rob van Deursen.

5. Recept voor harmonie in jouw tuin met bloeiende planten

  • Op zaterdag 2 april a.s. geef ik om 15.00 u. een workshop ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui. Word blij van jouw tuin!‘ aansluitend aan de open dag in huis en tuin in Elburg. Deze workshop is gratis. Mijn Feng Shui tuinboek is in te zien en te koop. Stuur me een e-mail zodat ik weet hoeveel stoelen ik klaar moet zetten.
  • Op donderdag 14 april a.s. geef ik tijdens de Tuin- en Lifestyle beurs in Ahoy (Rotterdam) deze workshop nog één keer. Meld je snel aan via Akky’s tafel. Er zijn slechts 8 plaatsen beschikbaar.

6. Recept voor een kant en klare bloeiende border

Als je het moeilijk vindt om zelf planten te kiezen en goede combinaties te maken voor jouw tuin. Kijk dan eens op Tuinverrassing.nl en kies jouw border op kleur.
Wat spreekt jou aan? En wat past op de plek (zon/halfschaduw/schaduw) in jouw tuin? Dat zijn de enige vragen die je hoeft te beantwoorden. Hoe je alles plant, zie je in het borderontwerp dat bij de planten geleverd wordt. Simpeler kan het niet. O ja, je moet het nog wel zelf ophalen, planten en verzorgen 😉 maar zo voelt het dan ook echt als jouw eigen prachtige plantenborder in jouw tuin. Geniet van jouw tuin in elk seizoen!

7. Recept voor tuinieren met kinderen

Cor-foto1-2

Tja, daar hoef ik denk ik niets aan toe te voegen. Heerlijk, zoals deze twee jonge tuinders bezig zijn. De tuinliefhebbers van de toekomst!
Met dank aan Cor Laterveer voor deze foto’s.

Vind je het leuk wat je hier leest? Meld je aan als blog-volger!
Elke 14 dagen tuininspiratie in jouw mailbox.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Buiten spelen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Kruidentuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuin, Tuinharmonie, Tuinvormgeving, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.