Wat is het verschil tussen perkplanten en tuinplanten?

boerencrocus_JandeBoerDe lente komt langzaam op gang. Met nog vrij lage temperaturen hebben we gelukkig al wel van de eerste warme dag en avond kunnen genieten. Een bijzondere uitschieter op zondag waarbij zelfs buiten eten mogelijk was. Heb jij die dag ook kunnen waarderen?

Tuinplezier

Ik ben zo dankbaar voor mijn tuin en wat er groeit. Daar kan ik niet vaak genoeg over schrijven en praten. De tuin zit in mijn hart. Laatst heb ik over Onthaasten gepubliceerd op TuinHarmonie.nl, het blog dat ik gestart ben nadat mijn boek verschenen is. Ik schrijf er over de beleving en rijkdom van het hebben van een tuin en wat het je oplevert aan gezondheid en lekker bezig zijn. Ervaar plezier, inspiratie en energie!

Op Tuincoach Blog zijn de publicaties praktischer van aard met vooral Tuinweetjes, plantenkennis en Hoe-doe-ik-dat?-informatie. Beiden super-leuk en nuttig voor de tuinliefhebber. Gezondheid, beleving en tuinieren gaan immers hand in hand.
“All gardeners live in beautifull places because they make them so” en daar help ik je graag mee op weg.

Geduld in de tuin

Voor nieuwe planten is het nu nog iets te vroeg. De bodem is nog niet voldoende opgewarmd. Kwetsbare stekken kun je beter nog even beschermen in een koude bak of kas totdat de IJsheiligen (half mei) voorbij zijn. Ook het zaaien in de volle grond moet even wachten. Binnen kun je vanaf half april voorzaaien. Met de nieuwe moestuintjes dus ook nog wachten, anders staat je vensterbank binnen de kortste keren overvol en kun je met de planten geen kant op 🙂  “Tuinieren is geduld hebben en vooruitzien.”

Wat je moet weten over perkplanten en vaste planten

Perkplanten zijn gekweekte eenjarige planten die in het voorjaar aangeboden worden door tuincentra, kwekerijen en bouwmarkten(?). Het zijn de verleidelijke kleuren en de vroege en langdurige bloei die de aankoop zo aantrekkelijk maken. Je kunt deze planten ook zelf zaaien. Perkplanten zijn geschikt om kleur te geven in bloembakken of warme en zonnige plaatsen in de tuin.

Ook mediterrane (kuip-)planten worden aangeboden zoals de rijkbloeiende Spaanse margriet, de Oleander en de Lantana. Fantastisch om kleur te geven waar je dat nodig hebt. Zet de planten pas na de IJsheiligen (half mei) buiten want nachtvorst zal beslist sporen achterlaten en de Lantana kan al helemaal geen vorst hebben.

Eenjarige en mediterrane planten zijn niet winterhard. Soms kun je de planten wel overhouden door ze ’s winters op een koele plek te zetten. Voor de bekende ‘Geranium’ (Pelargonum) en de Fuchsia is dat zelfs aan te raden omdat deze dan steeds sterker worden en beter gaan bloeien. Je kunt de planten op een zolder of in een garage zetten. Een beetje daglicht en spaarzaam water geven is voldoende. In de lente de plant verpotten, lichter zetten en pas naar buiten als de kans op nachtvorst voorbij is.

Tuinplanten zijn vaste planten die elk jaar weer terugkomen. Een goede combinatie van planten geeft in elk seizoen groei en bloei. Je hoeft er weinig voor te doen om elk jaar weer te genieten. Ik ben een liefhebber van een tuin waarin de structuur bepaald wordt door bomen, heesters, siergrassen en vaste planten.
Door een juiste keuze van planten wordt jouw tuin steeds voller en mooier. Je geniet dan altijd van mooie kleuren in bloemen en blad.

Op het gebied van tuinplanten is er heel veel keus en het is belangrijk om je erin te verdiepen welke planten willen groeien in jouw tuin. Let op standplaats, vocht- en lichtbehoefte, bodemomstandigheden en de bloeitijd zodat je tuinplanten koopt waar je lang plezier aan beleeft. In mijn boek besteed ik ook aandacht aan groeivorm, stevigheid, bladkleur en -bladvorm. Zo kun je een harmonieus geheel creëren in je tuin. Balans in je tuin geeft een fantastisch gevoel. Verdiep je dus in de keuzes voor jouw tuin en geniet van wat je kunt creëren. Diversiteit en variatie maken jouw tuin interessant en inspirerend.

En sta je al in het tuincentrum of op een kwekerij lees dan altijd de plantkenmerken op de steeketiketten bij de tuinplanten. Bedenk dat kwekers vaak in tunnels kweken en zo al vroeg in het jaar bloeiende planten produceren. In jouw tuin heersen de natuurlijke omstandigheden!

Je kunt op de pagina Ik heb een cadeau voor jou op TuinHarmonie.nl aanmelden om gratis Mijn Tuindagboek te ontvangen. Deze verrassing helpt je bij de inventarisatie van jouw tuinplanten zodat je de informatie over de planten die je koopt bij kunt houden. Erg handig!

Aanbevolen boeken
Op de pagina Boeken over tuinen en planten vind je mijn keuze van boeken die ik zelf als referentie gebruik en aanbeveel. Verder is internet een heerlijke bron van informatie over planten in de tuin.

Tuin- of borderontwerp

 • Ga voor jezelf na of je voor jouw tuin het advies van een expert kunt gebruiken om  jouw tuinwensen te vertalen naar een tuinontwerp met beplantingsplan.
  Op Feng-Shui-tuin.nl lees je mijn mogelijkheden, werkwijze en tarieven. Duidelijkheid en samenwerken creëren jouw tuin tot een persoonlijke plek.
  Maak een afspraak via ik-wil-een-harmonieus-tuinplan. Nu jouw datum reserveren en straks een heerlijke tuin!
 • Heb je al een goede hoofdstructuur? Wil je alleen meer levendigheid in de beplanting?
  Kies jouw kant en klare plantenborders op kleur via Tuinverrassing.nl. Sfeervolle borders voor verschillende posities in de tuin die in elk seizoen kleur geven.
  Jouw borders worden thuisbezorgd. Je ontvangt de borderontwerpen, alle planten en een tuinadvies met aanwijzingen voor het planten en onderhouden van jouw tuinborders. Bestellen is altijd mogelijk.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinharmonie, Tuinvormgeving, Tuinweetjes, Vaste planten, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat is het verschil tussen perkplanten en tuinplanten?

 1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.