Kies jij voor een beschutte plek buiten?

Heb jij al eens overwogen om een tuinoverkapping te bouwen?

DSC02508prieel-padDe voordelen van een tuinoverkapping zijn:
• Een extra terras waar je altijd buiten kunt zitten, eten en loungen, ook als het regent, waait of minder aangenaam weer is.
• Extra ruimte om als werkplaats of voor hobbydoeleinden te gebruiken.
• Een meerwaarde en fijne toevoeging aan jouw huis en tuin.
• Tuinmeubelen hoef je niet meer op te ruimen. Alleen de kussens nog beschermen zodat ze geen ‘hangplek’ worden voor katten en andere dieren uit de buurt.
• Minder onderhoud aan de deuren, ramen en kozijnen van jouw huis op de plaats waar de overkapping staat.
• Extra isolatiewaarde aan die kant van jouw huis waardoor het in de zomer koeler en in de winter warmer blijft in huis.
• Meestal (in de achtertuin) zonder vergunning te plaatsen. Vraag altijd bij jouw gemeente even na wat de voorwaarden zijn.

Welke tuinoverkapping kies je?

1. Een houten veranda met een pannendak

Voor mij geeft deze traditionele manier van bouwen het mooiste resultaat. De houten constructie ziet er vaak stoer uit en bij klassiekere huizen en boerderijen is het een aanwinst in de tuin. Bovendien blijft het onder een pannendak meestal heerlijk koel. Realiseer je wel dat het donkerder wordt in huis. Dit type tuinoverkapping kan daardoor beter als vrijstaand element in de tuin worden gebouwd.
Kies altijd voor de uitstraling en constructie die bij jouw huis, tuin en omgeving past.

2. Een aluminium constructie met een polycarbonaat dak

Veel lichter, eenvoudiger te plaatsen (bouwpakket) en minder onderhoudsgevoelig is een tuinoverkapping die uit aluminium onderdelen bestaat. Je kunt de onderdelen in elke gewenste RAL-kleur laten behandelen. Wel leuk om een spectaculaire kleur te bedenken en daarmee een subtiel,  gewaagd of juist rustgevend accent aan jouw huis te geven.
Met een dak van polycarbonaat houd je voldoende lichtinval in huis. De platen zijn onderhoudsvrij en isolerend waardoor de warmte goed verdeeld wordt. Meestal wordt een enigszins matte plaat gekozen die het licht filtert zodat zonwering niet of nauwelijks nodig is. Bekijk zo’n tuinoverkapping in een tuin waar deze al gerealiseerd is of bij de leverancier voordat je een keuze maakt. Voel hoe warm het eronder wordt en of je dat aangenaam vindt. Plan zonwering als je vermoedt dat het toch te heet wordt in de zomer.

3. Een aluminium constructie met een dak van veiligheidsglas

Je kunt ook kiezen voor een aluminium constructie met een glazen dak. Alle licht komt er helder doorheen en afhankelijk van de zonwerendheid van het glas is het ook warmer.
Heb je de terrasoverkapping aan de zuidkant van jouw huis geplaatst dan zul je na moeten denken over zonwering. De meest effectieve en meest luxe manier is (geïntegreerde) zonwering aan de buitenkant. Je kunt er ook een zonnezeil boven hangen. Zorg ervoor dat de ophanging al op de gevel aanwezig is voordat je het glas in de overkapping plaatst en realiseer een katrolsysteem waarmee je de zonwering open en dicht kunt doen. Er bestaat ook schaduwdoek om onder de overkapping te hangen. Dit is minder effectief als je de warmte wilt weren.

Hoe bepaal je de grootte?

De grootte van jouw tuinoverkapping hangt af van de functie die je ervan verwacht. Wil je er alleen zitten? Ook eten? Loungen? Een BBQ met vrienden houden? Bepaal de grootte door jouw tuinmeubelen en accessoires neer te zetten op de plek waar de overkapping komt en meet die ruimte nauwkeurig op. Zorg voor voldoende loopruimte rond tafels en stoelen! Lees er meer over in het artikel Hoe richt jij jouw terras in?

Je kunt zelf een tekening op schaal maken of laten maken. Daar kan ik je bij helpen. De schetsservice op Feng-Shui-tuin.nl bied ik in dit geval graag online aan. We communiceren dan via e-mail. Je stuurt de plattegrond met maten, ramen en deuren van jouw huis, een goede foto van de plaats waar je de tuinoverkapping in de tuin wilt maken, vertelt me jouw tuinwensen en mailt me jouw adres. Ik zorg dan voor een tekening op schaal, maak een indeling van de leefruimte en doe er een beknopt borderadvies bij. Zo kun je gemakkelijk met de leverancier om de tafel om jouw overkapping te bespreken en te realiseren.

Hoe wordt het een natuurlijk en sfeervol deel van jouw tuin?

Zo vaak zie ik dat er weinig zorg wordt besteed aan de beplanting rondom het terras terwijl dat toch de plek is waar je veel zult verblijven. Hoe leuk is het dan om tussen vrolijke bloemen en langbloeiende planten te zitten en te genieten van vlinders en vogels.
Laat me een borderontwerp maken. Bestel hier jouw tuinverrassing-borders om het terras aan te laten sluiten bij jouw tuin. Een goed borderontwerp met een juiste beplanting van heesters, vaste planten en siergrassen zorgt in elk seizoen voor kleur en plezier. Dat beetje extra aandacht (en budget) is het echt wel waard!


PS De advertenties die je hieronder ziet, worden automatisch geplaatst en niet door mij geactiveerd of ondersteund.
De advertenties hiernaast in de rechterkolom worden wel door mij aanbevolen. Wanneer je een bestelling doet via deze links, levert dat mij een kleine vergoeding op. Zo kan ik Tuincoach Blog voor jou en jouw tuin blijven schrijven. Leuk voor ons beiden. Dank je wel als je meedoet.


Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kies jij voor een beschutte plek buiten?

  1. Jan Dijkstra zegt:

    Nu het weer warm weer is, zit ik vaker buiten. Ik merk dat ik wel een beschutte plek nodig heb, omdat ik snel verbrand. Op dit moment heb ik een houten constructie staan in mijn achtertuin waar ik een zeil overheen heb gehangen. Erg handig vind ik het inderdaad dat de tuinmeubelen daaronder kunnen blijven staan en niet telkens opgeruimd hoeven te worden.
    http://www.zeilmakerij-kolbrink.nl/

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.