Welke haag zet je om jullie nieuwe tuin?

DSC02245-tuinsfeer-Mariëtte-VerlaanVoor jonge mensen is het op dit moment gunstig om een nieuw of ander huis te betrekken. De huizenmarkt heeft een royaal aanbod en de prijzen en hypotheekrentes zijn historisch laag. Bovendien zijn er weer veel aantrekkelijke nieuwbouwprojecten, zoals in Pijnacker, Woerden en Utrecht.

Vandaar dat ik de vraag kreeg: welke haag plant ik en wat zijn de prijzen?
Ik heb dit voor jullie op een rijtje gezet met de soorten en eigenschappen van de mogelijke hagen, de groeiwijze en de snoei. Deze soorten zijn geschikt voor een (half)hoge haag op een erfgrens.

Wat je eerst nog moet weten?

 • Overleg samen met de buren of je een gezamenlijke haag wilt planten, dan kun je met elkaar besluiten om de haag op de erfgrens te planten. Bij het plaatsen van een Taxushaag is dit erg geschikt. De haag groeit langzaam en vormt een mooie groene wand. Leg dit vast in een document dat je samen ondertekent zodat er later geen discussie ontstaat en je ook aan een volgende bewoner/eigenaar van huis en tuin kunt laten weten wat de afspraken zijn.
 • Je kunt ook samen besluiten om de haag in een zig-zag-lijn aan te planten. Zo heeft ieder zijn eigen haag en is er meer groeiruimte per plant. Je kunt dan eventueel op de erfgrens een rand gaas plaatsen om huisdieren tegen te houden.
 • Ook een combinatie met een schutting of andere erfafscheiding is mogelijk. Hoge gaaspanelen kun je laten begroeien met mooie bloeiende klimplanten. Geen klimop, daar krijg je spijt van!
 • Willen jouw buren geen haag en jij wel? Plant de haag op 50 cm van de erfgrens. Dit is de wettelijk voorgeschreven afstand. De afstand voor een boom is minimaal 2 meter.
 • Een haag biedt een natuurlijke uitstraling, is duurzaam en wordt elk jaar mooier en voller. De hoogte kun je zelf bepalen en mag wettelijk hoger zijn dan een schutting. Bovendien verdeelt een haag de wind beter dan een schutting, filtert fijnstof en waait niet om.
 • Koop haagplanten die ongeveer 2/3 van de gewenste haaghoogte hebben.
 • Je kunt verschillende hagen toepassen en bijvoorbeeld een gemengde vogel- of vlinderhaag onderdeel maken van jouw tuinborder. De hagen hebben verschillende kleuren groen en elk een andere uitstraling en winterbeeld. Ze hoeven niet rondom hetzelfde te zijn.
 • Hagen en bomen plant je het beste in het najaar. Dan gaan de planten in rust en verdragen ze het verplanten het beste. Het regent vaker en de wortels vinden nog gemakkelijk hun weg.
 • In het najaar van november tot april worden haagplanten met kale wortel geleverd. De prijzen zijn dan het gunstigst en bovendien zijn ze dan, zonder pot en kluit, gemakkelijker te vervoeren.
 • Voor een losgroeiende gemengde haag heb je 3 à 4 planten per strekkende meter nodig. Voor een strakke opgaande haag 4 à 5 planten.
 • Begin met een goede bodem! Zorg in de hele tuin voor een goede tuinaarde vermengd met compost of bij een tuin op klei- of leemgrond voor een luchtige bodem met voldoende drainage door gewone tuinaarde of wat zand toe te voegen.
 • Plant de haag in een wortelstimulerende bodemverbeteraar.
 • Geef na het planten altijd overvloedig water en blijf dit in droge perioden doen.
 • Besluit of je een snel of langzaam groeiende haag wilt. Uiteraard zul je een snelgroeiende haag vaker moeten snoeien. De snoeimaand voor hagen is juni (na de langste dag) met soms nog een tweede snoeimoment half oktober.
 • Sommige hagen hebben rode of zwarte bessen waar vogels dol op zijn en die giftig zijn voor mensen. Leer kinderen om geen bessen te plukken van hagen die als erfafscheiding dienen.
 • Een haag geeft privacy, biedt nestgelegenheid aan vogels en dient als achtergrond voor andere beplanting. In een tuinontwerp worden jouw wensen, hagen, paden, terrassen, tuinborders en planten op elkaar afgestemd.

Een overzicht van de verschillende hagen

Haagsoort
Aantal
planten
per  meter
Winterbeeld
Hoogte bij aankoop
Groeiwijze/
groei per jaar
Richtprijs per plant kale wortel
Beuk
4-5
bruin blad/
open
100 – 125 cm
opgaand/
30 – 60 cm
€ 1,15
125 – 150 cm
€ 1,70
Liguster
5
half-groen/
luchtig
60 – 80 cm
opgaand/
30 cm
€ 1,00
60 – 100 cm
€ 1,70
Taxus
4
donkergroen/
dicht
30 – 50 cm
opgaand/
langzaam
€ 1,95
100 – 125 cm
€ 9,95
Hulst
5
donkergroen/
stekelig/
bessen
60 – 80 cm
opgaand/
langzaam/
15-20 cm
€ 2,25
Vogelhaag
3-4
kaal/bessen
60 – 100 cm
gemengd/
breed/snel/
matig snoeien
€ 1,50
Genoemde prijzen en maten zijn richtprijzen voor 2016. Vraag een offerte en extra informatie aan als je de planten voor jouw/jullie haag wilt laten bezorgen.
Bestel samen met jouw buren en help elkaar bij het planten. Gezellig en… hoe groter de aantallen, hoe voordeliger.

Een tuinontwerp met beplanting voor een tuin waarin jij je thuis voelt

Feng-Shui-tuin-Woerden-2016De hagen of schuttingen, die je kiest, maken natuurlijk onderdeel uit van de gehele tuin. Het is weliswaar de buitenkant waar je het eerste aan denkt, toch is het verstandig om jouw tuin in zijn geheel te (laten) ontwerpen. Zo weet je welke keuzes je gaat maken en dat komt ten goede aan de uiteindelijke beleving en uitstraling,

Je maakt, samen met de ontwerper, weloverwogen keuzes voor materialen, planten, bomen en let op kwaliteit, aanleg en uitvoering en niet te vergeten jouw budget.
Je laat immers ook geen huis bouwen zonder een gedetailleerde ontwerptekening en een beschrijving van de gebruikte materialen en installaties. De vormgeving van jouw huis is innerlijk en uiterlijk op elkaar afgestemd en dat is in jouw tuin, waar je een prettige harmonieuze sfeer wilt creëren, net zo belangrijk.

Voor de tuin heb je een compleet tuinplan nodig, een harmonieus tuinontwerp met een passend beplantingplan en een algemeen tuinadvies met groei- en onderhoudstips voor jouw tuin. Wil je zo’n uitgebreid ontwerp waarmee je zelf jouw tuin kunt aanleggen? Kijk op Feng-Shui-tuin.nl voor de werkwijze en tarieven voor jouw tuin. Hier lees je ook over de andere mogelijkheden van mijn tuinatelier, zoals de schetsservice en een borderontwerp.

Op Tuincoach Blog en TuinHarmonie.nl lees je over tuinen waar ik creatief bij betrokken ben geweest. Enthousiast!!! Samen maken we een sfeervolle, boeiende en bloeiende tuin  die past bij jouw tuinwensen, omgeving en leven in de natuur. Word je daar blij van! Ik ontmoet je graag.

Veel tuinplezier.

Een reactie waardeer ik zeer!
Stel je een vraag. Je krijgt een vakkundig antwoord.

 

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Heesters en hagen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinvormgeving, Tuinweetjes, Vogels in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Welke haag zet je om jullie nieuwe tuin?

 1. Pingback: 7 prachtige alternatieven voor kale aangetaste buxushagen | Tuincoach Blog

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.