7 eigenzinnige tips voor jouw budgettuin

planten-plezier-tuinharmonie-geluk-MVJe hebt een tuin, woont in een  heerlijk huis, houdt van tuinieren of wilt er wel eens mee beginnen. Je houdt van een uitdaging en vindt het een sport om het op jouw manier te doen. Je wilt niet veel geld maar wel tijd en aandacht besteden aan het vormgeven en inrichten van jouw tuin.
Wat doe je dan?

Ik geef je mijn 7 eigenzinnige budgettips om van jouw tuin een natuurlijke, frisse en prettige plek te maken waar jij geniet van de natuur en jij je kunt ontspannen.

 1. De basis: Wat is er al aanwezig in jouw tuin?

  Meestal is er wel gras of een terras aanwezig en zijn er een aantal volgroeide heesters zoals een hortensia of skimmia. Maak een lijst van de aanwezige planten. Dit is de basis voor jouw nieuwe ontwerp. Let ook op bloemen en blad van vaste planten en op bloembollen. Maak hier ook een lijst van. Je kunt gratis Mijn Tuindagboek downloaden en dit gebruiken om alle aanwezige planten, heesters en bomen in beeld te krijgen. Lees op TuinHarmonie.nl over tuinbeleving en Feng Shui. De pop-up voor Mijn Tuindagboek verschijnt dan vanzelf.

 2. De vormgeving: Hoe lopen de paden in jouw tuin? Welke bestratingsmaterialen kun je hergebruiken of (gratis) in jouw buurt verzamelen?

  Er zijn altijd mensen die hun terras of tuinpad vervangen door een ander materiaal. Kijk of jij dat kunt hergebruiken. Bedenk dat nieuwe bestrating vaak kostbaar is en de nieuwe uitstraling niet altijd een aanwinst is in het beeld dat je voor ogen hebt met jouw sfeervolle tuin. Een beetje doorleefd en ruw past vaak beter in een weelderige tuin.

 3. Het werk: Wat ben jij bereid te doen voor een fijne tuin?

  Bij een rijk beplante tuin denken mensen het eerst aan “dat is veel werk!” Niet dus! Hoe meer beplanting en hoe minder zwarte aarde, hoe meer genieten in elk seizoen en hoe minder werk. Op Tuincoach blog lees je bijvoorbeeld over mulchen en andere tuinweetjes die jouw leven als tuinier ondersteunen en gemakkelijk maken.

 4. Het plan: Wat wil jij ervaren in jouw tuin? Hoe pak je dat aan?

  Maak een ontwerp, een beplantingsplan en een plan van aanpak. Je zult merken dat je op die manier veel gemakkelijker stap voor stap jouw droomtuin realiseert. Je kunt immers op aanbiedingen letten en materialen, zaden, stekken en planten van bevriende tuiniers krijgen. Breng tijdens je vakantie eens een paar mooie stenen of schelpen mee. Zo maak je jouw tuin persoonlijk en beleef je jouw herinnering aan een heerlijke vakantie opnieuw.

 5. De uitvoering: Werk volgens jouw plan en geniet van het proces.

  De natuur neemt zijn tijd om alles wat nodig is te realiseren. Gun jezelf ook dit proces. Het hoeft niet allemaal meteen af te zijn. Laat het ontstaan en groeien. Begin met de basis, zoals paden en terrassen, en vul alles met aandacht, zorgzaamheid en geduld verder in. Een goede methode om een onkruid-explosie in je borders te voorkomen, is het neerleggen van karton. Verwijder alle onkruid. Bedek de hele border met een laag karton. Na een paar weken kun je er planten doorheen zetten op de plekken waar je al beplanting wilt zetten. Onder het karton gaat het onkruid dood door gebrek aan licht. Het karton houdt water vast en vergaat langzaam. Vind je het niet mooi om te zien, bedek het dan met een laag compost en afgevallen blad.

 6. Het genieten: Ja, dat begint eigenlijk al meteen wanneer je overdenkt hoe je jouw tuin wilt gaan maken.

  Lees boeken, bekijk tijdschriften, ga op tuinbezoek en ontdek waar jij blij van wordt. Vraag hulp en advies om je te helpen om jouw tuin te realiseren. En heb je behoefte aan een professioneel plan, kijk dan eens op Feng-Shui-tuin.nl en laat mij een passend ontwerp maken. Hoe waardevol dat is, ontdek je pas als je beseft hoe ik mijn passie en kennis voor jou inzet. Ook ik zal rekening houden met jouw tuinbudget, kan je de juiste planten adviseren en hou enorm van hergebruik. Wat is er al goed in jouw tuin? En hoe maken we het sfeervoller en meer passend bij jou en jouw tuinwensen? Ik help mensen met tuinwensen aan een tuin die plezier, inspiratie en energie geeft.

 7. Zorg en aandacht: Besteed elke dag tijd in jouw tuin.

  Plukbloemen_20160727_Tuinharmonie-MVLoop door jouw tuin, ook als het regent, en kijk wat er groeit en bloeit. Geef water als dat nodig is (vooral net na aanplant). Pluk onkruid met de hand (hou vol) en gooi het bij het groenafval.
  Zet bloemen, die omgevallen of teveel zijn, in een vaas. Je maakt heel eenvoudig een prachtig boeket van zomerbloeiende vaste planten, een enkel siergras en een gesnoeide tak van een mooie heester. Experimenteer, want niet alles lukt of is geschikt.
  Beleef jouw tuin in volle glorie en stuur bij waar jij dat nodig vindt. Ontdek dat groene vingers echt geen geheim zijn. Mijn visie en heel veel praktische inspiratie lees je in het persoonlijk geschreven unieke tuinboek: Harmonie in jouw tuin met Feng Shui. Ervaar plezier, inspiratie en energie.

Extra weetje: De betekenis van eigenzinnig in een publicatie van Phil Kleingeld voor ondernemers door een collega-schrijver en creatieveling, grappig. Toeval bestaat niet! Zijn boek Klant en Service staat zelfs bij mij in de boekenkast. Nog maar eens lezen…

 

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Buiten spelen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinvormgeving, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.