Tuintrends: Harmonie, Balans en Energie

tuintrends, stijltrends, tuinharmonie, tuincoach, marietteDe thema’s Harmonise, Equalise en Energise zijn mij op het lijf geschreven. “Geniet van leven, energie en kleur in jouw tuin!” is mijn visie en onderstreept mijn ambitie en aandacht voor jouw gezonde levende tuin, de natuur in het landschap en in alle seizoenen en de wens om jou te laten genieten in een natuurlijke, kleurrijke, harmonieuze, ‘groene’ leefomgeving.

Met Feng Shui is het mogelijk om een tuin te creëren die aan deze thema’s en aan jouw persoonlijke tuinwensen voldoet. Je wilt immers een tuin waarin jij je prettig voelt, die je plezier en energie geeft, die aansluit bij jouw levensstijl en die in elk seizoen harmonieus aanvoelt. Is die persoonlijke benadering van de tuin nieuw voor jou? Realiseer jij je wel dat je een tuin bezit die enorm waardevol is of kan zijn in jouw leven en gezondheid?

“Life is a garden.
Grow the flowers you love.”
~ Mariëtte Verlaan

Tuinbezitters die geen duidelijke tuinwensen hebben, laten zich verleiden door ontwerpers en hoveniers om er een soort ‘instant steentuin’ van te maken. Levend begraven in een hoekige, levenloze nieuwbouwomgeving. Ja, dat klinkt bot. Sorry, het gaat me zó aan het hart. Wie wil er in zo’n troosteloze, niet uitdagende omgeving wonen, werken en leven? Deprimerend, slecht voor de eigen energie, saai in de omgeving, duur en uiteindelijk ook nog enorm veel onderhoud, al lijkt het zo lekker schoon in het begin.
Geen groene planten, geen bomen, grijs grind en grijze of zwarte tegels maken mij somber. Wat is het effect op jou? Bekijk jouw voortuin eens met andere ogen. Wat zou je er willen zien en ervaren? Bloemen, dan komen er vast bloempotten of een bloembak. Goed, ja, een mooi begin. Daar worden jij en ik al vrolijker en blijer van. We houden immers allemaal van een prachtige vaas met bloemen op tafel. Dat kan buiten in jouw tuin ook!

Plant een tuin!

Toch is er een nog betere en meer natuurlijke oplossing dan bloemen in vazen en planten in bloempotten. Zet de planten in de aarde. Dat geeft sterkere planten en vraagt bovendien veel minder zorg en minder water.
Ruim het grind op en laat er een mooie plantenborder ontstaan met een goede selectie van kleine (groenblijvende) heesters en bloeiende vaste planten. Vaste planten komen elk jaar voller en mooier terug. De heesters geven een stevige structuur en trekken vogels aan in jouw kleurrijke tuinborder.
Verder is het gezond om je handen uit de mouwen te steken, de aarde van dichtbij te ruiken en jouw tuin met eigen handen vorm te geven. Als je het zelf doet, raak je betrokken bij het resultaat en daar haal je veel voldoening uit. Ik raad je mijn boek aan waarin ik plantenlijsten geef van mijn favoriete planten voor tuinen en tuinborders in de zon, halfschaduw en schaduw. Die plantenlijsten maken dit boek uniek. Hét Westerse Feng Shui tuinboek waarmee je jouw tuin met aandacht zelf kunt vormgeven en inrichten. Bestel het nu!

Waarom tuintrends?
“Het huidige intensieve tijdperk schudt ons wakker en onze maatschappij verandert in korte tijd ingrijpend. Langzaam dringt het besef door dat we ons gedachtengoed moeten bijstellen om onze eigen blik aan te passen. We krijgen het gevoel dat we verscheurd worden tussen onze oude denkbeelden en de nieuwe denkkaders die de wereld van ons vraagt.” De tijdgeest vraagt om bewustzijn en meer beleving van ‘groen’. Wonen en werken in een groene omgeving is broodnodig, geeft rust, vertrouwen en beweging en is uitermate gezond. We hebben er in de maatschappij en ons leven nieuwe spelregels voor nodig en gaan op zoek naar evenwicht en waarheid.

De drie stijltrends sluiten aan bij de tijdgeest: Harmonise, Equalise en Energise. De campagne van de groenbranche hanteert Engelse termen om ook de consument in de internationale bloemen- en plantenmarkt te kunnen informeren. Nederland heeft immers een internationaal geroemd bloemen- en plantenimago. Op tuinontwerpgebied zijn er veel bekende Nederlandse ontwerpers en architecten die over de hele wereld prachtige parken en tuinen laten ontstaan. Sommige werken zelfs vanuit een holistische visie aan projecten waarin de gebouwde omgeving, de natuur, de culturele belevingswaarde en het landschap een harmonieuze eenheid vormen. Holistisch is het wanneer we iets bekijken als geheel, als een geheel systeem, als een samenhang in verbinding met elkaar. Dat zouden meer ontwerpers moeten doen. Vanuit samenwerking en vanuit ieders expertise en relatie met het project, kunnen veel meer kansen benut worden, is de individuele betrokkenheid groter, worden maatschappelijke belangen meegewogen en ontstaat er meer draagvlak voor duurzaam ontwerp en beheer.

Drie stijltrends voor tuinen

Aafje Nijman heeft als trendwatcher deze Groenbranche stijltrends geformuleerd. De onderstaande tekst is overgenomen uit een publicatie van FloraNews.

Harmonise
De behoefte aan waarheid en vertrouwen is door misleidende ervaringen groter dan ooit. Fact checking is daardoor verheven tot volkssport; we willen alles met zekerheid weten over de wereld. Zintuiglijke beleving wordt daardoor ontzettend belangrijk. Dit uit zich in persoonlijke rituelen waarbij we ons opladen aan de natuur. Plekjes waar we ons kunnen terugtrekken en de natuur om ons heen kunnen voelen, zijn belangrijk. We omringen ons met bloemen en planten die een symbolische functie hebben. Natuurlijke, ronde vormen laten ons tot rust komen. Typerend zijn de natuurlijke patronen en dessins, afgeleid van bloemen en planten. Groen staat centraal binnen het kleurenpalet met daarnaast positieve en rustige kleuren als lichtgeel en accenten van roze en lila.

Equalise
De disbalans in de wereld maakt duidelijk dat normen moeten worden bijgesteld om evenwicht te herstellen. In al het geweld is de menselijke maat kwijtgeraakt die juist zorgt voor begrip en verbinding. Als tegenreactie sluiten we ons af voor het grote en focussen we op iets dat klein en vatbaar is. In en rond huis staan kleine bloemen en planten op een voetstuk; ze krijgen een gelijkwaardig status aan alle andere producten. In de tuin uit het zich in een afwisseling van levend groen en dode materialen. De combinatie van diverse ongebruikelijke materialen en een mix van romantische kleuren en felle kleuren creëren een nieuwe harmonie. Zowel vrouwelijke bloemdessins als mannelijke minimalistische dessins met kleine ruitjes en streepjes, zijn belangrijk.

Energise
We maken ons op voor de nieuwe vooruitgang na de crisis, de energie is voelbaar. Fit zijn en daadkracht uitstralen is het nieuwe credo. Persoonlijke data worden een nieuw betaalmiddel en daarmee ontstaat een nieuw elan waarbij we als energiek en innovatief gezien willen worden. Als gevolg daarvan wordt groenbeleving steeds meer gezien als ultieme leverancier van zuurstof en daarmee leverancier van energie en levenskracht. Uit alles straalt een winnaarsmentaliteit waarmee we laten zien dat we de wereld aan kunnen en fit en actief de nieuwe tijd in gaan. We creëren een ontspannen en toch actieve plek door fris, krachtig en functioneel met elkaar te combineren. Dat is te zien in krachtige, strakke bloem- en bladvormen, in opvallende kleurbanen. Energieke kleuren in combinatie met een lichtere of vergrijsde tint staan hierin centraal. De strakke, geometrische materialen en dessins hebben sportverwijzingen zoals strepen, stippen en honingraadstructuur. [bron: FloraNews.com]

Tuintrends toepassen: wat past bij jou?

Mijn vertaling van de tuintrends plaats ik graag in een voor jou praktisch kader. Ik geef je een handreiking zodat je er jouw tuinbeleving van kunt maken. Wat vind jij belangrijk? Hoe creëer jij jouw tuin voor plezier, inspiratie en energie? Ik help je daarmee graag op weg. Lees alle inspiratie in mijn boek waarin je, naast mijn visie op Feng Shui voor de tuin, de toepassing en een volledige tuinontwerpstrategie, ook een helder stappenplan, voorbeelden en praktische tuininformatie vind.

Allereerst en bovenal gaat het om jouw tuin en tuinwensen.

Denk er eens over na hoe je energie kunt krijgen van dat lapje grond dicht bij jouw huis, jouw rijke bezit dat tuin heet. De onderstaande vragen helpen je met de overweging wat je met jouw tuin wilt en kunt doen:

 1. Welke uitstraling heeft jouw voortuin?
 2. Welke uitstraling heeft jouw achtertuin?
 3. Is het naar jouw zin? Wil je iets veranderen?
 4. Heb je het budget en neem je de tijd om die verandering door te voeren?
 5. Heb je voldoende kennis om een plan van aanpak te maken?
 6. Heb je voldoende kennis om de juiste planten op de juiste plek te kiezen? Maak op papier een plantenkeuze voor elke border en leg die even weg. Zo kun je laten bezinken hoe de planten met elkaar combineren en wat het effect in alle seizoenen zal zijn.
 7. Hoeveel energie wil je in jouw tuin steken? Sluit dat aan bij het gewenste tuinresultaat?
 8. Heb je het er voor over om in de eerste drie jaar tijdens het groeiseizoen elke week even in jouw tuin actief te zijn? Bijvoorbeeld 10-30 minuten om wat opschietend gras en onkruid met de hand te verwijderen. Met wat geduld en een goede beplanting is dat na drie jaar nauwelijks meer nodig.
 9. Kun jij jouw focus houden op het resultaat? In welke tuin wil je zitten? Eten? Genieten? Om je te helpen met die focus heb ik de eCourse Jouw levendige groene tuin gemaakt die je een 5 stappenplan biedt waar je snel en praktisch resultaat mee bereikt in jouw tuin. Doe mee! Volg deze eCourse en leer Hoe je in 5 stappen jouw tuin veel groener, gezonder en kleurrijker maakt. Geniet van een aantrekkelijke bonus en van jouw tuin!
  eCourse, planteentuin, workshop, tuin, tuinieren, tuinontwerpWil jij zelf aan de slag en specifieke online begeleiding met jouw tuin? Je zult de energie ervaren van een volledig nieuwe tuinbeleving waarin jij en het samenwerken met de natuur in jouw tuin de hoofdrol spelen. Goed… begin dan nu met deze eCourse Jouw levendige groene tuin. Meld je aan voor de online Workshop Plant een tuin! en ontvang gratis de eCourse Jouw levendige groene tuin. Heb jij voldoende motivatie en zin om aan jouw tuin te werken? Ben je het helemaal zat om naar een saaie, troosteloze tuin te kijken? Wil je meer bloemen, groen en kleur? Via de eCourse en online Skype gesprekken ontdek je wat je in jouw tuin kunt doen om er een heerlijke plek van te maken en blijf je gemotiveerd en enthousiast van jouw tuin genieten.

Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – Ervaar plezier, inspiratie en energie

tuinboek, tuinharmonie, feng shui, tuinMijn visie is kleurrijk, stap voor stap en helder gericht op wat bij jou, jouw tuin en jouw leven past. Zo is mijn boek geschreven, zo ontwerp ik tuinen en borders en zo bruist ook de nieuwe eCourse van energie en enthousiasme.

Het boek inspireert je om de mogelijkheden van jouw tuin te ontdekken vanuit wijsheid, inzicht en kennis.
Jouw aandacht, bewustzijn, creativiteit en inspiratie worden gevoed. Het boek geeft je een op natuur, gezondheid, tuin en landschap gericht perspectief en laat zien hoe je naar jezelf, jouw tuin en leefomgeving kunt kijken. Ervaar plezier, inspiratie en energie.

Een compleet boek als bron waaruit je put en dat je helpt om eigen keuzes te maken die jou (en jouw tuingenoten) ondersteunen in jouw tuin en levensstijl. Het gaat erom dat jij blij bent (of wordt) met jouw (jullie) tuin en volop geniet van wat die plek jou (jullie) in het leven te bieden heeft!
Daarom heb ik mijn boek en de eCourse geschreven. Zo maken we ieder op onze eigen manier onze leefomgeving groener, kleurrijker en leefbaarder. Samen blij.
De toekomst is nu!

Bestel Harmonie in jouw tuin met Feng Shui en ervaar het zelf
Voor € 35,- plus verzendkosten heb je een uniek en compleet Feng Shui tuinboek in handen zoals nog niet eerder in Nederland op tuingebied is verschenen. Overtuig jezelf en creëer jouw tuin voor plezier, inspiratie en energie. Meer info op TuinHarmonie.nl

Promoot Tuincoach Blog
Spreekt deze publicatie jou aan en kun je er iemand anders blij mee maken? Deel Tuincoach Blog met jouw vrienden en familie.
Je kunt van de links hieronder gebruik maken. Dank je wel.

Wil je elke maand TuinInspiratieMail ontvangen? Meld je aan op de e-maillijst van Plant een tuin en ontvang direct het in 7 stappen klaar tuinplan.


(Advertenties onder dit gedeelte van de pagina worden automatisch vertoond en zijn niet door mij geplaatst. Abonnees van Tuincoach Blog en ingelogde gebruikers zien ze niet.)

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Tuintrends: Harmonie, Balans en Energie

 1. Pingback: Hart voor je tuin | Tuincoach Blog

 2. paula5821 zegt:

  Hallo Mariëtte, geweldig wat je schrijft en daarbij inhaakt op de tuintrends. Ik ben al jaren niet blij van Aafje en haar tuintrends, wat een negatieve tekst en dan de link naar planten. Door mijn aderen stroomt groen bloed en hou heel veel van tuinieren, maar Aafjes tekst doet helemaal niets met mij. Jouw tekst daarentegen doet mij heel veel goeds en door jou voel ik me gemotiveerd om met groen en planten bezig te zijn. Dank hiervoor!!! een warme groet van mij. Paula Leenders

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.