Regenpijp afkoppelen voor een gezonde groene woonomgeving

Foto: Kronsberg, Hannover, Germany © Atelier DreiseitlWater! Soms teveel en dan weer te weinig. De seizoenen spelen ermee en geven ons water zoals het uitkomt. Het weer blijft grillig en onvoorspelbaar.
Wereldwijd is water een probleem waar we op grote en op kleine schaal, soms ook indirect, allemaal mee te maken hebben. Voor ons land zijn zowel wateroverlast als verdroging problematisch.

Deze factoren samen met de klimaatverandering en de grootschalige regulering van de grondwaterstanden brengt schade toe aan het leefmilieu, landbouwgebieden, gebouwen, bomen, plantsoenen en de infrastructuur in de stad. Ook de luchtkwaliteit komt erdoor in het gedrang. Als de overlevingskansen voor de groene structuren bedreigd worden, wordt ook de natuurlijke ventilatie in de woonomgeving bedreigd.

Strategisch aangeplant groen  is essentieel in woonwijken en langs wegen. Stadsparken en grote groene gebieden zorgen voor fijnstofopvang, luchtzuivering, waterinfiltratie en verkoeling. Vandaar dat ik opnieuw een pleidooi schrijf dat de aandacht vestigt op meer ruimte voor groen en water. Start in jouw tuin en inspireer jouw buurt!

Oorzaken en gevolgen van wateroverlast (en verdroging)

 • Capaciteitsproblemen van rioolsystemen – zorgt voor wateroverlast in wijken. Sommige wijken zijn op voormalige landbouwgronden gebouwd en kunnen de seizoensneerslag niet aan.
 • Verdroging in het landschap – wordt gezien als een nog groter probleem dan wateroverlast. Schade aan de natuur door grondwatertekort heeft enorme gevolgen voor voedselproductie en drinkwater. De kwaliteit van ons drinkwater en voedsel worden negatief beïnvloed. Inheemse planten, vlinders en insecten zijn met uitsterven bedreigd. Door lage waterstanden en extreme verdroging ontstaan scheuren in de bodem en kunnen (veen)dijken bezwijken.
 • Verharding en bestrating in steden – tuinen komen onder water te staan en water stroomt de huizen binnen. En ook het tegenovergestelde effect is op zijn zachtst gezegd hinderlijk; bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen ontstaat op terrassen en pleinen ‘hittestress’. Mensen, dieren, bomen en planten hebben het dan letterlijk ‘benauwd’ en functioneren minder goed.

Wat is er nodig?

 • Wateropvang en betere verspreiding van water
 • Een stabielere grondwaterstand
 • Meer diversiteit in de natuur in de omgeving van water
 • Meer en beter passende beplanting op pleinen, langs wegen en in woonwijken
 • Stimulans en educatie “Tegel eruit, plant erin!

Wat kun jij doen om wateroverlast in jouw tuin te voorkomen?

 • Minder verhardingsoppervlak – Gras met daaronder een infiltratiemat is een nieuw concept en kwam ik tegen via Facebook. Kijk op mijn tijdlijn om er meer over te lezen. De infiltratiemat werkt tweeledig. Enerzijds is de mat doorlatend genoeg om hevige regenval door te laten en anderzijds functioneert ze in haar kern als een waterbuffer die in droge perioden geleidelijk weer vocht afgeeft aan het gras. Je kunt ook kiezen voor een bloemenweide die je veel minder hoeft te maaien.
  Een ander punt is dat gras of onkruid in de voegen tussen tegels een grote frustratie en veel werk. Maak er een voordeel van door de tegels expres uit elkaar te leggen zodat er een strook gras kan groeien.
 • Regenpijp afkoppelen – Loek Gorris, ecologisch hovenier, heeft al in 2005 een speciale zinken pijp met een klep laten maken die aangesloten kan worden op een regenpijp. Met deze regenpijp-onderbreker kun je het water naar een gewenste plaats laten stromen of weer gewoon terug de regenpijp in. Loek is een meester in het maken van  natuurlijke vijvers met beplante stapelmuren uit hergebruikt bestratingsmateriaal en steenpuin. Ga eens kijken in zijn showtuin in Zutphen.
 • Vijver met moeras – Door een vijver te kiezen waarbij het waterniveau mag fluctueren, kun je genieten van een ruige oeverbeplanting.
 • Wadi – Een wadi dient als tijdelijke buffer- en infiltratiezone voor regenwater. De foto bij dit artikel  laat een prachtig voorbeeld zien van een wadi in een woonwijk.
 • Waterloop – Op de website van Vroege Vogels zie je een voorbeeld van een levendige waterloop voor kinderen en dieren en lees je welke capaciteit je nodig hebt voor de waterberging in jouw tuin. Spelen met water is altijd leuk.
 • Regenton – Eenvoudig, efficiënt en duurzaam. Regenwater is rijk aan mineralen en daardoor erg geschikt voor de meeste (kamer)planten. Sommige gemeenten geven een subsidie op de aankoop van een regenton.
 • Een groene tuin – Kies voor meer groen, plantenborders en een grotere diversiteit aan vaste planten, heesters en bomen. Met goed ontwerp en een weelderig beplantingsplan kun je de bovengenoemde negatieve effecten van wateroverlast, luchtkwaliteit en hittestress in jouw tuin beheersen. Goed voor jouw gezondheid en bovendien genieten van kleur en sfeer in elk seizoen!

Lees ook: De 10 meest gemaakte fouten in tuinen

PS. Advertenties onder deze pagina worden automatisch door WordPress getoond en zijn niet door mij geplaatst. Abonnees van Tuincoach Blog en ingelogde gebruikers zien ze niet.
De banners en tekstverwijzingen in de rechterkolom beveel ik van harte aan. Klik erop als je iets nodig hebt voor jouw tuin. Zo ontvang ik een kleine bijdrage die mij helpt om Tuincoach Blog te kunnen blijven schrijven. Dank je wel.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Buiten spelen, Hoe doe je dat?, Natuur als inspiratiebron, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Water in de tuin, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.