10 keer sfeer op jouw terras

tulp-princes-irene-sfeertuin-MVBeschouw jouw tuin zoals je dat met jouw huis zou doen, dan kun je buitenshuis net zo’n fijne sfeer ontwerpen als binnenshuis. Binnen en buiten zijn qua vormgeving en inrichting niet wezenlijk anders. In de tuinarchitectuur worden immers ook de termen bodem, wanden en dak gebruikt om tuinbeleving en sfeer in vormgeving te beschrijven.

In deze publicatie vertel ik je over de toepassing van bodem, wanden en dak om sfeer te creëren op jouw terras. Ik geef je graag mijn 10 tuinontwerptips.

1. Ligging en zon
Kies voor de positie van jouw terras een plek waar de zon het meest of in elk geval lekker kan schijnen. In Nederland kun je er vooral in het voor- en najaar enorm veel plezier van hebben als je de eerste (en laatste) warme zonnestralen op je lijf kunt opvangen. Heb je meer ruimte in jouw tuin, kies dan ook een plek waar je in de beschutting van een boom of haag kunt zitten. De boom filtert het zonlicht, de haag laat een fris windje door en zorgt zo voor een heerlijke schaduwplek op een hete zomerdag. Deze 2 terrassen zijn in mijn tuinbeleving onmisbaar. Kies wat bij jouw tuinwensen past.
2. Ruimte
Het terras waar je het meeste zit en eet mag best een behoorlijk formaat hebben. Denk aan een oppervlakte van minimaal 3×4 m zodat je rondom een tafel met stoelen nog voldoende loopruimte overhoudt. Het 2e terras mag wat kleiner zijn mits het past bij de functie die je daar wilt realiseren. Ik denk dan aan bijv. ruimte voor een deckchair, een hangmat, een beschutte werkplek of een zitplek voor twee personen. Lees ook Zitten, eten en ontmoeten.
3. Beschutting en privacy
Je wilt zitten op een terras waar je niet gehinderd wordt door m.n. geluid en wind. Kies een plek waar je ongehinderd een gesprek kunt voeren. Kijk of je jouw terras zo kunt aanleggen dat het niet grenst aan het terras van de buren. Het is ook prettig als het terras niet direct ook de doorgangsruimte is naar een deur, poort of ander deel van de tuin.
4. Achtergrond en materialen (hoge wanden)
Plaats een haag, een muur of een schutting om minimaal aan twee zijden beschut te zitten. Als je aan een zijde een muur hebt, geeft dat extra stevigheid en absorptie van warmte. Een haag geeft een luchtige achtergrond waar de wind gemakkelijk doorheen waait.
Voor het materiaal van een schutting zijn er veel variaties zoals hout, metaalkorven gevuld met stenen of gaas begroeid met (bloeiende) klimplanten. Realiseer je het gevoel dat deze verschillende materialen bij je oproepen en kies wat jou een prettige beleving geeft. Hout is warm en natuurlijk, metaal en steen zijn hard en gaas met klimplanten is levendig, luchtig en doorlatend.
5. Vormgeving en Bestrating (bodem)
Vaak is een terras vierkant of rechthoekig. Je hoeft die vorm niet te benadrukken en kunt ook kiezen voor een cirkel, halve cirkel of ovaal in de bestrating. Bekijk welke speelse vorm je kunt toepassen zodat jouw terras ook zonder meubelen interessant is.
6. Meubelen en inrichting
Pas jouw tuinmeubelen aan, aan de grootte en mogelijkheden van jouw terras. Of ontwerp jouw terras rond jouw meubelen. In de tuin kun je dat gemakkelijker doen dat in huis. Je kunt vaak zelf de grootte van de ruimte bepalen. Lees dit artikel als je meer wilt weten over de benodigde maten op jouw terras.
7. Bloemen en planten (lage wanden)
Plan een bloemen- en plantenborder rond jouw terras. Kies voor elke border een mix van kruiden, heesters en bloeiende vaste planten waarbij je vooral let op standplaats, bloeitijden en bladvormen. Bestel kant en klare Tuinverrassing borders of een speciaal voor jou op maat gemaakt Tuinverrassing borderontwerp als je zelf niet de tijd wilt investeren in de juiste planten en combinaties voor jouw tuinborders. Nu is de perfecte tijd om je erin te verdiepen en keuzes te maken. Dan kun je straks elke dag genieten van een bloemenzee in de directe omgeving van jouw terras en in jouw tuin.
8. Kleur en leven in jouw tuin
Welke kleuren spreken je aan? Maak je terras gezellig met bloemen, kussens, een tafelkleed, een bloempot met tulpen of viooltjes. Plaats een vogelvoederhuis en een vogeldrinkschaal om vogels te lokken. Zet een plukbloemenboeket uit jouw tuin in een stevige vaas op tafel en lok vlinders.
9. Geborgenheid en kader (dak)
Laat de achtergrond van jouw terras begroeien met klimplanten, een geurende roos, een druif of een groenblijvende kamperfoelie. Vaak adviseer ik om een pergola of kader te plaatsen als begrenzing in de lucht. Door een plafond te creëren schep je geborgenheid. Een eenvoudige pergola of balkenframe is heel effectief. Je kunt de staanders laten begroeien met bijv. Akebia of Clematis. Liever geen klimop vanwege de snelle, onophoudelijke en vooral ruimte-verslindende groei.
10. Ontspanning en rust
Hoe ervaar jij tijd en ruimte? Neem jij regelmatig de tijd om te gaan zitten en te genieten van jouw tuin en terras? Dat is immers waarom je deze plek in de tuin gemaakt hebt. Doe je ogen dicht en geniet van de zonnestralen op jouw gezicht, drink een kop koffie of thee uit eigen tuin, lees een boek, pak een haakwerk of quilt en ga lekker naar buiten. Met een half uurtje buitenlucht ben je weer helemaal opgeladen en kun je jouw focus weer op andere taken leggen.

Feng Shui, beleving, karakter en intuïtie
Feng Shui houdt rekening met de natuur en de seizoenen en gaat over het creëren van harmonie in onze woonomgeving. Hoe richt je jouw huis, werkplek of tuin in zodat jij en jouw partner/gezin zich er prettig voelen en jullie er jezelf kunnen zijn. Dat is waar Feng Shui inzichten voor geeft. Geen kant en klaar recept maar handvatten gebaseerd op ervaringen in de natuur en het ons omringende landschap.

In mijn beschrijvingen en ontwerpen speelt Feng Shui altijd een onbewuste rol. Noem het intuïtie, gevoel, bewuste aandacht voor schoonheid en harmonie in de natuur, het landschap en de leefomgeving. Het karakter van elke energie en de beleving ervan is inmiddels ingeslepen. Ik help je er graag mee en ik raad je zeker aan om mijn boek te lezen als je jouw persoonlijke karakter, smaak en tuin wilt ontdekken en vormgeven.

Het boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inpsiratie en energie‘ is er op gericht om je bewust jouw omgeving te laten waarnemen en specifiek te kijken naar vormen, kleuren, materialen én planten. Je richt je aandacht op wat jou aanspreekt (of juist niet) en vooral op wat jou inspireert en energie geeft.

tuinboek, tuinharmonie, feng shui, tuinDe principes van Feng Shui geven helderheid over welke energieën je beïnvloeden en hoe je deze positief inzet in jouw persoonlijke leven en tuin. De 5 elementen, water, hout, vuur, aarde en metaal, vormen de kenmerken die het universele karakter van deze energieën beschrijven.
Een prettig leesbaar boek met prachtige foto’s, praktisch en compleet met uitgewerkte tuinvoorbeelden en plantenlijsten, zowel de cover als de inhoud maken je blij!

Een inspirerend nieuw tuinboek. Doe er jouw voordeel mee!


De advertenties hieronder worden automatisch door WordPress weergegeven. Gun je mij extra inkomsten, klik dan op de advertenties of tekstlinks in de rechterkolom. Dank je wel.

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinvormgeving, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.