5 geurende winterplanten voor tuin en balkon

hamamelis-mollis-jparkers-nurseryIn de winter zijn bloeiende en wintergroene planten een uitkomst. Ze geven kleur en structuur aan de tuin en bieden schuilgelegenheid aan vogels. Bovendien hebben ze soms prachtige bessen en geurende bloemen.

De volgende vijf heesters zijn winterhard (in Nederland en België), geuren heerlijk en passen gemakkelijk in elke tuin en zelfs op een balkon. Kies de juiste plant op de juiste plek. In veel gevallen is beschutting tegen een koude wind uit het oosten of noorden voor deze heesters wel noodzakelijk.

  1. Eriobotrya japonica (Japanse mispel) heeft donkergroen glanzend aan de onderkant behaard blad, witte geurende  bloemen (april-mei) en oranje eetbare vruchten. De plant wordt bij ons als kuipplant aanbevolen en verdraagt een temperatuur tot -10 graden. Deze vruchtboom (tot 4 m hoog) staat het liefst in de zon of lichte schaduw op een warme beschutte plek in een goed doorlatende bodem. In de volle grond is winterbescherming nodig en pak je hem in met noppenfolie of vliesdoek.
  2. Chimonanthus praecox of Calycanthus fragrans (winterzoet) bloeit met witgele zoetgeurende onopvallende bloemen op naakte takken in januari-maart. Plant hem bij een groenblijvende haag of tegen een beschutte warme muur in een humusrijke voedzame kalkrijke grond. Deze heester groeit langzaam en wordt uiteindelijk 1 tot 3 m hoog. De bloemblaadjes zijn eetbaar en kunnen ook als thee gebruikt worden. Zet een paar bloemtakken in een vaas voor een heerlijke geur in huis.
  3. Sarcococca humilis (vleesbes) is groenblijvend, blijft klein en groeit compact (50-70 cm). De kleine zoetgeurende roomwitte bloemetjes bloeien van december tot maart gevolgd door glanzend zwarte bessen in de herfst. Plant hem op een beschutte plaats in de halfschaduw of schaduw. Deze heester lokt vlinders, bijen en andere insecten.
  4. Lonicera fragrantissima (winterkamperfoelie) is een langzaam en bolvormig groeiende half-wintergroene struikkamperfoelie voor een standplaats in de zon, halfschaduw of schaduw die bloeit met geurende ivoorwitte bloemetjes van januari tot april. De rode bessen zijn geliefd bij vogels en de sterk naar zoete citroen geurende bloemen hebben een goede nectar voor bijen en andere insecten. De plant verdraagt zeewind en luchtvervuiling.
  5. Hamamelis mollis (toverhazelaar) is een bladverliezende sierheester die in de herfst vanwege de geel-oranje-rode bladkleur en in de winter vanwege de bijzondere bloeiwijze werkelijk spectaculair is om te zien. De meeste toverhazelaars bloeien in januari-februari met spinachtige lichtgele, heldergele of oranjerode bloemen en zijn mede door de prachtige herfstkleuren de investering zeer waard! Ze groeien zeer traag maar wel breed uit en worden uiteindelijk 2,5 tot 3 m hoog. De toverhazelaar doet het goed als solitair op een ruime plek die in het oog springt. Hij staat het liefst in de zon of halfschaduw in een humusrijke zure zandige bodem en is goed winterhard. Nectar en stuifmeel zijn waardevol voor bijen in de buurt.

Foto: Hamamelis mollis – J. Parkers nursery UK

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden Horticulturalist - Harmonie in jouw bloeiende tuin

FengShuiGarden.eu ~ Create your lush, fragrant, flowering, gorgeous garden! "Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Bomen, Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.