VIP tuinweetjes #2 Voeding voor jouw tuin

As van hout

vuurschaal sfeerHoutas is rijk aan Kalium en kan in de tuin gebruikt worden als minerale meststof en biologische verdediging tegen slakken en plantenziekten. Gebruik alleen as van ongeverfd en onbehandeld hout en geen as van houtskool dat je gebruikt hebt op de BBQ.
Naast Kalium (Potassium) bevat as ook Calcium, Silicium, Fosfor, Zwavel en een kleine hoeveelheid Stikstof. De verhoudingen zijn afhankelijk van de houtsoort; as van loofbomen is rijker aan deze mineralen dan as van naaldbomen. Meststoffen worden voor verschillende plantenteelten in verhoudingen N-P-K (Stikstof-Fosfor-Kalium) verkocht.

Welke voordelen heeft het gebruik van as?

 • Goed opgelost in water kun je het gebruiken om schimmelaanvallen op bladeren te bestrijden.
 • Verspreid over de planten beschermt het tegen slakken (en katten).
 • Vermengd met zand in de directe omgeving van het huis is het een geschikt vogelbad dat helpt om parasieten te elimineren.
 • Als meststof verbetert het de kwaliteit van de bodem en verhoogt de vruchtbaarheid.
 • Kalium, in overvloed aanwezig in as, bevordert de groei van bladeren en vruchten en verbetert tijdens het kweken de tolerantie van planten bij het regelen van hun waterbehoefte.
 • As neutraliseert de zuurgraad van de bodem en stimuleert de activiteit van stikstofbindende bacteriën.

Welke hoeveelheid gebruik je in de tuin?

 • De verhouding voor het verbeteren van de bodem is 0,5 tot 1 kg per m² door de bodem gemengd.
 • Voor de vroegtijdige bestrijding van parasitaire aanvallen (voordat de eitjes uitkomen) sproeien met een vloeistof van 5 eetlepels as opgelost in 1 liter water. Krachtig schudden voor gebruik.
 • Frambozen, aardbeien, rozen, fruitbomen en heesters profiteren graag van de goede eigenschappen van as gemengd met aarde.

Wanneer wel of niet toevoegen aan de bodem?

 • Beperk het gebruik van as op kleibodems vanwege de sterk alkalische reactie met de in de bodem aanwezige elementen.
 • In zure bodems kan as worden toegepast om de bodem enigszins te corrigeren.
 • As toevoegen aan compost is onnodig omdat daarin vanzelf al een natuurlijk evenwicht ontstaat.

Kalium als mineraal in ons voedsel

Kalium komt in veel voedingsmiddelen voor (groente, fruit, vis, vlees en melk) en is een belangrijk mineraal dat onze zenuwcellen, botten en bloed ondersteunt. Onder normale omstandigheden nemen we voldoende Kalium via onze voeding op. Een gezonde bodem brengt gezond voedsel voort.

Compost

compost-theo_van_den_anker-tuinharmonieCompost voeg je toe aan jouw sier- en moestuin om het microbiologische bodemleven te bevorderen, humus toe te voegen en de structuur zodanig te verbeteren dat de bodem gemakkelijker te bewerken is en het vochtgehalte gereguleerd wordt.
Compost wordt op een natuurlijke wijze verkregen uit door wormen, bacteriën en schimmels verteerde plantenresten (blad en takken) en het recyclen van organisch (keuken- en tuin-)afval en biedt een economisch aantrekkelijke en duurzame ecologische oplossing tegen bodemuitputting.

Compost bestaat uit humus en verbetert de fysieke conditie van de bodem, vermindert bodemerosie, maakt de bodem neutraler en luchtiger, voegt waardevolle mineralen toe en zorgt ervoor dat planten beter en dieper wortelen en minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Dat is zo waardevol en nodig!
Er ontstaat een ideale leefomgeving voor allerlei gewassen en compost zorgt voor een aanzienlijk betere kiemkracht, groei en uiteindelijk een overvloedige oogst.

Hoe maak je compost?

 • Compost kun je altijd maken maar de grootste productie vindt plaats in de herfst omdat er dan meer organisch afval aanwezig is in de natuur. Regenwormen voeden zich met organisch afval en mest en verteren het tot humus.
 • Je gebruikt plantaardig afval zoals bladeren, schors, gehakt stro, gras, twijgen, tuinafval en keukenresten zoals eierschalen, aardappelschillen, rauwe fruit- en groente-resten.
 • Niet geschikt zijn dierlijke vetten, resten van zure vruchten, gekookte groente, zuivelproducten, specerijen, uiensoorten en uitwerpselen van honden en katten.
 • Verse uitwerpselen van paarden, koeien, konijnen en kippen (in goede gezondheid zonder antibiotica) en leer, wol, bloed, botten en varkenshaar mogen toegevoegd worden.
 • Resten van minerale oorsprong zoals kalk, klei, algen en in beperkte mate houtas zijn geschikt.
 • Maak een berg of kuil op een plek in de halfschaduw of gebruik een krat of box met gaten in de bodem waarin het verteringsproces kan plaatsvinden. Zorg voor voldoende openingen en contact met de bodem om een goede ventilatie en drainage te krijgen.
 • De composthoop wordt in lagen van ‘groen‘ en ‘bruin‘ afval opgebouwd. Een temperatuur van ongeveer 60-70 graden Celsius in de composthoop is onderdeel van het omzettingsproces waarbij ook bacteriën en schimmels actief zijn.
 • Laat de hoop niet uitdrogen en meng hem regelmatig. Als het geheel te droog is, maak je hem goed nat met een brandnetelthee verdund met water.
 • Begin met een laag van grof afval gevolgd door een zachtere en lichtere laag van dierlijke mest (bruin). Leg er palen of takken tussen om de ventilatie te bevorderen. Eindig met een laag van bladeren en gras (groen) bedekt met een tarp (tentzeil) die de compost in geval van zware regenval beschermt.
 • Maak de composthoop niet hoger dan 1,5 m om de luchtigheid te garanderen.
 • Gerijpte compost is donker van kleur en ruikt heerlijk naar verse aarde. Het is klaar na ongeveer 8-12 maanden. Houtige bestanddelen verteren langzamer. Je kunt de compost zeven om deze bestanddelen eruit te filteren.

Welke hoeveelheid en wanneer gebruik je compost?

 • Compost mag je altijd en in alle seizoenen gebruiken. Overdosering is onmogelijk. Gemiddeld is 3 kg per m² genoeg om het over de bodem te verspreiden. Op zojuist in cultuur genomen of onvruchtbare grond kun je 4-5 kg strooien.
 • De beste tijd voor het gebruik van compost is de herfst als mulch om de bodem te beschermen en in de lente en zomer als bodemverbeteraar bij het planten en zaaien van gewassen om groei te stimuleren en stress bij het verplanten te voorkomen.
 • Compost is waardevol voor gewassen die veel van de bodem vragen en behoren tot de Cucubitacea (komkommer, courgette, pompoen, paprika, aubergine), Solanacea (aardappelen), Asterascea (composietenfamilie met asterachtigen zoals madeliefje, paardenbloem, zonnebloem, Chrysant, Calendula, Zinnia, Dahlia, Cosmea, afrikaantje, Inula, Gazania, Achillea, Anaphalis, Doronicum, kamille, Rudbeckia, etc.) en Asparagacea (aspergefamilie).
 • Voor andere planten, fruitgewassen en groente kan het te rijk zijn en is het aan te bevelen om de compost te vermengen met turf, zand, leem of aanwezige tuinaarde.
 • Toegevoegd in potten worden de mineralen gelijkmatiger afgegeven en verlengd het de werking van meststoffen tot 24 maanden. Het Stikstof- en Kaliumgehalte in compost is hoog en compost bevat ook Calcium en Magnesium waardoor planten goed wortelen en groeien. Verder bevat compost sporenelementen zoals zink, ijzer, boor, mangaan en koper in de juiste verhoudingen voor een optimale groei.

Compostthee als plantenvoeding

Je kunt van de humus ook een vloeistof maken, ook wel bekend als wormenthee of compostthee. Vang de vloeistof die uit de composthoop loopt op. Je kunt een  zuivere of verdunde dosis geven rechtstreeks op de bladeren of wortels van planten. Gebruik 10 liter water voor elke liter wormenthee.

Foto: Kruiwagen met compost – Theo van den Anker
Auteur: Mariëtte Verlaan – tuinontwerper en auteur op TuinHarmonie.nl

Reacties worden zeer gewaardeerd.
Laat weten hoe en wat jij in jouw tuin doet.

Zo leren we van elkaar!

Tips voor tuinonderhoud en gemakkelijk tuinieren, lees ook: Houd de bodem bedekt!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Natuur als inspiratiebron, Tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.