7 prachtige alternatieven voor kale aangetaste buxushagen

Buxusmot heeft zich in grote delen van Nederland, België en Europa gevestigd. Er is niets aan te doen. De vlinder heeft hier geen natuurlijke vijanden en plant zich meerdere keren per jaar voort.
De buxusmot legt eitjes op het blad van de buxus en de groen-gestreepte rupsen eten zich vol en spinnen zich in. De buxus krijgt amper de kans om nieuw blad te vormen en zich te herstellen en gaat uiteindelijk dood.

Je kunt een poging doen om de boosdoeners te vangen en te vernietigen. Mij is het niet gelukt, want je moet dan wel elke dag de buxus controleren. Van spuitmiddelen hou ik niet, dus dat is geen optie.
Ook in de tuinen op de foto is de strijd verloren en kan de buxus gerooid worden, helaas…

 

Update juli 2018

Er bestaat een biologisch alternatief, een feromoonval waarmee je de motten vangt.
Deze funnelval met feromoon is een goede oplossing. Bewijs is deze foto van P. Deheyder. Hij ving met zo’n val honderden motten op 1 nacht. Deze gevangen motten kunnen zich de komende weken alvast niet meer voortplanten.

Alternatieven voor jouw kale buxushagen

Het goede nieuws is dat er mooie groenblijvende en bladverliezende alternatieven zijn. Afhankelijk van de positie van de haag in zon of (half)schaduw beveel ik deze heesters aan:

  1. Abelia grandiflora – groenblijvend en goed in vorm te snoeien, bloeit met prachtige klokvormige bloemetjes, groeit graag in de zon op een warme, beschutte plek.
  2. Liguster – ja, gewoon de alom bekende ‘heg’, is in zachte winters groenblijvend, gemakkelijk te snoeien, groeit overal en bloeit met geurende witte bloemetjes.
  3. Ilex crenata – een op buxus lijkende heester, die momenteel veel in parken gebruikt wordt om de buxusvakken te markeren, is strak te snoeien en klein.
  4. Carex morrowii variegata – een groenblijvend polvormend siergras voor een lage moderne uitstraling, groeit het best in de halfschaduw of schaduw.
  5. Spirea ‘Gold flame’ – bladverliezend en vroeg in de lente uitlopend met roze-geelgroen blad, geschikt voor een lage tot halfhoge losse haag, bloeit in de vroege zomer en nogmaals in de herfst met dieproze bloemschermen waar veel insecten op af komen, diep terugsnoeien in de lente zodat zich frisse nieuwe scheuten ontwikkelen die nog hetzelfde jaar bloeien.
  6. Crataegus monogyna (meidoorn) – bladverliezende inheemse heester (veel gebruikt als haagplant rond boerderijen) met vroeg in het voorjaar mooi gevormd frisgroen blad, in mei rijkbloeiend met witte geurende bloemetjes gevolgd door rode bessen in de herfst, geschikt voor een halfhoge haag op elke plek, ondoordringbaar en een prima nestelgelegenheid voor vogels.
  7. Acer campestre (veldesdoorn) – bladverliezend en vroeg weer in het blad, geschikt voor een halfhoge of hoge ondoordringbare haag met een prachtige herfstkleur.

Tip: Type de Latijnse naam in het zoekveld van Google afbeeldingen en bekijk de heesters. Zo zie je direct of deze geschikt zijn voor de sfeer die jij in jouw tuin voor ogen hebt.

Heb je meer wensen of wil je nu toch iets anders met jouw tuin? Laat het me weten dan maak ik een mooi borderplan of creatief tuinontwerp voor je.

Welke keuze maak jij? Heb je nog vragen? Stel ze in het reactieveld hieronder.
Weet je niet te kiezen of wil je een speciale uitstraling? Er zijn nog veel meer geschikte planten. Is de plek erg schaduwrijk of juist heel zonnig? Ook daarin kan ik adviseren. Stuur een e-mail. Ik help je met veel plezier en kan ook de planten voor je bestellen en zelfs laten bezorgen.

Lees ook: Welke haag zet je om jullie nieuwe tuin?

Overigens heb ik, na alle enthousiaste reacties en nieuwe aanvragen, besloten om de kant en klare tuinverrassing borders te blijven leveren.
Het ontwerp en alle planten worden thuisbezorgd of kunnen in jouw omgeving worden afgehaald.  De website moet op dat punt nog bijgewerkt worden 😉 want afhalen in de Sfeertuin in Elburg is voorbij.
Ik zorg ervoor dat planten die niet voorradig zijn op een passende manier vervangen worden zodat de uitstraling in jouw tuin behouden blijft. Spelen met planten en de juiste planten kiezen uit de snoepwinkel van bloeiende planten is voor mij het leukst om te doen en ik weet zeker dat ik er jou enorm mee help.
Bestel jouw kant en klare plantenborders op kleur op Tuinverrassing.nl.
Heb je speciale wensen? Laat het weten. Extra planten, heesters, klimplanten of bodemverbetering kun je heel gemakkelijk erbij bestellen. Je ontvangt dan uiteraard eerst een offerte.
Alleen nog zelf planten en dan lekker genieten van jouw tuin!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Heesters en hagen, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinweetjes, Vaste planten, Vogels in de tuin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op 7 prachtige alternatieven voor kale aangetaste buxushagen

  1. Pingback: Top 10 best gelezen publicaties van 2018 op Tuincoach Blog | Tuincoach Blog

  2. Pingback: Welke bodem als basis in de moestuin? | Tuincoach Blog

  3. Pingback: Samenwerken met de natuur #4: In wel en wee samenleven met insecten | TuinHarmonie.nl

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.