Tuinmarkt Kortrijk-Marke succesvol en koud

Zondag 7 mei 2017 werd de 7e Tuinmarkt in het Park van Kasteel Blommeghem te Kortrijk-Marke (BE) gehouden. Al jaren wilde ik graag een keer meedoen. Telkens bleek de datum niet in mijn agenda te passen. Nu wel. Met kamperen op de heerlijk groene Camping Groenpark in Zele bij het Donkmeer in de buurt van Gent en een klantbezoek op de maandag na de beurs was het een mooie gelegenheid.

Niemand had verwacht dat het zó koud zou zijn. Op zaterdag heerlijk 20 graden en zondag slechts 12, brrrrr. Toch was de stemming opperbest en zijn er leuke contacten ontstaan zowel met nieuwe klanten voor een tuinontwerp van Feng-Shui-tuin.nl en nieuwe lezers van mijn boek TuinHarmonie.nl als met mede-beursgenoten uit Nederland, België en zelfs Frankrijk. Dat heeft me de belofte ontlokt om een blog te schrijven over degenen met wie ik een warm gesprek voerde.

Allereerst bedank ik Dirk Tytgat van de organisatie die mij zo hartelijk welkom heette dat het al meteen vertrouwd voelde. Bovendien had hij een prachtige grote tafel en stoelen voor mij geregeld. Wow! Dank je wel voor de gastvrije ontvangst en jouw buitengewone welkome onthaal. Tot ziens! Tevens dank aan Lieven Dejaeghere voor het adviseren van de camping. Heel fijn!

De organisatie was in handen van de Gemeente Kortrijk-Marke en de zeer actieve tuinier-vereniging TuinHier Marke.
Zij hadden een zeer creatieve aantrekkelijke stand ingericht, vol ideeën die prachtig de tuinwerkzaamheden en het beheer  van de moestuin en de siertuin lieten zien (zie foto). Het blijkt landelijk een zeer grote vereniging te zijn met 100.000 leden! Elke maand komt er bij de regionale TuinHier Marke een spreker die nog meer enthousiasme over tuinen en tuinieren naar de leden brengt.

Wie waren er nog meer…

Tuinjoop T-huis is een zaden- en kruidenwinkel in ‘s-Hertogenbosch (NL). Zaden verpakt in piepkleine zakjes, goed voor een kleine hoeveelheid planten en een natuurlijke uitstraling in de tuin. Bovendien in liefde verbonden aan Studio Bajo die de getekende illustraties bij de informatie verzorgt. Leuk!

Bij Kevex-Green (BE) kon ik even lekker opwarmen bij de prachtige gietijzeren vuurschaal die Kevin zelf maakt. Bovendien legt hij zwem- en natuurvijvers aan en doet het onderhoud in bestaande en nieuwe tuinen.

Pan’s Kruidbar (BE) is een lokale winkel van een zeer ondernemend jong stel. Lachend kwam hij op zijn twee-wiel-bakfiets aanzetten eerst balancerend met een houten kast en even later met zijn 3 kinderen. De winkel is van zijn vrouw. Zij verkoopt thee, culinaire en medicinale kruiden, tincturen en oliën, allerlei zaden, vruchten en noten voor consumptie, wenskaarten en kleine geschenken.

Michael en zijn partner leveren X-Bird (FR) fruitkooien als zelfbouwpakket. We hadden een gesprek over het klimaat en de aangescherpte CO2 regels in de steden Antwerpen en Gent. Daar kun je dus niet meer zomaar inrijden (kan wel maar dan krijg je een vette boete). Voor de plaatselijke bevolking leiden de nieuwe regels tot onhandige situaties. Zo moet een loodgieter in Gent voor zijn werk een verzoek tot ontheffing indienen en dat kan dan slechts voor 1 dag! Moet hij meerdere dagen aan het werk dan moet hij dat steeds opnieuw aanvragen. In Antwerpen zijn de bezitters van old-timers de pineut. Zij mogen  hun voertuig slechts 8 dagen uit hun garage in de binnenstad rijden! Per jaar, ja.

Rudy Duyck, beeldend kunstenaar in Izegem (BE), toonde prachtige unieke bronzen tuinbeelden, schitterend voor een grote tuin.

Santo (BE) inspireerde de natuurmens om een tuin aan te leggen met aandacht voor insecten, bijen en vlinders. Ook zij verkocht zaden in kleine hoeveelheden en gaf uitleg over bodywork, de healing Tao en permacultuur.

De broers (of misschien neven, ik heb het niet gevraagd) Dries en Klaas Delcroix (BE) presenteerden zich als jong groen team voor boomverzorging en tuinaanleg. Een van de twee is gevoel voor vaste planten en prairie-beplanting aan het ontwikkelen. Yeah, een groene toekomst voor tuinen!

Tegenover mij stond het prachtige keramiek van Dieren in de tuin uit Schoorl (NL). De vogelnestjes, wormen puntmutsen, egel- en vleermuishuizen zijn gemaakt van schitterende zeer fijne witte en bruine klei. De creaties zijn ook in hun tuin te koop.

De enthousiaste Noord-Hollandse Jan uit Heerhugowaard (NL) liet mij kennismaken met zijn zelf ontworpen allround RVS tuinhaard en barbecue Brattar (zie foto). Werkelijk een hele mooie multi-functionele aanwinst die zelfs als pizza-oven in te zetten is. Leuk om te zien hoe hij zijn droomidee uitwerkte en werkelijkheid heeft laten worden. Respect!

Rony Vercruysse, die aan het einde van de dag werkelijk blauwe lippen had van de kou, vertelde over zijn prachtige stoere oer-degelijke Engelse Cottage Garden hekwerk en poorten (BE). Inderdaad zichtbaar kwalitatief hoogwaardige houtsoorten compleet met schitterend hang- en sluitwerk. Hij is komend weekend (12, 13 en 14 mei 2017) aanwezig als deelnemer aan de beroemde Tuindagen van Beervelde.

Al die ontmoetingen leverden een leuke mix van standhouders op. Duidelijk dat er in Vlaanderen veel en grote tuinen zijn waarin iedereen zich lekker kan uitleven en waar veel planten te vinden zijn. Ik ben blij met 2 nieuwe tuinontwerp-opdrachten en de verkoop van 3 boeken die met plezier gelezen gaan worden.
Ik wens jullie allen goede zaken, bedankt voor de sfeer en graag tot ziens.

O ja, na mijn klantbezoek op maandag ben ik nog even binnengelopen bij Jan Spruyt vaste plantenkwekerij in Buggenhout (BE), erg mooi en een snoepwinkel voor mij als vaste planten liefhebber en ontwerper van bloemrijke tuinen en borders. Dat wordt vervolgd!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Planten en bloemen, Prairietuin, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinvormgeving, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.