De 5 succesfactoren voor jouw fleurige plantenborder

Bloemen en planten geven kleur en sfeer in jouw tuin en dat is waar je van geniet als je buiten bent. Buitenleven en vooral de tuin ervaren in de prille zon van de lente, de heerlijke zomerdagen en de late najaarszon met haar warme herfst-kleurenpalet. Wat moet je daarvoor doen? Ja, wel iets!

Ik geef je graag de 5 succesfactoren voor een prachtige bloemen- en plantenborder. Met deze tips kun je zelf aan de slag.
Wil je een gericht beplantingsplan voor jouw tuin dan kun je mij natuurlijk daarvoor inschakelen. Met planten spelen en de juiste combinaties vinden voor jouw tuin is immers wat ik het liefste doe. De tuin is jouw domein! Investeer in inspiratie!

 1. De bodem
  Maak de plek voor jouw tuinborder eerst onkruidvrij en bedek hem met een dikke laag (5-10 cm) compost. Ik heb zojuist gelezen over de No Dig garden wat betekent dat je in jouw border zo min mogelijk spit. De structuur van de bodem blijft daarmee behouden en ook het bodemleven krijgt voldoende lucht en ruimte.
  In de moestuin wordt vaak stro gebruikt als mulch, in de siertuin is compost meer aan te raden omdat hier minder kans is op slakken. Een extra tuinweetje dat ik door te lezen over de No Dig garden voor de moestuin ontdekte. In een natte omgeving gebruik je compost, in een droge omgeving kun je stro gebruiken. Compost kan ook bestaan uit verteerde dierlijke mest of een overgebleven mengsel uit de champignonteelt. Gebruik nooit paardenmest want dat blijft ook na jaren nog te scherp.
  Het beste voor jouw bloemrijke tuinborder is siertuin-compost of de compost die gemeente elk jaar (soms zelfs in het voorjaar én najaar) gratis aan bewoners aanbiedt. Nog een tuinweetje: bloeiende planten hebben weinig voeding nodig in tegenstelling tot groente-gewassen. Teveel voeding in de siertuin geeft slappe stengels en weinig bloemen.
 2. De plantenkeuze
  Denk in lagen en daarmee bedoel ik de hoogte van de planten. In oplopende hoogte kun je  bodembedekkers, bloembollen, vaste planten, siergrassen, heesters en bomen onderscheiden. Vaste planten komen elk jaar terug.
  Kies altijd planten die willen groeien op de plek die jij voor jouw tuinborder in gedachten hebt.  Lees steeds de beschrijvingen van de beplanting die je wilt kiezen. Bodemgesteldheid (zuur of kalkrijk), vocht- en lichtbehoefte zijn voor elke plant anders. Verdiep je in de condities en haal geen ingrijpende toeren uit om de bodem te veranderen. Uiteindelijk win je het niet van de aanwezige grondsoort. Vaste planten wortelen in een diepte van ongeveer 40 cm, heesters en siergrassen tot ongeveer 60 cm en bomen tot ongeveer 1 m diep.
 3. De variatie
  Maak combinaties van planten die qua groeiomstandigheden bij elkaar passen en samen een bepaalde sfeer uitstralen. Kleuren kun je heel goed mengen en ook bloeitijden kun je flink variëren om langdurig een bloemrijke tuinborder te hebben. Ja, ik weet dat hier een stukje kennis en kunde om de hoek komt kijken. Lees erover en zoek planten die je aanspreken op. Maak lijstjes van planten die voldoen aan de criteria van jouw tuinborder en speel met de verschillende hoogtes en bloeitijden.
  Heb je weinig tijd om je hierin te verdiepen of wil je snel een passend resultaat? Overweeg dan de Kant en klare Tuinverrassing plantenborders. Je hebt dan direct een prachtige combinatie planten en hoeft niet zelf op zoek te gaan bij een tuincentrum of kwekerij. Ik hoor van klanten dat ze het erg frustrerend vinden als de planten, die ze met veel zorg uitgekozen hebben, niet beschikbaar blijken te zijn. Bovendien heb je meteen een borderontwerp waarmee je de planten gemakkelijk op hun plek zet. Borderontwerp, alle planten en een algemeen tuinadvies worden nu zelfs thuisbezorgd. Je kunt  compost, bodemverbetering of extra (klim)planten eenvoudig meebestellen. Gemakkelijk en snel de juiste ingrediënten voor langdurig tuinplezier!
 4. De aanleg
  Je bodem is in orde en onkruidvrij en de planten staan klaar om geplant te worden. Dompel alle planten in hun pot in een bak water zodat ze zich voor het planten goed kunnen volzuigen. Zet vervolgens alle planten nog in hun pot op de juiste plek in jouw nieuwe border. Begin met de grootste planten (bomen, heesters en siergrassen). Maak een verdeling waarbij je rekening houdt met de groeiruimte die elke plant nodig heeft, dus niet te dicht op elkaar! Plaats dan alle vaste planten erbij.
  Tuinweetje: je hoeft niet alle planten op hoogte achter elkaar te zetten. Maak het spannend door af en toe een wat lagere plant meer naar achteren te plaatsen. Ook een plant die vroeg in het voorjaar bloeit, en later alleen als bladvulling dient, hoeft niet persé vooraan te staan. Tuinieren is buiten spelen voor volwassenen! Leef je uit en geniet van je eigen creativiteit!
  Staan alle planten op de plek zoals jij goed vindt? Pak jouw schep en plant eerst de grote planten. Daarna werk je van achteren naar voren en zet je met jouw kleine plantschepje de vaste planten (en bloembollen) in de grond.
 5. De verzorging
  Geef jouw zojuist aangeplante plantenborder royaal water. Gebruik een tuinslang met broeskop, de investering waard want je zult hem regelmatig even nodig hebben. Voor mij is een vuistregel voor de hoeveelheid bij het watergeven, tel tot 10 bij elke plant. In droge perioden geef je elke 3 dagen royaal water. Je ziet aan de planten wel wat ze nodig hebben. Blaadjes worden slap en de groei is eruit.
  Nieuw aangeplante bomen en heesters hebben in het begin misschien nog wat meer water nodig. Houd voeling met jouw tuin en zorg goed voor de planten!
  Tuinweetje: trek onkruid tussen de planten met de hand eruit en houd dit goed bij. Hoe eerder je het ziet en verwijdert, hoe minder werk. Door elke dag even te kijken én te genieten, is dat een kleine moeite. Jouw succesvolle kleurrijke en weelderige bloemenborder is de vreugdevolle beloning. Geniet van deze speciale aandacht tussen jouw planten. Snuif de geuren op, luister naar de vogels, bekijk de vlinders en insecten, pluk een bloem, beleef dit zalige moment voor jezelf als gezonde rust in de buitenlucht!

To plant a garden is to believe in tomorrow! ~Audrey Hepburn

Gun jezelf het plezier van een tuin.
Je wordt rijkelijk beloond met bloemen, kleur en inspiratie.

Zonnige tuingroet, Mariëtte Verlaan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Planten en bloemen, Tuin, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Tuinweetjes, Vaste planten en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.