Welke bodem als basis in de moestuin?

De bodem is de basis voor een goede tuin waar jouw bloemen en planten met plezier in groeien. De siertuin stelt over het algemeen weinig eisen en elk jaar mulchen met compost en blad is voldoende. In de moestuin is dat een heel ander verhaal. Groente vraagt specifieke voedingsstoffen en een rijkere bemesting om een goede oogst te kunnen leveren.

Natuurlijk is het altijd belangrijk om op een bestaande bodem gebruik te maken van wat er al van nature in de bodem aanwezig is. Daarbij denk ik aan het bodemleven, de waterhuishouding en de bestaande zuurgraad. Het is immers onzinnig om een kalkrijke bodem in een zuurminnende bodem te willen veranderen. Dit geldt zowel voor de siertuin als voor de moestuin.
Een neutrale bodem is het meest ideaal. De plant kan dan optimaal gebruikmaken van de aanwezige voedingstoffen.
Heb je een grondsoort die ongeschikt is (meestal te zuur) dan kun je ervoor kiezen om in bakken of verhoogde bedden te kweken. Zo heb je meer invloed op de bodem en bodemomstandigheden. Let er wel op dat je de planten in een verhoogd bed of bloembak waarschijnlijk vaker water zult moeten geven.

Bodemmix van professionele kwaliteit met RHP-keurmerk
Een professionele moestuinmix biedt een groeimedium waarmee je 5 tot 7 jaar effect hebt in jouw moestuin. De samenstelling is zodanig dat vocht gemakkelijk wordt vastgehouden, de bodem luchtig blijft en voedingsstoffen langzaam ter beschikking komen van de gewassen. Bij wisselteelt bereik je bovendien dat de juiste voedingsstoffen bij de juiste plant terecht komen. Hoe eenvoudig kan het zijn!

Mij spreekt het wel aan als ik daar niet over na hoef te denken. Qua bemesting is 2 à 3 keer per jaar een organische meststof toevoegen een goed idee. Fertiplus kun je het hele jaar door gebruiken. Ik zie planten graag gemakkelijk groeien en weelderig bloeien. Voor een goede oogst in de moestuin maak ik het mezelf gemakkelijk. De kenners hebben er verstand van en zolang er een natuurlijke goedgekeurde voedselveilige basis is in de producten die zij ontwikkelen, sta ik ervoor open.

Op de foto zie je hoe alles fantastisch groeit en bijna bloeit. De prachtig gekleurde sla is Lolla Rossa en gezaaid zijn hier: Penstemon, Digitalis ‘Husker Red’, leeuwenbek en een enkelbloemige zomeraster.

Potager
Ik ben een beginnende moestuinier dus ontdek ik vanuit wat voor mij werkt. Ik kweek graag courgette, komkommer, tomaten, basilicum, boerenkool, sla, venkel, kapucijners en keukenkruiden. Met de meeste soorten experimenteer ik zeker ook vanwege de prachtige bloemen en zaden. Zo droom ik uiteindelijk van een bloemrijke potager vol geur, smaak en kleur. Bovendien ben ik gek op dille, peterselie, bieslook, citroenmelisse en kervel.

En ik hou ervan om, al dan niet eetbare, oranje en gele plukbloemen te hebben in mijn tuin. Ze contrasteren prachtig met vaste tuingeraniums, Penstemon, Leycesteria, schildpadbloem en andere planten met roze-lila, blauwe, rode en rood-paarse bloemen. Goudsbloem, afrikaantjes, Dahlia en Oost-Indische kers zijn favoriet om te zaaien en te planten en ik gebruik graag losse hagen van rozemarijn en lavendel.
Buxushagen zijn helaas door de buxusmot geen optie meer. Voor de siertuin, kruidentuin en moestuin zijn er gelukkig sfeervolle alternatieven te bedenken die een goede structuur geven. Het hoeft allemaal niet zo traditioneel en ingekaderd, los en weelderig trekt mij meer en schept ook weer een nieuwe uitstraling. Hoe groter de variatie, hoe levendiger en gezonder de tuin!

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Hellings zadenhandel, partner van Tuincoach Blog

Vind je het inspirerend om meer te lezen over de moestuin?
Laat jouw belangstelling (in het reactieveld hieronder) weten dan starten we dit najaar met een serie tuinweetjes en zaaitips rondom het thema jouw mooie moestuin!

Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Planten en bloemen, Tuin, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.