Tuinieren of sporten?

Mijn notitie “Ik heb niks met tuinen…” die ik onlangs op mijn tijdlijn op Facebook plaatste, is goed gelezen en kreeg bijval van diverse vrienden, volgers en fans.
Bedoeld wordt “Ik heb niks met tuinieren…”.

Tuinieren wordt moeilijk gevonden, kennis ontbreekt en de tuin wordt bestraat of vol grind gestort. Het blijft een verrassing en teleurstelling voor mij dat er zo weinig gevoel is bij de werkelijke waarde van een tuin voor levensgeluk en gezondheid.
Dat kan zeker anders… en daar zie ik mijn taak: het onweerstaanbaar maken van jouw tuin als heerlijke bijzondere creatieve leefplek.

Misschien moet ik juist jou daar niet mee lastig vallen. Jij bent immers die geïnteresseerde tuinliefhebber die dit Tuincoach Blog bezoekt, graag in zijn/haar tuin zit, erover leest en af en toe een tuinklus aanpakt. Je weet dan wat die tuinbeleving voor jou betekent, hoe fijn het is om actief in de tuin bezig te zijn en op andere dagen alleen of samen heerlijk te luieren en te genieten van het resultaat dat jij zelf teweeg hebt gebracht. Hoera, blij toe!

Als ik het over de tuin heb en de waarde van jouw tuin, praat ik over een groene weelderige tuin waar van alles te zien is. De bekende groene oase die rust geeft. Inspirerend, levendig, vol kleur, met een goede groene structuur, veel verschillende bloemen en geschikt voor mens, dier en natuur. Dat is namelijk de tuin die het minste werk oplevert. Ja echt waar! Een goed ontwerp en de juiste beplanting zijn zó de moeite waard! Om dat te ontdekken lees je mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui’ – ervaar plezier, inspiratie en energie.

Naar de sportschool of tuinieren in jouw tuin

Ja, die keuze heb je. En hoe bevalt dat?

Voor de sportschool stap je op de fiets of zit je in de auto en ga je een uurtje uit je dak. Lekker binnen zweten samen met anderen. Tegemoet komen aan de verplicht gereserveerde tijd in jouw agenda, de lucht uit het air-conditioning-systeem inademen, felle verlichting en een dikmakend drankje achteraf. Ben jij dat of overdrijf ik? Helpt dit om jouw energie, ontspanning en gezondheid te stimuleren. Bewegen is goed, absoluut waar. Ik heb een ander idee… en misschien kan het jouw idee worden.

Tuinieren in jouw tuin is een ontspannen uurtje buiten zijn. Het gras maaien komt elke week terug, dus dat is vergelijkbaar met de inspanning en regelmaat van de sportschool. Je gebruikt beslist dezelfde spieren. Als je een handmaaier gebruikt, en zelfs met een elektrische maaier, zul je allerlei duw-, buig-, spier-, rek- en strekoefeningen doen. En ook als je een schep hanteert, een boom plant, een plantenborder aanlegt, maak je kniebuigingen en arm-, been-, rug- en schouderversterkende bewegingen, adem je frisse lucht in, puf je uit in de buitenlucht en heb je een enthousiaste prestatie geleverd die jouw tuin mooier maakt.

Verder kun je voor een rustiger en minder intens tuinmoment naar keuze elke dag eventjes 10 minuten tot een kwartier besteden aan ongewenst onkruid in je vaste plantenborders of tussen de tegels. Loop eens rond met een kop koffie of een glas wijn en een tuinafvalzak. Zo gepiept.
Eens per kwartaal besteed je uitgebreid tijd aan de voegen tussen jouw tegels want gras en onkruid groeien daar graag. Tuinweetje: na een regenbui gaat dat heel snel en gemakkelijk. Pak het plantje tussen twee vingers en trek het er met wortel en al uit. De wortels laten sneller los omdat het plantje even geen moeite hoeft te doen om water op te nemen.

Bestrating en een grasveld zijn overigens het meeste werk in jouw tuin. Mijn tip voor een grote schoonmaakbeurt van paden en terras: haal eerst het onkruid uit de voegen weg (mos mag je wel laten zitten) en veeg dan met een beetje schoon zand en wat water om de oppervlakte schoon te krijgen. De natte groene smurrie (rijke voedingsbodem) veeg  je in de naastgelegen plantenborders. Daarna strooi je opnieuw schoon zand en veeg je dat grofweg in de voegen. Laat nog wat zand liggen zodat je dat in de dagen erna nog eens in kunt vegen of door de regen zelf laat verspreiden. Met schoon zand in de voegen heb je de voedingsbodem droger en ongeschikter gemaakt voor nieuw onkruid.

Huis mét tuin voor een ontspannen buitenmoment

Ja, dat willen we toch allemaal. Toch lijkt dit voor sommigen eerder een erfenis uit het verleden, van ouders die wel energie in hun tuin staken. Hoe is dat voor jou? Wil jij je verdiepen in wat een tuin met bloemen, allerlei planten en een mooie boom in jouw leven kan betekenen? Wil jij er ontdekken wat jou plezier oplevert of volg je de buren in het creëren van een parkeerplek voor de auto of een uitstalling van meubelen? Kies jij bewust?

Mijn visie is dat een groene bloemrijke tuin veel waarde toevoegt aan jouw leven en geluk, inspiratie en rust geeft. De tuin als groene oase is dichtbij en elke dag als natuur-momentje aanwezig. Je kunt erin wandelen, even een bloem plukken, zitten en werken. Jouw tuin helpt je om creatief te zijn, oplossingen te vinden en je hoofd leeg te maken. Mis die ervaring niet!

Een fijne tuin maken en onderhouden is echt niet moeilijk als je maar begint. Ik wil je daar met alle plezier mee helpen. Dat kan op veel manieren:

  1. Laat in het commentaarveld weten wat jij nodig hebt en stel jouw tuinvraag.
  2. Abonneer je op de TuinInspiratieMail en ontvang gratis het 7 stappenplan.
  3. Bestel een tuin- of borderontwerp en ontvang een tuinadvies en planttips.
  4. Lees mijn nieuw tuinboek gericht op aandacht voor jouw tuin als leefomgeving en met volledige ontwerpinformatie voor persoonlijke praktische tuinbeleving.
  5. Kom eens langs op Tuinverrassing-plantenborders voor inspiratie en bestel jouw kant en klare tuinborders op kleur.
  6. Wil je een borderontwerp op maat naar jouw wensen? Ga naar Tuinverrassing.eu en kies jouw kleur en stijl.
  7. Blijf lezen op Tuincoach Blog over allerlei onderwerpen, kennis en vaardigheden die met tuinen, planten en leven in de tuin te maken hebben.

Veel tuinplezier!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Natuur als inspiratiebron, Planten en bloemen, Tuin, wonen, tuinvormgeving, planten en bloemen, Wonen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.