Jouw mooie moestuin in de herfst

helza hobbyzaden, catalogus, tuincoach blog, siertuin, moestuin, zaaienJouw mooie moestuin is een serie op Tuincoach Blog waarin de combinatie van gewassen voor de siertuin en de moestuin in alle vier seizoenen centraal staan. Volg deze serie met tuinweetjes en zaaitips rondom het thema jouw mooie moestuin!

Tuinieren is het hele jaar door leuk en helemaal als er altijd wat te kweken, te plukken en te oogsten is. Bij Helza hobbyzaden vind je een rijk aanbod aan zaden, bodemverbeteraars en handigheden voor de sier- en moestuin. De onderstaande gewassen worden geadviseerd om nu te zaaien en te planten. Dat levert je volop smaak, geur en kleur op in de komende herfst- en wintermaanden. Sommige kun je zelfs tot in het voorjaar oogsten.

Groente voor de volle grond of koude bak

 • Winterspinazie (soorten: Winterreuzen en amazone) moet in september de grond in zodat het nog wat kan groeien voordat de kou van de winter komt. In een koude bak met een glazen kap kun je ook nog in oktober zaaien. Gebruik alleen zaad waarvan expliciet vermeld wordt dat het om winterspinazie gaat. Is de winter zacht, dan kun je al in februari jonge spinazie op tafel zetten. Pluk de blaadjes, dus niet in zijn geheel uit de grond trekken, zodat de spinazie in de loop van het voorjaar weer kan uitlopen en groeien. Zo heb je er langer plezier van.
 • Als je veldsla (soorten: Favor kortbladig en Noordhollandse Groene langbladig) begin oktober zaait, kun je al in december oogsten. Later zaaien kan ook nog wel, maar dan moet je wachten met oogsten tot in het nieuwe jaar. Soms kan dat al heel vroeg in het begin van het jaar tot in maart. Alles hangt af van de temperatuur tijdens de winter. Uiteraard kun je op een beschutte plek en in een koude bak vaak al vroeg oogsten.
 • Snijsla (soort: Baby Leaf mix) en snijandijvie (soort: Eminence) zaai je bij voorkeur begin oktober en onderglas tot eind december. Afhankelijk van het weer oogst je eind november of december de echte jonge blaadjes als ’baby leaf’. Knip de blaadjes net boven de grond af zodra ze 8 tot 10 cm lang zijn. Bij normaal winterweer is de kans groot dat je vanaf februari een tweede en zelfs een derde keer kunt oogsten.
 • Winterpostelein mag in een koude bak niet ontbreken. Deze groente heeft een friszure smaak en zit vol vitamine C en ijzer. De plant heeft mooie ruitvormige blaadjes en is volledig winterhard. Daardoor kun je verschillende keren in het seizoen oogsten. Laat, net als bij winterspinazie, het hart van de plant ongemoeid bij het afsnijden.
 • Boerenkool Winnetou is een van de beste soorten die er is. Boerenkool is nog tot eind september, begin oktober in de volle grond te zaaien en oogstbaar tot eind maart.

Geschikt voor weeuwenteelt

Huh, wat is weeuwenteelt? Weeuwenteelt is een oude term voor een vroeger algemeen gangbare manier om in de herfst te zaaien zodat in de lente vroeg groente geoogst kon worden. Jaren terug was er minder gelegenheid om in de winter in een verwarmde ruimte te zaaien. Men verspeende de jonge planten in november en liet ze op een koele vorstvrije plek in de volle grond of koude bak, bijvoorbeeld afgedekt met vliesdoek, overwinteren.

Zo werden er kropsla, selderij en bloemkool en soms ook sluitkool als weeuwenteelt uitgevoerd. Het zaaitijdstip van deze verschillende weeuwenteelten verschilt vanwege de kiem- en groeisnelheid van deze verschillende groenten. De weeuwenteelt van selderij wordt al in augustus gezaaid, de weeuwenteelt van bloemkool zaai je van eind september tot begin oktober en de weeuwenteelt van sla pas eind oktober.

 • Bloemkool (soort: Armetta) is geschikt voor weeuwenteelt en kun je tot begin oktober onder glas zaaien.
 • Tuinboon Aguadulce  is een winterharde soort tuinboon die je al in oktober-november kunt zaaien. De oogst is daardoor veel vroeger. De bonen zijn heel licht van kleur.
 • Spruiten Doric is alleen als weeuwenteelt in september tot begin oktober te zaaien.

Kruiden onder glas of in de warme bak

 • Kervel is een heerlijk kruid in soepen en sauzen. Lichte geveerde blaadjes met een zachte nootachtige anijssmaak.
 • Koriander is te gebruiken als een smaakversterker in pittige Oosterse gerechten. Fijn gehakt is het in kleine hoeveelheden te gebruiken in gemengde salades, soepen, vleesgerechten en rijst. Alle delen van de plant zijn eetbaar.
  De verse bladeren en de gedroogde vruchten (zaden) worden het meest gebruikt in de keuken. Er is een groot verschil in smaak tussen de vruchten en de bladeren van de plant. Gemalen korianderzaad wordt gebruikt in speculaas en koekjes, in België ook in donkere bieren en witbier.
 • Dille smaakt fris in sauzen, zoals knoflooksaus en tzatziki, en is heerlijk bij gestoofde vis.

In de verwarmde kas

Bijna alle groente en zeker kropsla, andijvie, savooiekool en witte kool.
Met alle kruiden kun je experimenteren.

Bloemen kunnen in een verwarmde kas gezaaid worden. De resultaten kunnen nogal verschillen door teveel zon, dus te warm, en door uitdroging. Neem dagelijks even de moeite om te controleren of de kiemplanten al boven de grond staan en zet ze dan liefst daarna in de halfschaduw.

Bloemen in de volle grond

Violen voor 2 -jarige teelt kun je tot eind september in de volle grond zaaien en zijn winterhard!

Vergeet niet om nu jouw voorjaarsbloeiende bloembollen in de siertuin te planten voor een spectaculaire kleurexplosie in het vroege voorjaar. Ik maak graag combinaties met crocussen, blauwe druifjes, hyacinten, tulpen en narcissen. Uiteraard zijn deze soorten niet eetbaar. Plant ze tussen jouw vaste planten en plukbloemen in de siertuin. Maak combinaties die na elkaar bloeien en laat je verrassen door hun vormen en kleuren! Als er nog niets groeit en de winter voorbij is, ben je zó blij met deze prille vrolijke bloemen.

Auteur: Mariëtte Verlaan
Publicatie voor Hellings zadenhandel, partner van Tuincoach Blog


Wil jij partner van Tuincoach Blog worden? Lees meer of
meld je aan en ontvang direct de voordelen en voorwaarden.
Een publicatie laat jouw bedrijf groeien. Welkom!

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Kruidentuin, Planten en bloemen, Tuinweetjes en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.