7 geheimen voor een stoere tuin

feng shui tuin, mariette verlaan, tuinharmonie, tuinontwerp, feng shui, tuincoach

  1. Denk in lagen, zoals in de permacultuur
  2. Kies de beplanting in jouw tuin zorgvuldig
  3. Ontwerp jouw tuin voor plezier, inspiratie en energie
  4. Gepland onderhoud en tuinwerk
  5. De seizoenen bepalen het uiterlijk
  6. Verzorg het innerlijke hart van jouw tuin
  7. Stil, stoer en levendig

Denk in lagen, zoals in de permacultuur

Een tuin is een besloten stuk grond waar je zelf de inrichting van kunt doen. Bodem, wanden en dak zijn ontwerpprincipes die gebruikt worden door tuinontwerpers. Vaak wordt begonnen met de grenzen van het tuinperceel en vervolgens met de inrichting van het oppervlak en daarna met de beplanting en aankleding. Verdeel jouw belangstelling en budget evenredig. In mijn boek leg ik de principes van bodem, wanden en dak uitvoerig uit omdat ze enorm belangrijk zijn voor de uitstraling, natuurlijke sfeer en harmonie in jouw tuin.

In de permacultuur wordt gekeken naar de meest ergonomische manier van het indelen van een tuin. Dicht bij huis laat je kruiden groeien en verder weg mogen de fruitbomen staan. Hoe dichter bij jouw huis, hoe vaker je er komt. Hoe verder weg, hoe minder intensief gebruikt. Het behoud van energie, productie en grondstoffen staat hoog in het vaandel van de permacultuur. Arbeid en middelen worden zo duurzaam mogelijk ingezet en in een kringloop hergebruikt.

Deze manier van aandacht en denken levert je op dat je het gebruiksgemak van de tuin vooropstelt. Wat is voor jou persoonlijk het belangrijkst? Wat wil je zien? Waar wil je zitten? Wat wil je laten groeien in jouw tuin?
Denk aan jouw siertuin, jouw moestuin, jouw kruidentuin en jouw terras, paden en lounge-, relaxruimte of meditatieplek. Ga altijd uit van een goed tuinontwerp en maak een plan van aanpak! Hierin kan mijn boek je ondersteunen. Deze onderwerpen worden uitvoerig besproken zowel voor de voortuin als voor de achtertuin. Lees de hoofdstukken 5 en 7 in ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui‘.

Kies de beplanting in jouw tuin zorgvuldig

Beplanting bepaalt de structuur en beleving van jouw tuin. Het groene geraamte, de heesters, bomen en planten die groen blijven in de winter, vormen de krachtige ruggengraat van jouw tuin. Deze structuur kan heel los zijn en hoeft beslist niet in alle seizoenen dezelfde uitstraling te hebben. Hoe meer glooiing in het lijnenspel, hoe spontaner en levendiger je jouw tuin ervaart. Denk daarbij aan de aanleg van een tuinborder, het verloop van paden en de zichtlijnen vanuit het huis. Lees meer over beplanting in hoofdstuk 11 van mijn boek ‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui‘ en raadpleeg de plantenlijsten.

Ontwerp jouw tuin voor plezier, inspiratie en energie

In jouw persoonlijke tuin wil je jouw ‘ding’ kunnen doen en beleven. Vaak is de tuin er niet alleen voor jouw plezier, je maakt een tuin om er samen van te genieten. Goed, jij bent de liefhebber, kenner, degene die de tuin plant en verzorgt, dus jij hebt een grote stem in het tot stand komen van die heerlijke plek. Met een overleg kom je tot een goed doordacht plan en verhoog je de tuinvreugde voor iedereen. Vraag jouw mede-tuingebruikers wat zij willen en verwachten van de tuin. Je vindt een handige vragenlijst en praktisch stappenplan in hoofdstuk 9.

Gepland onderhoud en tuinwerk

De lente en de herfst zijn de twee tuinmomenten om meer aandacht en werk in jouw tuin te stoppen. De lente vraagt vooral om het onkruid in de gaten te houden en met de hand te verwijderen zodra het opkomt, nieuwe aanplant te doen, te planten en te zaaien en te bekijken hoe alles groeit. De herfst vraagt om wat snoeiwerk, afgestorven planten fatsoeneren en om mulchen met blad en compost om onkruid te onderdrukken en de bodem te beschermen en verbeteren. Wees niet te netjes in de tuin en laat de natuur zijn gang gaan. Dat scheelt jou veel werk en maakt de tuin uiteindelijk veel natuurlijker en aantrekkelijker voor allerlei insecten, vogels en kleine dieren.

De seizoenen bepalen het uiterlijk

Planten groeien zoals hun eigenschappen zijn. Respecteer die kenmerken en kies planten die willen groeien in de omstandigheden van jouw tuin. Het weer en de verdere grillige aspecten van de natuur kun je niet beïnvloeden. Laat je leiden door wat je ziet en ervaart en volg dat zoveel mogelijk. Je zult grote verrassingen tegen komen en teleurstellingen ervaren. Dat hoort bij harmonie.

In Feng Shui speelt Yin en Yang een belangrijke rol. Yin en Yang zijn altijd met elkaar verbonden en kunnen niet zonder elkaar. Yin is het innerlijke en yang het uitbundige uiterlijke. Yin is de stilte, de diepgang, het donkere, de koelte en de maan. Yang is het vrolijke, het openhartige, de warmte en de zon.

Verzorg het innerlijke hart van jouw tuin

De bodem waarin alles zich mag en kan ontwikkelen is belangrijk. In de tuin is dat onder de grond in de wortels van planten en in de bodem en -structuur in grote rijkdom aanwezig. In jouw hart en passie laat zich jouw groei zien. Voor die ontdekking hoef je de deur niet uit, creëer harmonie in jouw eigen tuin!

De seizoenen bepalen hoe iets groeit en bloeit in jouw tuin. Geef voeding en water als dat nodig is. Beweeg mee, voel, ervaar, kijk en luister met aandacht naar alles wat zich voordoet en leeft in jouw tuin. Natuur- en wandelcoaching en mindfulness laten je ook kennismaken met die innerlijke waarde. Gebruik jouw tuin als spiegel voor jezelf.

Stil, stoer en levendig

De ideale tuin bevat alle ingrediënten voor jouw tuingeluk en tuinplezier. Stil, stoer en levendig zijn slechts enkele aspecten van jouw tuinbeleving. Ik geloof erin dat jouw tuin je alles kan geven wat goed is voor jouw levensenergie, gezondheid, welzijn, plezier en geluk. Kleur jouw tuin, kleur jouw leven. Lees erover in hoofdstuk 3 en 6.

De Feng Shui filosofie helpt je om al deze aspecten in vorm, kleur, materiaal en karakter te herkennen. Ontdek hoe je Feng Shui zodanig kunt toepassen dat jouw tuin past bij jouw persoonlijkheid en een positief effect heeft op jouw (tuin)leven. Harmonie is dynamisch, d.w.z. op elk moment is de ervaring anders en bij een verstoring wordt de balans altijd weer hersteld. Zo mooi zichtbaar in de tuin! Volg je gevoel en geniet van het resultaat. Jij bent de ‘creator’ van jouw leven en tuinomgeving. Stil, stoer en levendig!

tuinboek, tuinharmonie, feng shui, tuin, feng shui tuin, mariëtte verlaan‘Harmonie in jouw tuin met Feng Shui – ervaar plezier, inspiratie en energie’
Een nieuw tuinboek dat je op een praktische manier op weg helpt met het nadenken over jouw tuin en tuinwensen én het ontwerpen en aanleggen van jouw persoonlijke sfeertuin.
Auteur: Mariëtte Verlaan

Over Jouw Online Tuincoach - Feng Shui Garden - Harmonie in jouw bloeiende tuin

"Jouw tuinwensen in een bloemrijke tuin die plezier geeft en inspireert." Enthousiaste creatieve communicatie-tuin-beplantingsontwerper en auteur met gevoel voor natuurlijke schoonheid en tuinharmonie. Passie voor boeiende en bloeiende planten, wensen van mensen en aandacht voor woord en beeld, kleur, sfeer, duurzaamheid en hergebruik. Specialismen: Feng Shui voor de tuin, natuurlijke persoonlijke harmonie, levensenergie, bloemen en planten, communicatie en liefdevolle verbinding.
Dit bericht werd geplaatst in Feng Shui tuintips, Hoe doe je dat?, Kleur in de tuin, Tuinharmonie, Tuinvormgeving en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Fijn, dat je Tuincoach Blog leest. Plaats jouw reactie en lees die van anderen. Delen wordt zeer gewaardeerd!

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.